Työelämä26.4.2024
Pitkät sairauspoissaolot vähenivät viidenneksellä – näin se onnistui
1.
Vaikuttavat hoitoketjut ja tehokkaat prosessit työpaikan, terveyskumppanin ja vakuutusyhtiön välillä. Yhteinen kehitystyö vaatii ammattitaitoa, pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta.2.
Yksilökohtainen tilannearvio. On tärkeää pystyä tunnistamaan henkilöt, jotka tarvitsevat erityistä tukea ja seurantaa.3.
Case managerointi huomioi potilaan kokonaistilanteen. Case manager -malli perustuu siihen, että potilaan hoitokokonaisuuteen perehtyy terveydenhuollon ammattilainen, joka käy yhdessä potilaan kanssa läpi hoidolliset tarpeet ja huomioi potilaan kokonaistilanteen.4.
Seuranta ja analyysi sairauspoissaolojen määristä ja syistä. Kun määriä ja syitä seurataan systemaattisesti, pystytään tunnistamaan mahdollisia ongelmakohtia ja puuttumaan niihin.5.
Puhutaan työhön paluusta ja mahdollisuuksista. Sen lisäksi, että puhutaan esimerkiksi kivunhoidosta, on tärkeää, että ihmiselle puhutaan jo varhain ja systemaattisesti tervehtymisestä, paluusta työhön ja edessä olevista mahdollisuuksista.6.
Työn muokkaus työkykyä vastaavaksi. Työn muokkauksen keinoja ovat muun muassa työaikajärjestelyt, työn organisoinnin ratkaisut, työympäristön muutokset, teknologiaratkaisut ja apuvälineet, avun saaminen työssä ja työmatkojen kulkemisen ratkaisut.