Työelämä4.3.2024
Tekoäly töissä – kuusi vinkkiä työpaikoille
– Parhaimmillaan se auttaa ihmistä olemaan luovempi, saamaan kattavasti tietoa tiivistetyssä muodossa ja etsimään vastausta kiperiinkin kysymyksiin. Toisaalta se ei ole muuta kuin työkalu, jota on opittava käyttämään, muistuttaa Mikko Vastela.
LähiTapiolassa on kerätty monia, hyviä kokemuksia tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista. Perinteistä tekoälyä on hyödynnetty jo esimerkiksi hinnoittelumoottorissa, poistuma- ja ostopotentiaalimalleissa sekä petosanalytiikassa. Kielimalleihin perustuvaa tekoälyä on käytetty esimerkiksi avoimen asiakaspalautteen analyysissä.
Vastela näkee tekoälyssä kuitenkin paljon potentiaalia esimerkiksi asiakaspalveluprosessien sujuvoittamiseksi.
– Parhaimmillaan tekoäly mahdollistaa entistä henkilökohtaisempaa ja personoidumpaa palvelua. Ihmisten välinen vuorovaikutus nousee entistä arvokkaampaan rooliin.
Myös Ilona Kangas peräänkuuluttaa luottavaisuutta uuden edessä.
– Tärkeää on, että ihmiset ajattelevat näitä asioita – eivätkä jää pelonvangeiksi. Ihmettelevät, kokeilevat ja kokevat tekoälyn inspiroivan vaikutuksen, Kangas kiteyttää.
*
1.
Tekoäly haltuun yhdessä. Se, että me kaikki itseksemme harjoittelemme tekoälyn käyttöä, ei ole tehokasta. Vaikuttavampaa on edetä käyttötapauskohtaisesti ja laajentaa käyttöä saatujen kokemusten perusteella.2.
Vapauta aikaa olennaiseen. Tähän kannattaa oikeasti käyttää aikaa, eli miettiä, mikä on se tylsin, usein toistuva rutiinitehtävä. Voiko sitä tehostaa tekoälyn avulla? Vaatii sulattelua, miten tekoäly sopii juuri sinulle ja kyseisen yrityksen työhön.3. 4.
Suhtaudu tekoälyn tuottamiin vastauksiin terveen epäluuloisesti. Hyödynnä tekoälyn tuottamia vastauksia ideoinnin tukena, älä käytä kyseenalaistamatta.5.
Muista vastuullisuus ja valitse bisnescaset tarkasti. Tekoälyn vastuullisuuteen on tärkeää kiinnittää huomiota rakennettaessa tekoälypohjaisia prosesseja. Mihin kaikkeen on kestävää käyttää energiaa?6.