Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Elämänturva10.7.2024

Lähes viidesosa suomalaisista välttää matkustamista kohteeseensa sen kuumimman kauden aikana – ”Ennen matkan varaamista on hyvä pohtia, millainen matka itsellä on toiveissa”

Suomalaisten suosiossa olevien matkakohteiden voimakkaat helteet ja maastopalot ovat nousseet jälleen otsikoihin. LähiTapiolan matkustajavakuutuksesta korvattiin viime vuonna alle 200 luonnonkatastrofista johtuvaa matkan keskeytymistä, peruuntumista tai myöhästymistä. Jotta korvauksia voidaan myöntää, keskeytymisen syyn täytyy ilmetä vasta matkan alkamisen jälkeen.

Äiti ja poika istuvat lentokentän odotustilassa matkatavaroineen. Poika nukkuu äitiinsä nojaten.

Ilmastonmuutoksen lisäämät sään ääri-ilmiöt ja aiempaa lämpimämmät talvet vaikuttavat valtaosan suomalaisista matkustustottumuksiin, selviää LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä. Lähes neljäsosa vastaajista (23 prosenttia) kertoi matkustavansa vähemmän ja viidesosa (19 prosenttia) lentävänsä vähemmän. 17 prosenttia kertoi pyrkivänsä ajoittamaan matkansa ennen tai jälkeen matkakohteen kuumimman kauden.

Tutkimusyhtiö Verianin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 053 henkilöä*.

Suomalaisten suosiossa olevien matkakohteiden voimakkaat helteet ja maastopalot ovat nousseet jälleen otsikoihin kuluvana kesänä. Esimerkiksi Kreikassa kesäkuu oli kuumin vuosiin, ja Suomen ulkoministeriö varoittaa matkustajia maan korkeista lämpötiloista ja maastopalovaarasta. Heinäkuun alussa suomalaisia matkailijoita jouduttiin evakuoimaan Kosin maastopalojen alta.

Tilanne oli tukala myös vuosi sitten: Etelä-Euroopassa mitattiin viime kesänä ennätysmäärä äärimmäisen kuumarasituksen päiviä, jolloin kuumuuden tuntu nousi yli 46 celsiusasteen. Euroopan ilmastoraportin mukaan Kreikassa tilastoitiin suurin koskaan Euroopassa mitattu maastopalo, joka kattoi noin 96 000 hehtaaria.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan Euroopan eteläiset rannikkoalueet voivat menettää jopa lähes kymmenesosan kesäturisteistaan ilmaston lämpenemisen takia. Heinäkuun matkailun kysynnän odotetaan laskevan koko Euroopassa.

LähiTapiolan matkavakuutuksen kehityspäällikön Kirsi Kataisen mukaan on hyvä, että verrattain suuri osa suomalaisista tiedostaa sään ääri-ilmiöiden aiheuttamat riskit ja ottaa ne huomioon reissuja suunnitellessaan.

– Ennen matkan varaamista on hyvä pohtia, millainen matka itsellä on toiveissa ja onko valmis matkustamaan kohteeseen, jossa lämpötila voi nousta korkealle ja esimerkiksi maastopaloriski kasvaa suureksi.

Arjen katsaus -kyselyn vastaajista 24 prosenttia suunnitteli käyttävänsä kesällä rahaa ulkomaanmatkoihin ja 47 prosenttia kotimaanmatkoihin.

LähiTapiolan matkustajavakuutukseen sisältyy matkan keskeytymisturva kriisitilanteessa, kuten tietynlaisten luonnonkatastrofien sattuessa. Esimerkiksi jos Välimeren lomakohteessa syttyy maastopalo, kriisiturvasta voidaan korvata ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja kotiin tai lähimpään turvalliseen paikkaan, kun Suomen ulkoministeriö tai muu vakuutusehdoissa mainittu viranomainen suosittaa alueelta poistumista. Korvauksen yläraja on 2 000 euroa yhtä matkaa ja vakuutettua kohden.

LähiTapiolan matkustajavakuutuksen korvaustietojen mukaan viime vuonna korvattiin toistasataa luonnonkatastrofista johtuvaa matkan keskeytymistä, peruuntumista tai myöhästymistä. Jotta korvauksia voidaan myöntää, keskeytymisen syyn täytyy ilmetä vasta matkan alkamisen jälkeen, sanoo LähiTapiolan korvausasiantuntija Sari Laakso.

– Juuri ennen matkalle lähtöä kannattaa varmistaa matkakohteen tilanne ja selvittää tarvittaessa matkakohteen vaihdon tai matkan myöhemmäksi siirtämisen mahdollisuus. Lisäksi kannattaa tarkistaa, onko matkustajavakuutus voimassa ja mitä se korvaa, jos esimerkiksi matkan aikana alkanut maastopalo vaatii matkan keskeyttämistä.

Arjen katsaus -kyselyn vastaajista 61 prosenttia kertoi tarkistavansa ennen matkaa, että matkavakuutus on voimassa ja sen turvan taso on riittävä omiin tarpeisiin. Lisäksi 32 prosenttia tarkistaa etukäteen matkakohteen riski- ja vaaratekijät.

Kaatuminen yleisin matkalla sattunut henkilövahinko viime kesänä

Kuumalla säällä matkustaessa kannattaa pitää huolta esimerkiksi riittävästä veden juomisesta ja auringolta suojautumisesta.

– Euroopassa matkustaessa kannattaa ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka avulla saa tarvittaessa helposti ensiapua ja hoitoa. Kortti ei kuitenkaan korvaa matkustajavakuutusta, sillä vakuutuksen tarjoama turva on huomattavasti laajempi, Sari Laakso sanoo.

Tänä kesänä Euroopassa järjestetään useita urheilutapahtumia, joiden perässä ihmiset matkustavat, esimerkiksi Pariisin olympialaiset. Kansainvälisesti hätäavustuspalveluita tarjoava SOS International arvioi keväällä tapahtumien luovan painetta Euroopan kaupungeille ja lomakohteille muutenkin kiireisen kesäsesongin aikana.

Viime kesänä yleisin LähiTapiolan matkustajavakuutuksesta korvattu henkilövahinko oli kaatumistapaturma. Muita yleisiä vahinkoja olivat flunssat, ihottumat, vatsataudit ja erilaiset tulehdukset.

– Tuttuja vahinkoja voi ehkäistä tutuilla keinoilla: Pitämällä huolta käsihygieniasta ja olemalla tarkka siitä, mitä syö ja juo. Jos on jokin lääkitys, lääkkeitä kannattaa varata mukaan riittävästi. Lääkkeet kannattaa pakata resepteineen käsimatkatavaroihin, jotta ne ovat helposti saatavilla, vaikka matkalaukku jäisi matkalle tai saapuisi kohteeseen myöhässä, Laakso sanoo.

* Tutkimusyhtiö Verianin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 053 henkilöä 26.4.–2.5.2024 välisenä aikana. Vastaajat edustavat Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 3,1 prosenttiyksikköä.

Viisi vinkkiä sujuvaan matkantekoon:

  • Pidä huolta hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet vedellä ja saippualla, käytä käsihuuhdetta.

  • Ole tarkkana siitä, mitä syöt ja juot etenkin, kun reissaat alueella, jossa matkaripulin riski on huomattava.

  • Varaudu matkakohteesi riskeihin ennalta. THL:n Matkailijan terveysoppaasta löytyy maakohtaiset suositukset varautumiseen, kuten tietoa rokotustarpeista, sekä tietoa matkustuskohteen terveysriskeistä. Euroopassa matkustaessa muista ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti.

  • Tarkista, että vakuutuksesi on voimassa ja vakuutusturva on reissuusi sopiva. Esimerkiksi kiipeilylajeihin tarvitsee lisäturvan. Jos sairastut äkillisesti tai sinulle sattuu muu vahinko ulkomaanmatkan aikana, voit LähiTapiolan asiakkaana soittaa aina hätäpalvelunumeroon +358 800 0 4531.

  • Ulkoministeriö suosittelee matkustajailmoituksen tekemistä ulkomaille ja etenkin riskialttiille alueelle matkustaessa. Tällöin kotimaan viranomaiset voivat tarvittaessa auttaa esimerkiksi kriisitilanteessa. Lue lisää matkustusilmoituksesta ulkoministeriön sivuilta.