Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Sakari JääskeläinenTalous15.11.2023

Miten helpottaa päätöksentekoa – kahvikaupoilla tai sijoituksissa

Sijoituskohteiden valintaa sijoitussalkkuun voi lähestyä kuin mitä tahansa muutakin ostopäätöstä. LähiTapiola Varainhoidon johtaja Sakari Jääskeläinen kehottaa ensin miettimään omia tarpeita, rajaamaan valintoja ja lopulta punnitsemaan hintaa.Lue lisää sijoittamisesta

Kun vanha uskollisesti palvellut kahvinkeittimeni hiljattain irtisanoutui palveluksesta, piti minun hyvin lyhyellä varoitusajalla, siis seuraavaan aamukahviin mennessä, keksiä ratkaisu seuraavan kupposen turvaamiseksi.

Ensimmäinen nettihaku ei valitettavasti auttanut asiaa. Päinvastoin tieto lisäsi tuskaa, kun itselleni avautui ihan uudella tavalla kahvinkeittimien valtava valikoima. Sanavarastoni kasvoi samalla, kun opin, että erilaisia kahveja valmistavia koneita voidaan lajitella ainakin kahvinkeittimiin, kahvikoneisiin ja erilaisiin kapselilaitteisiin. Kutsun näitä tässä kollektiivisesti kahvinvalmistuslaitteiksi.

Ihmisen 35 000 päivittäistä päätöstä

Kahvinvalmistuslaitteiden valikoima on niin suuri, että se itsessään estää tehokasta ja järkevää päätöksentekoa. Jotkut tutkimukset ovat ehdottaneet, että aivomme tekevät päivittäin jopa yli 35 000 erilaista tiedostamatonta päätöstä, ja laitteiden kirjoa silmäillessä tuntui siltä, kuin näistä päätöksistä aika iso osa joutuisi olemaan tiedostettuja.

Seuraavaan aamukahviin mennessä ei tällaista määrää päätöksiä pysty rationaalisesti käsittelemään ilman jonkinlaista mallia, jonka avulla voisin tehostaa päätöksentekoa. Lähdin purkamaan haastetta miettimällä ensin, minkälaista kahvia haluaisin aamulla nauttia. Lisäksi perheen hyväksyntää ajatellen oli tärkeää miettiä myös laitteen ulkonäköä ja kokoa, eli miltä se mahtaisi näyttää keittiössä.

Miten kahviongelmani liittyy sijoittamiseen? Kuten kahvinvalmistuslaitteen ostajia, myös sijoittajia kohtaa valtava määrä erilaisia mahdollisia sijoituskohteita, joiden joukosta pitäisi jollakin tavalla järkevästi pystyä valitsemaan omaan sijoitussalkkuun soveltuvia kohteita. Valinnan vaikeus on kuitenkin moninkertainen, koska sijoituskohteita on paljon enemmän kuin kahvinvalmistuslaitteita ja päätöksillä voi olla paljon kauaskantoisemmat seuraukset. Tässä yhteydessä on tärkeää mainita, että tarkoitan sijoituskohteilla omaisuuslajeja ja sijoitusrahastoja, en yksittäisiä arvopapereita, joihin liittyy myös muita haasteita.

Mielestäni on loogista lähestyä päätöksentekoja rajaamalla valintoja ylätasolta kohti pienempiä yksityiskohtia. Kahvinvalmistuslaitetta analogiana käyttäen aloitin pohtimalla, mitä laitteelta oikein tavoittelen; haluanko nopeasti yhden kupillisen kahvia vai tarvittaisiinko useampi kupillinen (ja kuinka monta)? Juonko kotona mieluummin suodatinkahvia vai ehkä cappuccinon? Kun näihin löytyy vastaus, on jo paljon helpompaa suodattaa pois sellaiset laitteet, jotka eivät tue asettamaani tavoitetta. Paino ei siis tässä vaiheessa ole neulan löytämisessä heinäsuovasta vaan heinäsuovan pienentämisessä siten, että neulan löytyminen tulee mahdolliseksi.

Sijoittamista ajatellen hyvä paikka aloittaa on selkeyttää, mitä koko sijoitussalkulla pyritään tavoittelemaan. Kun koko salkun tavoite on kirkastunut, voi kaivautua syvemmälle ja miettiä, millä tavalla nyt harkinnan alla oleva sijoituskohde tukee koko sijoitussalkulle asetettuja tavoitteita.

Tuotto-odotus vai riskienhallinta?

Sijoituskohteiden valinnassa asiaa voi lähestyä ylätasolla hyvinkin yksinkertaisen kahtiajaon kautta: sijoituskohteen pääasiallisena roolina voi olla salkun tuotto-odotuksen kasvattaminen tai riskienhallinta.

Jos sijoituskohteen rooli salkussa on tuotto-odotuksen kasvattaminen, voidaan suodattamisessa lähteä eteenpäin kysymällä, mihin odotettu tuotto perustuu. Voi esimerkiksi miettiä, onko tuotto-odotuksen tukena jonkinlainen ”aito tuotto”, siis vaikkapa osinko-, korko- tai vuokratuotot. Mikäli tällaisia ”aidon tuoton” lähteitä ei löydy, voi olla hyvä miettiä onko kyseessä ehkä kuitenkin enemmän spekulatiivinen harjoitus kuin sijoittaminen.

Riskejä on paljon, esimerkkeinä vaikkapa inflaatio, maakohtaiset riskit, korko- ja luottoriskit sekä osakeriski. Kaikkia riskejä on mahdotonta poistaa, eikä se ole edes järkevää, mutta riskejä on mahdollista hallita. Erilaisia riskejä hallitaan eri tavoin, joten jos valittavan sijoituskohteen pääasiallisena tarkoituksena on tukea salkun riskienhallintaa, kannattaa miettiä, mitä riskejä pyritään hallitsemaan ja millä tavalla valittava sijoituskohde auttaa kyseisten riskien hallinnassa.

Mistä olet valmis maksamaan?

Otetaanpas taas pieni loikka takaisin kahvinvalmistuslaitteiden mielenkiintoiseen maailmaan. Kun olin saanut määriteltyä haluttavan kahvityypin ja laitteen ulkonäölle asetetut vaatimukset, oli aika tarkastella valikoimaa kaupassa. Huomasin hintahaitarin ulottuvan muutaman euron hintaisista laitteista useisiin tuhansiin euroihin. Käytännössä en ollut valmis maksamaan tuhansia euroja kahvikupillisen valmistavasta laitteesta ja siksi muiden kriteereiden ohella välttämätöntä olikin määritellä myös hinta, jonka olin valmis maksamaan.

On siis tärkeä vielä ennen ostopäätöstä miettiä tavoiteltavien hyötyjen ja niihin liittyvien kustannusten suhdetta. Tämä pätee niin kahvinvalmistukseen kuin sijoittamiseen. Kulu-hyötysuhteen arviointi voi kuitenkin olla haastavaa ja siksi kannattaakin kysyä itseltään vielä yksi kysymys: onko minulla tarpeeksi tietoa rationaaliseen päätöksentekoon? Jos vastaus on jotain muuta kuin selkeä ”kyllä”, voi oman mielenrauhan ja tavoitteiden saavuttamisen kannalta olla järkevä kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen itse yrittämisen sijaan.

Sakari Jääskeläinen
johtaja, Seligson & Co Varainhoitopalvelut
LähiTapiola Varainhoito

Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.