Työelämä15.7.2022
Lähes 70 prosenttia yrittäjistä säästää säännöllisesti – eniten säästetään eläköitymiseen sekä mahdolliseen työkyvyttömyyteen ja pitkäaikaiseen sairauteen
– Onneksi suurin osa yrittäjistä säästää, sillä säästäminen ja varsinkin sijoittaminen ovat oivia tapoja kartuttaa varallisuutta. Tähtäimessä voi olla esimerkiksi parempi taloudellinen tilanne eläkkeellä. On myös selvää, että puskurin rakentaminen itselle ja yritykselle lisää kriisinsietokykyä sekä turvaa yritystoiminnan jatkuvuutta, LähiTapiolan yritysasiakasliiketoiminnan johtaja Veikko Salonen pohtii.
Mitä suuremmat tulot, sitä yleisempää on säästää ja sijoittaa. Taloudellisesti erinomaisesti (88 %), hyvin (75 %) tai kohtalaisesti (63 %) pärjäävät säästävät selvästi enemmän kuin ne, jotka kokevat taloudellisen tilanteensa heikoksi (36 %).
Suurempien yritysten yrittäjillä sijoittaminen ja säästäminen yleistyy. Ääripään muodostavat tässä itsensä lisäksi enintään yhden henkilön työllistävät (64 %) ja ne, joilla on yli 20 työntekijää yrityksessään (83 %).
Naisyrittäjien säästämät tai sijoittamat summat ovat pienempiä kuin miesyrittäjien. Naisten suosituin summa on enintään sata euroa, kun taas miesyrittäjistä joka toinen säästää tai sijoittaa kuukausittain 300 euroa tai enemmän.
Suurempien yritysten vetäjät säästävät suurempia summia: yli 20 henkeä työllistävistä yrittäjistä enemmistö eli hieman yli puolet laittaa säästöön tai sijoittaa vähintään tuhat euroa kuukaudessa. Noin neljäsosalla summa on yli 3 000 euroa. Keskimäärin yrittäjät säästävät isompia summia vasta, kun talouden bruttotulot kasvavat. Yli 3 000 euroa kuussa säästävät kertovat bruttovuosituloikseen yli 100 000 euroa.
– Kuukausisäästäminen on älykäs tapa säästää. Viimeaikaiset kriisit ovat nostaneet esille uuden ilmiön: yhä kasvavan yritysten kuukausisäästämisen. Yrittäjät ovat kriisien aikana havahtuneet siihen, että henkilökohtaisen varapuskurin lisäksi tarvitaan puskuria myös yritystä kohtaaviin yllättäviin tilanteisiin. On hyvä pohtia, paljonko yrityksen säännöllisestä kassavirrasta voisi laittaa varapuskurin rakentamiseen ja yllättäviin tilanteisiin, Salonen pohtii.
Säästämis- ja sijoittamiskohteet vaihtelevat, mutta suosituinta on sijoittaa rahastoihin. Näin tekee hieman yli puolet (55 %). Tilille säästää puolet vastaajista, ja suorat osakesijoitukset (37 %) ovat kolmanneksi suosituin tapa tehdä sijoituksia. Miehet ovat naisiin verrattuna piirun verran innokkaampia sijoittamaan suoriin osakkeisiin, kiinteistöihin ja metsään.
Puolison tai oma kuolema (36 %), yrityksen taloudellisen tilanteen heikkeneminen (35 %) ja tapaturma (34 %) saavat myös mainintoja. Sen sijaan kyselyn aikaan helmikuussa yrittäjät eivät nähneet tarpeellisena varautua korkotason nousuun – siihen varautui vain 14 prosenttia niistä vastaajista, jotka säästävät.
– Asiat, joihin pitää varautua, ovat yrittäjän arjessa moninaiset. Kyselyn tekemisen jälkeen pintaan ovat nousseet kohonnut inflaatio ja sen seurauksena nouseva korkotaso. Osa yrittäjistä tuntee konkreettisesti toiminnassaan myös Ukrainan sodan vaikutukset. Tutkimuksen positiivinen anti oli se, että yrittäjät varautuvat näihin tilanteisiin varsin hyvin ja taloudellisen kantokykynsä mukaisesti. Ja tämä trendi on selkeästi kasvussa, Salonen sanoo.
47 % Oma työkyvyttömyys
42 % Pitkäaikainen sairaus
36 % Puolison tai oma kuolema
35 % Yrityksen taloudellisen tilanteen heikkeneminen
34 % Tapaturma
21 % Oma tai läheisen hoiva
18 % Yrityksen konkurssi
14 % Muiden osakkaiden yllättävät tilanteet, kuten työkyvyttömyys tai kuolema
14 % Korkotason nousu
12 % Avio- tai avoero
10 % Sukupolvenvaihdos ja/tai yritystoiminnan jatkuvuus tai lopettaminen