Rahoitusmarkkinoilla sijoittajille vuosi 2022 on toistaiseksi ollut todella erikoinen: osakkeiden hinnat ovat laskeneet selvästi, mutta niin on käynyt myös korkosijoitusten tuotoille. Sijoittajan saamat hajautushyödyt ovat toki olleet yhä olemassa, mutta hyöty on ollut hyvin ohkainen. Näin kuvaa LähiTapiolan pääekonomisti Jari Järvinen markkinatilannetta.
LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa Järvinen ennakoi, että kasvun hidastuminen, inflaation kiihtyminen sekä korkojen nousu jatkunevat vielä joitakin kuukausia, mutta tuskin tilanne kestää enää koko ensi vuotta. Katso koko webinaari täältä.
-Nyt pitää seurata pitkien korkojen kehitystä. Hyppäys stagflaatiosta suoraan elpymisen tielle olisi poikkeuksellista ilman pitkien korkojen laskua ja rahapolitiikan kevennyksiä. Minun arvioni on, että menemme taantumien kautta kohti uutta elpymistä, Järvinen sanoi webinaarissa.
Näin pääekonomisti Järvinen arvioi sijoitusympäristöäUNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"data":{"target":{"sys":{"id":"e51b4218-d84c-44c7-ae10-1104e1708a83","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[],"nodeType":"embedded-entry-block"}
reference entry: {"id":"18f3f8d1-fbe8-5655-ad1f-cd4b48817354","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=q0mqJTyZkDk","altText":null,"contentful_id":"e51b4218-d84c-44c7-ae10-1104e1708a83","internalName":"2209 Video webinaari järvinen","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}
Pieniä viitteitä paremmasta on näköpiirissä
Tällä hetkellä talouden uutisointia hallitsevat arvioit energiakriisistä, inflaation kiihtymisestä sekä heikoista talousnäkymistä. Pääekonomisti Järvisen mukaan reaalitaloudessa suhdanne on yhä heikkenemään päin mutta markkinoilla suhdanteen heikkeneminen on jo pitkälti hinnoiteltu.
- Teollisuusmaissa kasvu hidastuu edelleen, mutta sijoitusmarkkinoilla odotukset ovat menneet pidemmälle ja ne lähestyvät jo pohjakosketusta. Tämä on toki epävarmaa ja pohja havaitaan vasta jälkikäteen, mutta aika paljon huonoa on jo hinnoissa.
LähiTapiola Varainhoidon tiiviisti seuraamassa OECD:n ennakoivassa suhdanneindeksissäkin näkyy jo hennot merkit kääntymisestä ylöspäin.
- Onko tämä pitkään laskumarkkinaan liittyvä hetkellinen nousupyrähdys vai onko tämä uuden nousun alku. Sillä hetkellä, kun näkymien vapaa pudotus on päättymässä ja odotusilmapiiri lähtee asteittain vahvistumaan, silloin myös riskimarkkinoilla hinnoittelu on menossa parempaan suuntaan. Olemme saaneet nyt ensimmäiset havainnot tästä, mutta niiden perusteella ei kannata vielä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Elpymisen tiellä on yhä isoja riskejä, jotka toteutuessaan voivat helposti katkaista elpymiseltä etenemisen. Järvisen mukaan maailmassa on nyt kolme isoa riskikeskittymää, jotka vaikuttavat toisiinsa ja joista jokaisella on mahdollisuus estää elpymisen. Isoja riskejä ovat stagflaatio, geopolitiikka ja politiikka sekä energiakriisi.
- Kaikki vaikuttavat kaikkeen. Yksittäistä riskitekijää on kuitenkin nyt vaikeaa nimetä. Jostain lähdetään aina liikkeelle ja vaikutus tulee koko ketjun läpi.
Erityisesti taloudessa puhuttaa nyt inflaatio eli yleinen hintojen nousu. Etenkin Venäjän hyökkäyssodan seurauksena energian hinnat ovat kallistuneet rajusti ja se on ollut osa syynä selvästi kohonneeseen inflaatioon.
-Inflaatiokuva on toki pahannäköinen, mutta hyvä uutinen on se, että kehitys ei ole siirtynyt odotuksiin. Inflaatio-odotuksista nähdään, että markkinatoimijoiden luottamus keskuspankkien kykyyn pitää huolta hintavakaudesta keskipitkällä aikavälillä on edelleen olemassa, Järvinen sanoo.
Jos inflaatio-odotukset lähtisivät nousemaan voimakkaasti, olisi keskuspankkien toimittava nopeammin ja nostoja olisi tehtävä odotettua enemmän. Järvisen mukaan keskuspankit toki jatkavat nostojaan, mutta nopeita ja suunnittelemattomia toimia ei tarvitse tehdä. Mihinkään paniikkiin ei ole syytä.
-Keskuspankit ovat toimissaan onnistuneet mielestäni varsin hyvin. Korkoja on nostettu ja niitä nostetaan edelleen. Rahapolitiikka ei kuitenkaan ole vieläkään erityisen kireää. Nousuvaraa on yhä edelleen. Olisi mentävä yli neutraalin tasapainokoron, jotta kiristäviä vaikutuksia saisimme aikaiseksi.
Yhdysvallat ovat suurista markkinoista pisimmällä, mutta sielläkin korkoja voidaan nostaa edelleen. ”Kyllä Yhdysvalloissa on helposti yhden kahden prosenttiyksikön nostovara vielä ennen kuin olisimme kiristävällä puolella”, Järvinen ennakoi.
Sijoitusympäristön haastavuuden ja näkymien epävarmuuden vuoksi Järvinen painottaa, että sijoittajalle parhain keino selvitä tilanteesta on pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa.
-Ei ole yhtä oikeaa tapaa sijoittaa. Tärkeintä on tuntea itsensä ja sijoittaa omien riskipreferenssiensä ja riskinsietokykynsä mukaisesti