Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
17.2.2022

Maltti on hiihtolomalaisen valtti – yllättävä kapistus on suurin lomanpilaaja

Talviloma tarjoaa monelle suomalaisperheelle hengähdystauon hektiseen arkeen. Tämä tarkoittaa usein hiihtoreissua kotimaan kohteisiin. Suksilomalle lähtiessä on syytä huomioida paitsi matkaan, myös latuihin liittyvät riskit, sillä ne näkyvät myös vahinkotilastoissa. Yksi esine koitui yllättävän usein hiihtovälineiden tuhoksi.Lue lisää ja osta

Tuhannet suomalaiset viettävät tulevina viikkoina talvilomaa. Vuoden ensimmäiselle neljännekselle sijoittuva lomajakso katsottiin itsenäisen kansakunnan alkuaikoina lapsille tarpeelliseksi kouluarjen hengähdystauoksi joulun ja pääsiäisen välissä.

- Lorvimiseen ei kuitenkaan haluttu kannustaa, vaan lomajakso nimettiinkin Lauri ”Tahko” Pihkalan aloitteesta hiihtolomaksi, jotta kävisi selväksi, mihin loma oli syytä pyhittää, kertoo Jouko Kokkonen Liikuntatieteellisen Seura ry:stä.

Moni suomalainen suuntaa edelleen kuuliaisesti hiihtolomallaan ladulle jonnekin hieman pidemmälle, mikä näkyy myös LähiTapiolaan tulevissa asiakasyhteydenotoissa, joissa monia mietityttää tällä hetkellä matkavakuutuksen kattavuus kotimaassa. Tähän on olemassa selkeä ohjeistus.

- Matkavakuutus on voimassa myös kotimaassa, kun kohde on yli 50 kilometrin päässä kotoa, työ- tai opiskelupaikasta tai vapaa-ajan asunnolta. Käytännössä esimerkiksi hiihtolomaa varten parin tunnin ajomatkan päästä vuokratulla mökillä tai hiihtokohteessa vakuutus on pääsääntöisesti voimassa. Omalla, puolison omistamalla tai muun samassa taloudessa asuvan henkilön omistamalla asunnolla tai vapaa-ajanasunnolla matkavakuutus ei puolestaan päde, koska silloin ei matkavakuutuksen ehtojen mukaan olla matkalla, selventää LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Tällaisissa kohteissa, kuten omalla mökillä, sattuneiden tapaturmien tai sairastumisten hoitokuluja voidaan kuitenkin korvata yksityisestä tapaturma- tai sairauskuluvakuutuksesta.

Hiihtämiseen liittyvät vahingot näkyvät vahinkotilastoissa

Kävimme läpi LähiTapiolan vahinkotietoja viime talvien ajalta. LähiTapiolan viime talvien vahinkotilastot osoittavat, että laskettelu-, hiihto- ja muut ulkoilutapaturmat lisääntyvät yleensä merkittävästi talviloman aikoihin. Tapaturmien lisäksi myös hiihtämiseen liittyvät esinevahingot erottuvat omana ilmiönään. Vahinkoriski vaikuttaisi alkavan jo autoa pakatessa.

- Auto tuhoaa hiihtovälineitä vahinkoilmoitusdatamme mukaan käytännössä joka suunnasta. Suksia, suksisauvoja tai muuta tavaraa lentää ajaessa suksiboksista tai kattotelineeltä, tavaroita jää autoa pakatessa kuolleisiin kulmiin, ja ihmiset ajavat niiden yli tai sitten sukset ja suksisauvat jäävät takaluukun tai auton oven väliin, luettelee LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttänen.

Useimmat vahingot olisivat vältettävissä ja lomatunnelmat pelastettavissa silkalla varovaisuudella.

- On hyvä muistaa, etteivät menopelit itsessään aiheuta vahinkoja, vaan niitä käyttävät ihmiset. Huolellisuus on aina paikallaan, eli jos hiukankin epäilet, onko suksiboksi kunnolla kiinni tai onko takaluukun tai oven välissä jotain tai jäikö auton kulkureitille tavaraa, käy varmistamassa. Tavaroiden sinkoileminen suksiboksista tielle kesken ajon on muille tienkäyttäjille hengenvaarallista, huomauttaa Määttänen.

Autot eivät suinkaan ole ainoita hiihtoreissun pilaajia, vaan laduilla sattuu myös vahinkoja. Yleisiä vammoja talvilajeissa ovat venähdys- ja revähdystasoiset vammat, ruhjeet ja erilaiset raajojen murtumat. Määttäsen mukaan suksilla kaatuessa vaarassa ovat myös pienet käyttöesineet, kuten silmälasit ja matkapuhelimet.