Työelämä12.4.2023
Työmatkatapaturmien lukumäärä nousi jopa 23,5 prosenttia – ”Tavoitteena asennemuutos ja nolla työmatkatapaturmaa” Tutustu ennakointiin
Viime vuoden kasvuun vaikuttivat kevään ja loppuvuoden liukkaat olosuhteet sekä työntekijöiden paluu koronavuosien jälkeen etätöistä takaisin työpaikoille. Tapaturmavakuutuskeskuksen ennusteen mukaan työtapaturmien lukumäärä tulee pysymään tänä vuonna viime vuoden tasolla, mutta työmatkatapaturmien määrä kasvaisi yli viidellä prosentilla.
Tiainen kannustaa kiinnittämään huomiota myös lyhyisiin siirtymiin.
1.
Nimeä organisaatiostasi työryhmä/vastuuhenkilöt hankkeelle ja tee alkukartoitus. on minkä tahansa työyhteisön hyödynnettävissä alkukartoituksen tekemisessä. Alkukartoituksessa selvitetään työmatkojen sekä työasiamatkojen osalta suoritteen määrää, kulkutapoja, sattuneita läheltä piti sekä toteutuneita onnettomuuksia, niiden raportointia sekä esimerkiksi suoja- ja turvalaitteiden käyttöä.Liikenneturvallisuuden itsearviointityökalu 2.
Hyödynnä kumppanien asiantuntija-apua. Esimerkiksi Liikenneturva ja LähiTapiola tarjoavat hyviä käytäntöjä, vinkkejä, viestintämateriaalia sekä koulutusta eri muodoissaan työyhteisöjen tueksi.3.
Osallista henkilöstöä. Henkilöstön kuuleminen auttaa ymmärtämään, mitkä asiat koetaan ongelmiksi. Haasteet saattavat olla hyvinkin erilaisia työtehtävistä ja vaikka maantieteellisestä sijainnista riippuen.4.
Rakenna työmatkaturvallisuuden vuosikello tai vaikka ohjekirja. Monia asioita voi ennakoida etukäteen: milloin heijastimia tarvitaan, milloin hirvi- ja peuravaaran riskit ovat suurimmillaan. Vuosikello on tärkeää tuoda kaikkien nähtäville ja asioita on tärkeää nostaa esille uudestaan ja uudestaan.5.
Viesti ja kouluta suunnitelmallisesti – johdon esimerkit ovat tärkeitä. Kerro avoimesti kyselyn tuloksista, tavoitteista ja toimenpiteistä henkilöstölle. Johdon ja esihenkilöiden esimerkit ja ohjeistus ovat tärkeitä viestien vaikuttavuuden tukemisessa.