Talous11.4.2022
Hintojen nousu on kurittanut kotitalouksia tuhansilla euroilla – kolme tapaa sopeutua inflaatioon
Jokainen kokee inflaation eri tavoin riippuen siitä, missä asuu ja miten asuu sekä miten kuluttaa tavaroita ja palveluita. Nummiaron laskelmien mukaan Tilastokeskuksen vuoden 2016 kulutuskorin perusteella laskettuna euromääräinen vaikutus suurituloisimpaan tuloviidennekseen on lähes 3 000 euroa, kun taas pienituloisin tuloviidennes on kärsinyt inflaatiosta vajaat tuhat euroa vuodessa.
1.
Puskurit. Hintojen nousun ajaa monien talouden tiukalle, jolloin säästäminen tulee vaikeammaksi. Kotitaloudet kohtaavat inflaation vaihtelevista lähtökohdista. Osalle on normaalisti jäänyt säännöllisesti hyvin rahaa säästöön, mutta nyt ehkä huomattavasti niukemmin. Monille on koronan aikana kertynyt säästöjä, joita voi käyttää kallistuneisiin kustannuksiin.2.
Sopeuttaminen. Omaa taloutta on sopeutettava, jos haluaa pitää säästämisen ennallaan ja käyttää koronasäästöt muihin tarkoituksiin. Välttämättömät menot maksavat nyt enemmän, joten on tingittävä muista menoista. Tällöin kunkin tarvehierarkia määrää, mistä tingitään. Yleisiä tällaisia . Tämä voi hidastaa näiden kulutuserien toipumista pandemian jäljiltä.kulutuseriä ovat ulkona syöminen ja matkustelu 3.
Varautuminen. Osa kotitalouksista ei tyydy pelkästään sopeuttamaan talouttaan jo realisoituneisiin hintojen nousuihin, vaan myös varautuu mahdollisesti vielä tuleviin hintojen nousuihin. Bensan hinta voi vielä nousta, jos energiakriisi pahenee. Maataloustuotteiden hintojen nousu on puolestaan hyödykemarkkinoilla jo tapahtunut, mutta kaikki hintapaineet eivät välttämättä vielä ole kulkeutuneet ostoskoriin asti, vaan elintarvikkeiden kuluttajahintojen voi olettaa nousevan lähikuukausina. Lisäksi kuluttajat todennäköisesti pitävät ainakin osaa hintojen noususta pysyvänä, jolloin joutuu odottamaan ehkä useitakin vuosia, että palkat nousevat kattamaan korkeampia hintoja. Inflaatioympäristössä raha ei enää ole ilmaista, joten velalliset voivat alkaa jo nyt varautua esimerkiksi kahden prosentin korkotasoon. .Lue lisää LT.fi:stä
LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on toteutettu 24.11.-2.12.2021. Kyselyyn vastasi yhteensä 1014 suomalaista, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.