Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Elämänturva13.4.2022

Vuodenvaihteessa voimaan astuneen eläkeuudistuksen myötä keskituloinen voi menettää jopa keskisuuren asuntolainan verran rahaa

Juurensa 1960-luvulle juontava perhe-eläke uudistui vuodenvaihteessa. Uusi laki sisällytti myös avopuolisot eläke-etuuden piiriin ja pidensi lasten eläke-etuuden kestoa. Samalla etu kuitenkin muuttui aviopuolisoilla määräaikaiseksi ja aiemmin loppuelämän mittaisen tuen kestoa rajoitettiin. LähiTapiola laski, miten muutos näkyy avio- ja avioperheissä.Lue lisää

Vuodenvaihteessa voimaan tullut perhe-eläkeuudistus päivitti siihen kuuluvia lesken- ja lapseneläkkeitä. Uusi laki toi avopuolisot leskeneläkkeen piiriin ja nosti lapseneläkkeen kestoa kahdella vuodella siihen asti, kun lapsi täyttää 20 vuotta.

Samalla lesken turva kuitenkin muuttui määräaikaiseksi, eli luonteeltaan muuttuneeseen tilanteeseen sopeutumista edistäväksi etuudeksi. Aiemmin loppuelämän kattanut leskeneläke on nykyisin kestoltaan maksimissaan 10 vuotta tai siihen asti kunnes nuorin lapsi täyttää 18 vuotta. Leskeneläkkeen muutokset koskevat 1975 tai sen jälkeen syntyneitä henkilöitä.

- Ensisijaisesti perhe-eläkkeen tarkoituksena on ollut ja on edelleen turvata perheitä ja kompensoida perheensisäisiä tuloeroja.  Perhe-eläke vastaa akuuttiin tarpeeseen ja turvaa perheen tulevaisuutta ja arjen jatkuvuutta, huomioimatta kuitenkaan yksilöllisiä vastuita, kuten velkaa. Etuuden kanssa ei tehdä yksilöllistä, perhekohtaista tarveharkintaa Perhe-eläke ja sen määrä onkin ehkä monelle yllätyksenä riippuvainen kummankin puolison tuloista, kertoo Eeli Hulmi LähiTapiola Henkiyhtiöstä.

Uudistuksen vaikutukset perheille jopa satojatuhansia euroja

Perhe-eläkkeen uudistus päivittää eläkejärjestelmää vastaamaan paremmin nykypäivän perherakenteita. Etenkin avoperheiden kasvanut määrä toi tarvetta sisällyttää heidät etuuden piiriin.

Avoperheessä perhe-eläke tuo uudistuksen jälkeen kaivattua lisäturvaa, kun taas avioperheelle tämä voi tarkoittaa jopa satojentuhansien menetystä. Tällöin oman varautumisen tarve korostuu. Oheisen laskelman avulla on tuotu esiin perhe-eläkeuudistuksen konkreettiset muutokset ja vaikutukset varautumistarpeelle tavalliselle suomalaiselle perheelle.

- Vakuuttaminen taloudellisen varautumisen keinona kuuluu suomalaiseen yhteiskuntaan sosiaaliturvan rinnalla ja sitä täydentävänä. Henkivakuutuksen avulla voi turvata yksilöllisiä vastuita ja elämäntilannetta sosiaaliturvan rinnalla. Loppujen lopuksi henkivakuuttaminen liittyy ensisijaisesti läheisten ihmisten tulevaisuuden suojaamiseen. Kun maailma näyttää epävarmalta, on luonnollista, että haluamme varautua ja taata läheisille hyvän elämän kaikissa tilanteissa, toteaa Hulmi.