Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous15.11.2023

Sari säästää, jotta voi eläkkeelläkin elää omannäköistä elämää – ”Eläke tulee olemaan murto-osa palkkatulostani”

Sari Uusitaloa miellyttää ajatus siitä, että työurasta kertyneen eläkkeen lisäksi säästämisen kautta on kertynyt ylimääräistä.

Reppuselkäinen nainen katselee vaaramaisemaa auringonlaskussa.

Eläkesäästäminen mahdollistaa, että rahat riittävät työuran jälkeenkin omannäköisiin valintoihin. Näin ajattelee Etelä-Pohjanmaalla asuva 48-vuotias Sari Uusitalo, joka on säästänyt eläkettä silmällä pitäen jo vuosia.

Ensimmäisen säästöhenkivakuutuksen hän avasi heti 18-vuotiaana, kun pankissa sanottiin, ettei välttämättä ole järkevää pitää kaikkia säästöjä tilillä. Sen hän joutui realisoimaan, kun eteen tuli äkillinen rahantarve. Se on nyt myöhemmin harmittanut. Hän kuitenkin aloitti suunnitelmallisen säästämisen uudestaan.

Kun Uusitalo oli tekemässä syntymättömän lapsen vakuutusta, hänelle suositeltiin lisäeläkkeeseen säästämistä. Hänen miehellään säästötapa oli jo käytössä. Sekin puolsi, että Uusitalon äiti oli myös säästänyt vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen. Näin hän oli nähnyt, kuinka arjessa käytännössä auttaa, kun työeläketulojen lisäksi sai ylimääräistä eläkkeen päälle.

Tuolloin Uusitalo valitsi takuukorkoisen lisäeläkkeen säästämisen. Kymmenisen vuotta sitten hän avasi lisäksi rahastosidonnaisen lisäeläkkeen, johon hän on myös säästänyt. – Eläke tulee olemaan murto-osa palkkatulostani. Ymmärsin, että on hyvä täydentää sitä erilaisilla ratkaisuilla, että voin säilyttää nykyisenkaltaisen elintason.

Hän sanoo, ettei säästäminen ole ollut vaivalloista, vaan päinvastoin joustanut elämäntilanteen mukaan.

Uusitalolla on kolme lasta, joista yksi on jo lähtenyt opiskelemaan. Metsäalan asiantuntijana vietettyjen työvuosien lisäksi elämään onkin mahtunut myös lasten kanssa kotona vietettyjä vuosia.

Kun tulot ovat vaihdelleet, on summaa voinut tarvittaessa muuttaa, ja välillä säästää vähemmänkin. Rinnalla Uusitalolla on myös muita säästämisen tapoja, joilla kartuttaa omia säästöjä.

– Moni sanoo säästävänsä, mutta tuleeko niin todella tehtyä? Tai tuleeko säästötili tyhjennettyä ja lähdettyä rahoilla Rhodokselle? Uusitalo sanoo ja lisää, että hänen valitsemansa tavat ovat varmistaneet säästämisen vuosien ajan.

Ekonomistin vinkit, kun mietit varautumista eläkeaikaa varten

LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaron mielestä eläkeaikaan on syytä varautua, jos haluaa tasoittaa kulutusmahdollisuuksia koko elämän ajalle.

Elämänvaiheeseen valmistautuessa kannattaa pohtia kuinka varautunut on esimerkiksi kasvaneisiin terveydenhuollon kuluihin. Tai miten selvitä yllätyksistä, esimerkiksi remonteista, pienemmillä tuloilla? Mukavaa olisi varmistaa myös mahdollisuus nauttia elämästä: ehkä säästöjä voisi käyttää matkusteluun, kun aikaa on vihdoin enemmän.

Eläkeaikaan varautumiseen on tarjolla eri vaihtoehtoja: rahastoja, osakkeita ja vakuutuksia. Varallisuutta on voinut kartuttaa eläkeaikaa silmällä pitäen myös hankkimalla omistusasunnon tai omistamalla metsää, kuten sadat tuhannet muut suomalaiset. Nummiaro kuitenkin muistuttaa, että rahoitusvarallisuus eli osakkeet ja rahastot ovat helpommin muutettavissa rahaksi kuin asunnot tai männyt.

Nummiarosta parasta olisi aloittaa säästäminen mahdollisimman varhain, mielellään työuran alussa. Näin kuukausittaisen säästösumman ei tarvitse olla suuri. Summaa voi kasvattaa, kun tulot nousevat.

– Varautumisen päätepiste on pitkällä aikajanan toisessa päässä: sijoitusaika on siis tyypillisesti pitkä ja vuoristoradat tasoittuvat. Sijoittaa voi siis tuottohakuisemmin.

Työeläkejärjestelmä tarjoaa nyt ja tulevaisuudessa suomalaisille perusturvan. Tuleville ikäpolville se ei kuitenkaan tule enää takaamaan yhtä hyvää turvaa kuin mihin aiemmin olemme tottuneet, Nummiaro pohtii. Tilanteeseen on kuitenkin mahdollista vaikuttaa ja valita itselleen sopiva tapa hankkia lisäturvaa.– Nuorella työelämässä olevalla aikuisella on mahdollisuus pitkään säästämisaikaan ja korkoa korolle -ilmiöstä hyötymiseen, Nummiaro sanoo.

Myöhäistä ei ole aloittaa työuran loppupuolellakaan. Silloin ehkä asunto on maksettu, eikä perhe-elämä vie niin paljon rahaa, ja näin on mahdollista saada säästöön kuukausittain enemmän kuin ruuhkavuosina.