Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Heikki UrpelainenTalous25.11.2021

Kello, sormus, puhelin – terveyden mittarointi on jo suurta bisnestä mutta ammattilaiskäyttöön suunnatut innovaatiot kiinnostavat sijoittajaa enemmän

Diagnostiikan käyttö kasvaa terveydenhuollossa ja kuluttajat mittaavat elintoimintojaan. Tämä luo mahdollisuuksia uudelle yritystoiminnalle ja paremmalle hyvinvoinnille, kirjoittaa terveysalasta vastaava salkunhoitaja Heikki Urpelainen.Lue lisää sijoittamisesta

Terveydentilan mittaaminen on kasvava kuluttajabisnes. Vointia kysyttäessä ei enää tarvitse takellella fiilispohjalta. Tarkat lukemat voi kertoa Ouran sormuksesta, Nightingalen verianalyysistä, geenitesteistä ja kuntosalien mittauksista. Onko tässä terveemmän elämän salaisuus?

Jokainen tietää jo valmiiksi, mihin suuntaan liikunta, uni, syöminen ja juominen hyvinvointia vievät. Motivoiva vaikutus on kuitenkin tärkeä terveysseurannan myyntitekijä ja viihteellisyys voi olla kiintoisaa. On kuitenkin vaikea rakentaa kuluttajalle hinnan, sisällön ja helppouden puolesta kelpaava palvelu. Kilpailu kuluttajatuotteissa on kovaa. Sijoitusnäkökulmasta kiinnostavimmat yritykset toimivatkin usein terveydenhuollon ammattilaisten parissa.

Välillä tarkkaa analytiikkaa parempi ennakoiva indikaattori voi olla hyvin yksinkertainen. Esimerkiksi miehillä yli 100 cm vyötärönympärys kertoo selvästi kasvaneesta riskistä sairastua aikuisiän diabetekseen. Tarkemman diagnostiikan käyttö terveydenhuollossa kasvaa kuitenkin hyvää vauhtia. Tiede ja tuotekehitys tarjoavat uusia apuvälineitä ja hoitokäytännöt muuttuvat. Menestyville diagnostiikan yrityksille on yhteistä, että niiden tuotteet tarjoavat terveyshyötyjen lisäksi terveysammattilaisille ajansäästöä ja vähempiä virheitä, eli kustannushyötyjä.

Esimerkiksi naisten mammografiaan erikoistuneen Hologicin kuvantamislaitteet ovat tarkkoina parantaneet hoitoja ja säästäneet turhia lääkärikäyntejä. Yleistyviä suolistosyöpiä ulostenäytteistä seulova Exact Sciences säästää terveydenhuollon aikaa ja madaltaa kynnystä työläältä suolistotutkimukselta.  Thermo Fisher Scientific tarjoaa melkein kaikki laitteet ja tuotteet, joita kasvavat ja automatisoidut laboratoriot tarvitsevat. Suomalaisen pörssitulokas Aiforian tekniikka tuo apua ja tarkkuutta kudosnäytekuvien tulkintaan.

Koronaepäily tai tavallinen työterveyskäynti tuo hyvin esiin diagnostiikan yleistyneen käytön. Välillä toiveet yksilöidystä ja ennakoivasta terveysdiagnostiikasta menevät kuitenkin todellisuuden edelle. Perinnöllisiä sairauksia luotaavat testit ja yksilöidyt (geeni-) hoidot tarjoavat usein avun vain harvinaisiin sairauksiin. Esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet tai syövät ovat yleensä monien tekijöiden summa. Samasta syystä ennakointi testaamalla on usein miltei mahdotonta. Lisäksi sattumalla tai tuntemattomilla tekijöillä on yksilötasolla huiman suuri vaikutus, vaikka suuremmassa joukossa altistavat tekijät riskejä osoittaisivatkin.

Suurin syy miksi elämme pitkään eivät ole uudet tarkat testit ja hoidot, vaan vanhat ja halvat rokotteet sekä antibiootit. Intoilen kuitenkin usein uusista tieteen ja tuotekehityksen saavutuksista. Innovaatiot tuntuvat usein kokonaisuuden kannalta vähäpätöisiltä, mutta niistä apua saavan yksilön kohdalla edistysaskel on usein korvaamaton.

Heikki Urpelainen

salkunhoitaja, Hyvinvointi ESG –rahasto
LähiTapiola Varainhoito