Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Työelämä9.3.2022

Pk-yrityksen osakas: ”Yrityksemme riskienhallintaan kuuluu taloudellinen varautuminen sijoittamalla”

Pienessä yrityksessä omistajien on hyvä pohtia erilaisia varautumisen keinoja muun muassa taloudellisten ja henkilöriskien kautta. Yrityksen varojen sijoittaminen on yhdenlainen keino kasvattaa esimerkiksi puskurirahastoa. Osakas Pasi Mäkinen kertoo ratkaisuista, joita he ovat neljän omistajan kesken tehneet suunnitellessaan yrityksensä taloudellista varautumista.

Yksi Varsinais-Suomessa sijaitsevan ohjelmistoja ja it-ratkaisuja tarjoavan yrityksen osakkaista, Pasi Mäkinen, kertoo yrityksen aloittaneen sijoittamisen muutama vuosi sitten. Silloin loimaalaisen yrityksen neljä omistajaa huomasivat, ettei yrityksen pankkitilillä ole järkeä pitää rahaa enempää kuin mitä arjen pyörityksessä tarvitaan.

Mäkinen näkee yrityksen tuloksesta osan sijoittamisen ennen kaikkea tärkeänä taloudellisena varautumisena erilaisiin riskeihin.

– Tilillä ei kannata pitää tarpeetonta rahaa, vaan on parempi löytää sille tuottavampia kohteita ja laittaa raha niin sanotusti töihin. Meille tuloksen sijoittaminen on ollut ennen kaikkea olennainen osa yrityksen riskienhallintaa, JMJping Oy:n Pasi Mäkinen kertoo.

– Investoimme totta kai vuosittain tietyn osuuden tuloksesta takaisin yritykseen eli oman toiminnan kehittämiseen, kuten omaan tuotekehitykseen. Mutta se, että osan rahoista sijoittaa, on tärkeää riskienhallintaa ja varautumista tulevaisuutta ajatellen, Mäkinen jatkaa.

Kohteilta halutaan turvallisuutta ja vastuullisuutta

Mäkisen mukaan yrityksen johdossa on päätetty, että yrityksen sijoituskohteiden pitää olla sellaisia, joista saa rahan tarvittaessa nopeasti takaisin omaan käyttöön, jos tarve tulee.

– Näen sijoittamisen tietynlaisena puskurina ja perustana. Jos meille tulisi tarve saada raha nopeasti pois, pitää sen olla mahdollista. Sen takia olemme esimerkiksi metsän, kiinteistöjen tai muiden vastaavien kohteiden sijaan valinneet rahastot. Meille on myös tärkeää se, että valitut kohteet ovat kestävällä pohjalla.

Asiantuntijan käyttäminen apuna sijoituspäätöksissä ja ylipäätään yrityksen riskien kartoittamisessa jättää yrittäjille itselleen aikaa tehdä yrityksen kannalta tärkeämpiä asioita. Ja ennen kaikkea niitä, joita he itse osaavat parhaiten.

– On hyvä, että voimme ikään kuin ulkoistaa rahastosijoittamisen pois omalta vastuultamme. On parempi, että sen tekee sellainen henkilö, joka ymmärtää siitä enemmän. Mutta totta kai täytyy itsekin seurata markkinoita.

Oma ajattelukin saanut uutta

Mäkinen kertoo, että yrityksen sijoituspäätöksissä mukana oleminen on vaikuttanut jopa omaan talouteen uudenlaisen ajattelun myötä. Hän on esimerkiksi alkanut pohtia omaa rahankäyttöään ja sitä, miten paljon kuukausittain rahaa saattaa kulua lähes huomaamatta jopa turhiin asioihin.

– Aiemmin ajattelin, että sijoittamisessa täytyy olla isoja summia. Mutta nyt olen ymmärtänyt, että sen voi hyvin aloittaa pienilläkin summilla. Ja tärkeintä on oikeastaan vain aloittaa, joten rupesin itsekin sijoittamaan, hän kertoo.

Mäkisen osaomistama yritys ei ole joutunut koronaepidemian runtelemaksi, koska heidän tuotteensa on vastannut viime vuosina yleistyneeseen etätyöskentelyyn, ja yritykset tarvitsevat sitä tukevia asiantuntijaratkaisuja. Siksi myös useat asiakkaat ovat olleet valmiita investoimaan niihin.

– Meille eniten haasteita on tullut raaka-aineiden saatavuuden vuoksi, koska toisinaan erilaiset komponentit ja tuotteet ovat olleet jatkuvasti loppu, hän kertoo.

Nykyään kahdeksan henkeä työllistävän yrityksen suurimmat haasteet ovat olleet yrityksen toiminta-aikana aivan toiminnan alussa, kun liiketoiminta perustettiin tiukasti oman tuotteen ympärille. Sen myynti ei alkuun lähtenytkään suunnitellulla tavalla liikkeelle, ja yrityksessä huomattiin melko nopeasti asiakkaiden tarvitsevan muunlaisia ratkaisuja.

– Muutimme liiketoimintasuunnitelmaa uuteen suuntaan. Sen jälkeen olemme vuosien aikana vakiinnuttaneet asemamme täällä alueellamme, Mäkinen kertoo.

Sijoittamisen lisäksi on arvioitu muitakin riskejä

Yritys on halunnut varautua tulevaan paitsi sijoittamalla, myös arvioimalla muita riskejä ja pyrkimällä löytämään niihin ratkaisuja. Neljän omistajan yhtiössä on henkilöriskien näkökulmasta tärkeää esimerkiksi se, että ikäviin, yllättäviin tilanteisiin on varauduttu. Yksi ratkaisu tähän on osakassopimus, joka yrityksessä on tehty toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Sopimus takaa ikävissä tilanteissa, kuten kuolemantapauksessa, sen, että osakkaan äänivalta jää yritykseen jäljelle jääneille osakkaille, eikä siirry hänen perillisilleen.

Varsinaissuomalaisessa yrityksessä panostetaan myös henkilöstöön ja pidetään huoli siitä, että työntekijät voivat sekä fyysisesti että psyykkisesti hyvin.

– Meillä on henkilöstölle liikuntaa ja palautumista tukevia ratkaisuja, kuten kuntosalia, hierontaa ja muuta hyvinvointia tukevia etuja. On todella tärkeää, että osaaminen ja asiantuntemus säilyvät meillä, koska se on viime kädessä se, jota myymme.