Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus7.8.2023

Rajut puuskat ja ukkoset voivat aiheuttaa tuhoja – katso vinkit kodin ja mökin suojaamiseen ja ohjeet myrskyvahingon jälkeen

Vielä ehtii ja kannattaa varautua lähestyvään myrskyyn. Vaikka pahin myrskyennuste näyttää nyt lievemmältä, vielä on mahdollista, että rajuilma iskee paikallisesti. Irtonaiset esineet kannattaa siis laittaa pihoilta varastoon ja varautua sähkökatkoksiin. Lue myös ohjeet, miten toimia myrskyvahingon jälkeen.

Pahin myrsky on näillä tiedoin laantumassa, mutta suomalaisten on silti syytä varautua lähestyvään myrskyrintamaan. Ilmatieteen laitos varoittaa kovista sateista ja tuulista laajalti maan etelä- ja keskiosissa, ja myös rannikkoalueilla tuuli voi yltää puuskissa myrskylukemiin. Ukkoset voivat olla rajuja.

– Pihoilta kannattaa nyt laittaa kaikki irtonaiset tavarat varastoon tai kiinnittää ne siten, ettei tuuli pääse niitä lennättämään. Esimerkiksi pihakalusteet voi kantaa sisälle, jos se on mahdollista. Nykyisin varoitellaan myös aiheesta trampoliineista: ne voivat tuulenpuuskassa lentää pahimmillaan jopa satoja metrejä, jolloin ne voivat vahingoittaa rakennuksia, ajoneuvoja tai olla jopa vaaraksi ihmisille. Trampoliinin voi kiinnittää esimerkiksi rakennukseen kuormaliinalla, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen.

Kova tuuli voi kaataa puita, jotka rikkovat niiden alle jääviä rakennuksia tai ajoneuvoja. Näin loppukesästä myrskyn tuhovoimaa voi lisätä se, että maa ei ole roudassa ja puissa on vielä lehdet. Jäinen maa ei estä puita kaatumasta ja tuulella on enemmän pinta-alaa, johon puissa tarttua.

– Jos puu kaatuu talon päälle tai jää nojaamaan toista puuta vasten, on hyvä kutsua apua paikalle. Lisävahinkojen välttämiseksi toimiin kannattaa ryhtyä mahdollisimman pian, mutta ei oman tai muiden turvallisuuden kustannuksella. Jos kaatunut puu vaurioittaa kattoa ja on vaarana, että rakenteisiin valuu vettä, päälle voi käydä levittämässä pressun, jos sen saa tehtyä turvallisesti, sanoo Vauhkonen.

Pahimman myrskyn aikaan sekä ihmisten että lemmikkien on hyvä pysytellä sisätiloissa.

Mökkeilykauden jatkuessa monille on edelleen veneet vesillä. Puuskaisessa tuulessa kova aallokko ja sadevesi voivat aiheuttaa vahinkoja, joita voi pyrkiä ennaltaehkäisemään ennen myrskyä.

– Jos mahdollista, rannassa kannattaa käydä tarkistamassa, että veneen kiinnitykset varmasti ovat kunnossa. Kestävät köydet ja solmut estävät venettä hakkautumasta myrskyssä laituria tai kiviä vasten.
Autot tai muut ajoneuvot kannattaa myös ajaa katokseen tai muuhun suojaan ennen myrskyä. Näin ne eivät jää kaatuvien puiden tai tippuvien oksien alle – ja ovat suojassa myös esimerkiksi rakeilta.

– Esimerkiksi viime syksynä kovassa raekuurossa Etelä-Suomessa nähtiin, miten rankka sade voi nopeasti vaurioittaa satojakin autoja. Isot rakeet voivat aiheuttaa niin peltilommoja kuin rikkoa ikkunoita. Siksi kuuroihin on hyvä varautua, mutta myös välttää liikennettä myräkän aikaan, sanoo Vauhkonen.

Myrskyn mahdollisesti mökillä aiheuttamat vahingot on hyvä käydä tarkistamassa mahdollisimman pian säätilan rauhoituttua.

– Eniten omaisuusvahinkoja myrskyissä aiheutuu yleensä puunkaatumisista. Myös itse tuuli ja sadevesi aiheuttavat jonkin verran vahinkoja. Lisäksi jos myrsky iskee alueelle, jossa puut pääsevät kaatumaan sähkölinjojen päälle, voi seurauksena olla pitkiäkin sähkökatkoja. Tällöin pakastinta tai jääkaappia ei kannata avata, jolloin elintarvikkeet pysyvät mahdollisimman pitkään viileinä.

Lue alta, kuinka voit ennaltaehkäistä myrskyvahinkoja ja tarvittaessa toimia vahingon sattuessa.

Näin voit toimia, kun myrsky lähestyy:

  • Siirrä pihalta kalusteet ja muu irtaimisto esimerkiksi varastoon tai sido ne kiinni johonkin kiinteään.

  • Varmista, että rankkasateella vesi pääsee virtaamaan poispäin rakennuksesta. Vetäväthän sadeverikourut eikä kaivojen päällä ole roskia? Kellarissa kosteus- ja kastumisvahinkojen välttämiseksi tavaroita voi nostaa lattiapinnan yläpuolelle.

  • Selvitä etukäteen, mistä saat tarvittaessa katkaistua sähköt ja veden, jotta voit myrskyn iskiessä tarvittaessa toimia nopeasti. Ukkosen varalta virta kannattaa katkaista ainakin niistä sähkölaitteista, joihin pääset käsiksi ja jotka voivat vaurioitua salaman iskiessä. Ennen myrskyä lataa puhelimet, varaa juomavettä ja tarkista taskulampun paristot.

  • Siirrä ajoneuvot ja muu arvokas omaisuus autotalliin tai ainakin riittävän loitolle puista.

  • Sulje ovet ja ikkunat. Tarkista myös, että mahdolliset kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.

  • Jos mahdollista, käy tekemässä suojatoimia myös mökillä. Tarkista, että veneen kiinnitykset laiturissa ovat kunnossa.

  • Pidä eläimet sisällä myrskyn aikana.

Toimi näin, jos myrsky aiheuttaa vahinkoa:

  • Valokuvaa vaurioituneet alueet mahdollisuuksien mukaan ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.

  • Aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Pidä huolta omasta ja muiden turvallisuudesta! Pyydä puunraivaukseen tarvittaessa apua ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.

  • Suojaa vaurioitunut vesikatto mahdollisuuksien mukaan pressulla, jotta sadevesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.

  • Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.

  • Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastaa vahinko paikan päällä. Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse. Hae korvausta viimeistä vuoden sisällä vahingosta.

  • Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.

Ilmoita vahingosta verkossa tai puhelimitse
LähiTapiolan asiakkaana voit tehdä vahinkoilmoituksen sujuvasti verkossa. Kiireellistä apua vaativissa tilanteissa voit olla meihin yhteydessä myös puhelimitse. Varauduthan myrskyn jälkeen mahdollisiin ruuhkiin puhelinpalvelussa.

Verkossa pääset tekemään vahinkoilmoituksen ja hakemaan korvausta täällä.

Oman alueyhtiösi korvauspalvelunumeron löydät LähiTapiolan verkkosivuilta, kun valitset oman postinumeroalueesi.