Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Työelämä4.6.2024

Kysely: Täysetätyöläisiä enemmän kuin espoolaisia – ”Ei puurolla saa ketään paikalle, jos tilat ovat muuten huonot”

Työnantajat suunnittelevat toimitiloja huolellisemmin nyt kuin ennen etätyöbuumia, sanoo LähiTapiolan vuokrauspäällikkö Karoliina Turppo. Kyselyn mukaan lyhyempi työmatka ja miellyttävämpi työympäristö saattaisivat saada etätyöläisiä palaamaan toimistoille.

Nainen käyttää kannettavaa tietokonetta ikkunalaudalla.

14 prosenttia työelämässä mukana olevista suomalaisista sanoo tekevänsä etätöitä aina tai lähes aina. Näin kertoo LähiTapiolan Arjen katsaus -kysely, jonka toteutti tutkimusyhtiö Verian. * Kyselyn mukaan puolet työelämässä mukana olevista tekee etätyötä ainakin yhtenä päivänä viikossa. Kahdella viidestä (39 %) ei ole mahdollisuutta tehdä etätöitä, ja joka kymmenes (10 %) jättää mahdollisuuden käyttämättä.

– Kyselyn mukaan täysetätyöläisiä on enemmän kuin espoolaisia. Vähintään päivän viikossa etätyötä tekeviä onkin jo enemmän kuin asukkaita Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteensä. Määrät ovat aika hurjia, sanoo vuokrauspäällikkö Karoliina Turppo LähiTapiola Kiinteistövarainhoidosta.

Kuinka monena päivänä viikossa teet keskimäärin etätöitä?

Ympyrädiagrammi LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn tuloksista. Kysymys: "Kuinka monena päivänä viikossa teet keskimäärin etätöitä?"
Kysymys esitettiin työelämässä mukana oleville. n=445

Tilastokeskuksen ja Eurostatin tietojen mukaan Suomi on Euroopan kärkeä etätyön yleisyydessä. Vuonna 2022 yli puolet työajastaan etänä tekevien määrä ylitti Suomessa EU:n keskiarvon yli 2,5-kertaisesti. Koronapandemian jälkeen etätyön suosio on hiipunut Suomessa selvästi hitaammin kuin EU-maissa keskimäärin.

”Moni toimitila on vielä menneisyydessä”

Turppo on seurannut pääkaupunkiseudun toimitilamarkkinaa toistakymmentä vuotta. Moni työnantaja tuskailee tilojen vajaakäytön kanssa, mutta vuokrauspäällikkö näkee etätyöbuumissa myös hyvää. Turpon mukaan toimitilamarkkina on kaivannut ravistelua jo pitkään.

– Ennen työntekijät istutettiin työpöydän ääreen miettimättä sen koommin, mitä he työtilastaan ajattelivat. Nyt työnantajat pohtivat toimitila-asioita todella tarkkaan. Enää ei tyydytä bulkkiratkaisuun, vaan tilojen toimivuus ja työntekijöiden tarpeet ovat etusijalla. Tilojen omistajille tämä näkyy tyytyväisempinä asiakkaina ja pidempinä vuokrasuhteina.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä etätyötä tekeviä pyydettiin valitsemaan tekijöistä, jotka saisivat heidät vähentämään etätyön määrää. Tällaisena pidettiin etenkin lyhyempää työmatkaa (29 prosenttia vastaajista).

– Tärkeintä ei ole sijainti vaan saavutettavuus. Jonkun asiakkaan kanssa sitä on havainnollistettu laskemalla ”työmatkavyöhykkeitä”, joihin työntekijät jaetaan työmatkaan käytetyn ajan perusteella. Tieto siitä, kuinka suuri osa työntekijöistä asuu esimerkiksi alle puolen tunnin päässä toimitilasta, auttaa työnantajia vertailemaan eri vaihtoehtoja, vuokrauspäällikkö kertoo.

Mikä tai mitkä tekijät saisivat sinut tekemään vähemmän etätöitä?

Pylväskaavio LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn tuloksista. Kysymys: "Mikä tai mitkä tekijät saisivat sinut tekemään vähemmän etätöitä?"
Kysymys esitettiin etätöitä tekeville. n=221

Yli viidennes vastaajista (22 prosenttia) toivoi miellyttävämpää, esimerkiksi vähemmän hälyisää työympäristöä.

– Työnteon tavat ovat muuttuneet, mutta moni toimitila on vielä menneisyydessä. Avotoimistossa yhden etäkokous on helposti myös vieruskaverien kokous. Puhelinkopit, siirrettävät rakenteet ja akustiikkalevyt menevät nyt kuumille kiville, Turppo sanoo.

Myös negatiiviset tekijät, kuten kokemus siitä, että etätyö haittaa ura- tai palkkakehitystä tai työssä suoriutumista korostuivat kyselyssä. 18 prosenttia sanoi tekevänsä vähemmän etätöitä vain, jos työnantaja sitä vaatisi.

– Itse en vaatisi vaan korostaisin lähityön parhaita puolia: yhteisöllisyyttä, tiimityötä ja selkeitä rajoja työn ja vapaa-ajan välillä, vuokrauspäällikkö neuvoo.

Ylimääräiset palvelut, kuten ilmainen aamupala työpaikalla, saisivat viidenneksen vastaajista (19 prosenttia) vähentämään etätyön määrää. Palvelut ovat hyvä lisä, sanoo Turppo, kunhan perusasiat ovat kunnossa.

– Tässä kannattaa miettiä kiinteistön sijaintia. Jos ympärillä on paljon palveluita, esimerkiksi kauppakeskus tai harrastusmahdollisuuksia, voi kiinteistössä olla vähemmän palveluita – ja päinvastoin. Joka tapauksessa perusasioiden täytyy olla kunnossa. Ei puurolla saa ketään paikalle, jos tilat ovat muuten huonot.

Vuokrauspäällikön kolme kysymystä työnantajille – mieti näitä, kun suunnittelet työtiloja:

  1. 1.

    Millainen tila tukee liiketoiminnan tarpeita? Tilatarpeen tunnistettuaan moni säntää katsomaan, mitä on tarjolla. Maltti on valttia, neuvoo Turppo: Toimitila on paljon enemmän kuin lattia, seinät ja katto. Hyvin suunniteltu toimitila tukee yrityksen liiketoimintaa ja auttaa saavuttamaan tavoitteet.

  2. 2.

    Mihin suuntaan haluat luotsata organisaation kulttuuria? Kaipaatko lisää luovaa ideointia? Onko piirustuspöydällä uusi organisaatiomalli? Jos puitteet eivät tue tavoitetta, kulttuurinmuutos on kaksin verroin vaikeampaa, vuokrauspäällikkö muistuttaa.

  3. 3.

    Mitä työntekijät haluavat ja tarvitsevat? Oletettiin, ei kysytty – tähän kariutuu moni muilta osin otollinen toimitilauudistus, sanoo Karoliina Turppo. Usein toimitilat uusitaan isot tavoitteet edellä, eikä johdolla aina ole näkymää siihen, miten tilaa todellisuudessa käytetään. Jos ei tiedä, kannattaa kysyä, neuvoo Turppo. Kun työntekijät voivat vaikuttaa lopputulokseen, otetaan muutos usein myös paremmin vastaan.

*) LähiTapiolan Arjen katsaus -kysely

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 1 092 suomalaista 12.–19.1.2024 välisenä aikana. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Verian (ent. Kantar Public).

Vastaajat edustavat maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Haastattelut kerättiin Kantar Forumissa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 3,0 prosenttiyksikköä.

Kuinka monena päivänä viikossa teet keskimäärin etätöitä? (%), n=445

Noin yhtenä päivänä viikossa 7
Noin kahtena päivänä viikossa 10
Noin kolmena päivänä viikossa 12
Noin neljänä päivänä viikossa 7
Teen lähes aina tai aina etätöitä 14
En tee etätöitä tai teen etätöitä vain harvoin, vaikka minulla on siihen mahdollisuus 10
Minulla ei ole mahdollisuutta tehdä etätöitä 39
En osaa tai halua sanoa 1

Kysymys esitettiin työelämässä mukana oleville.

Mikä tai mitkä tekijät saisivat sinut tekemään vähemmän etätöitä? (%), n=221

Lyhyempi työmatka 29
Miellyttävämpi työympäristö, esimerkiksi vähemmän hälyisä 22
Kokemus siitä, että etätyö haittaa ura- tai palkkakehitystäni 21
Kokemus siitä, että etätyö heikentää työssä suoriutumistani 21
Ylimääräiset palvelut, esimerkiksi ilmainen aamupala työpaikalla 19
Tekisin nykyistä vähemmän etätöitä vain, jos työnantajani sitä minulta vaatisi 18
Työpaikan parempi saavutettavuus, esimerkiksi hyvät pysäköintimahdollisuudet tai julkisen liikenteen yhteydet 14
Kokemus siitä, että etätyö vähentää yhteenkuuluvuuden tunnetta työpaikallani 13
En tekisi nykyistä vähempää etätöitä edes, jos työnantajani sitä minulta vaatisi, vaan pyrkisin vaihtamaan työnantajaa 11
Parempi työilmapiiri työpaikalla 9
Paremmat palvelut, esimerkiksi lounasravintola tai kuntosali työpaikalla 9
Työpaikan parempi sijainti, esimerkiksi sijainti kaupungin keskustassa tai palvelujen äärellä 9
En osaa tai halua sanoa 6

Kysymys esitettiin etätöitä tekeville.