Turvallisuus20.5.2022
Moni pohtii nyt sähköauton hankintaa – kysyimme suomalaisilta, kuinka he järjestäisivät auton latauksen Osta autovakuutus
Lataaminen tavallisesta kotitalouspistorasiasta (ns. suko) tai voimavirtapistorasiasta: Auton mukana tulee yleensä suko-latauskaapeli, jolla voi hidasladata autoa. Sähköteknisen alan asiantuntijat suosittelevat, että tavallista pistorasiaa käytettäisiin vain tilapäiseen lataukseen ja latausvirta rajataan 8 ampeeriin. Voimavirtapistorasia voi vaatia erillisen adapterin tai latauskaapelin.
Lataaminen erillisellä, kiinteästi asennetulla latauslaitteella: Sähköauton lataamiseen suunniteltu, turvallinen ja kestävä ratkaisu. Mahdollistaa kotona nopeamman lataamisen ja esimerkiksi kuorman hallinnan. Maksaa asennuksineen noin 1000–2500 euroa.
Varmista rakennuksen sähköjärjestelmän kunto ja sähköliittymän riittävyys ennen auton lataamisen aloittamista. Anna asiantuntijan arvioida kokonaisuus.
Jos lataat suko- tai voimavirtapistorasiasta, varmista sen kunto. Suuressa tai pitkäaikaisessa kuormituksessa johtimiin, liitoksiin tai liittimiin voi liittyä ylikuumenemisen ja oikosulun riski. Varmista, että vikavirtasuojaus ja sulakkeet toimivat.
Suosi autovalmistajan toimittamaa laturia. Jos käytät muuta laturia, varmista sen sopivuus ja turvallisuus. Käytä laitteita ohjeiden mukaan, seuraa niiden kuntoa ja huollata ne tarvittaessa.
Älä koskaan käytä lataamisessa jatkojohtoja. Älä vedä lataussähköä sisätiloista ulos esimerkiksi oven tai ikkunan kautta.
Jos latauskaapeli roikkuu ilmassa, tue sitä, jottei se vaurioidu. Paino voi vaurioittaa laturin johtoa ja liittimiä.
Jos lataat autotallissa, pidä palovaroitin toimintakunnossa. Jos pistorasia tai esimerkiksi laturi kuumenee ladatessa tai sulakkeita palaa, lopeta heti lataaminen. Pyydä ammattilainen tarkistamaan sähkölaitteisto.