Terveys10.9.2021
Pentubuumista seurasi kasa venähdyksiä, puremia ja haavoja – eläinlääkäri antaa viisi neuvoa koiran hyvään käytökseen Tutustu eläinvakuutukseen
Aloita käsittelyyn totuttaminen heti. Totuta pentu ensimmäisestä päivästä lähtien päivittäiseen käsittelyyn. Pennun tulee antaa tarkastaa varpaanvälit, taivutella varpaat ja raajat, leikata kynnet, puhdistaa ja tutkia silmät, kaivella ja puhdistaa korvat, tutkia sukuelimet, tutkia suu sekä pestä hampaat ja tarpeen mukana hoitaa ja nyppiä tai harjata turkki. Näitä asioita harjoitellaan päivittäin ainakin ensimmäiset 6 kuukautta. .Ohjevideoita YouTubessa kanavalla Veteva
Ota koiralle varhaisrokote. Varhaisrokotuksen voi ottaa heti 8 viikon iässä. Näin koiraa voi alkaa pikkasen sosiaalistamaan jo 10 viikon iässä ja sillä on Suomen tason koirakontakteihin aivan riittävä rokotussuoja 14 viikon iässä ja täysi suoja 16-viikkoisena. Koiran sosiaalistamisen herkkyyskausi on parhaimmillaan 8-16 viikon iässä. Jos pentu rokotetaan vasta 12 ja 16-viikkoisena ja luotetaan, että rokotussuoja on parhaimmillaan viimeisimmästä rokotteesta 4 viikon kuluttua eli 20 viikon iässä, on herkkyyskausi jo aikoja sitten ohi. Ylimääräinen rokotus maksaa 40-50€, mutta se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin sosiaalisen ja avoimen pennun muodossa.
Aloita koirakoulu ajoissa. Pentu kannattaa viedä mahdollisimman pian eli varhaisrokotuksen saaneena esim. jo 12-viikkoisena pentukouluun. Pentukouluissa koira tottuu näkemään muita pentuja etäältä ja omistaja ja pentu pääsevät luomana yhteisen työskentelyn kautta suhdetta toisiinsa, joka perustuu luottamukseen ja toimintavarmuuteen myös häiriötilanteissa. Koiran kanssa on hyvä käydä ensimmäisen 6-8 kk ajan useammalla pentu- ja jatkokurssilla, jotta varmasti opitaan ohjatusti ja oikein perus käytöstavat ja koirakon yhteistyö vahvistuu. Treenit koulussa ovat ihan erilaisia kuin kotona tai lenkillä ja valmistavat koirakkoa eli koira-ihmis-tiimiä hyvään yhteiselämään. Kursseissa ei kannata säästää aikaa tai rahaa, ne ovat halpa ja helppo keino varmistaa hyvä yhteinen tulevaisuus. Kursseja on myös järjestetty koko korona-ajan läpi koronaturvallisesti eikä pandemia ole hyväksyttävä tekosyy jättää ne väliin.
Anna koiran tutustua erilaisiin ja eri kokoisiin koiriin. Koiran kannattaa antaa koiriin myös lenkillä tai mieluiten sovituilla treffeillä. Erilaisissa someryhmissä voi kysellä pentutreffien perään tai kilttien aikuisten koirien perään, joihin pentu saa turvallisesti tutustua 1-4 koiran pienryhmässä. Toki osallistuvin osapuolten tulee olla terveitä ja mielellään rokotettuja.
Jos koiralla on ongelmakäyttäytymistä, ottakaa välittömästi yhteys koirakouluttajaan. Suomen Eläintenkouluttajien kotisivuilta löytyy pätevöityneitä kouluttajia. Ongelmakoiralla voi olla aitoja koiralähtöisiä ongelmia mutta yleensä ongelma on myös koirakon kommunikaatiossa ja isossa osassa tapauksista pääosin ihmisessä. Ihminen harvemmin näkee omia virheitään, saati osaa korjaa niitä, joten ongelmien ilmetessä välitön yhteys kouluttajaan takaa sen, että neutraali ulkopuolinen henkilö voi auttaa teitä ennen kuin ongelmat pahenevat.