Turvallisuus16.2.2021
Sähköpyörien varkaudet nopeassa kasvussa – Pyöräbuumi tarttui viime vuonna myös voroihin Tutustu ja osta
Ostaessasi pyörän laita sen runkonumero ja mahdollisten irrotettavien osien tunnistetiedot talteen. Kirjaa ylös pyörän merkki, malli ja koko. Säilytä myös ostokuitti.
Ota pyörästä valokuvia. Kuvaa myös mahdolliset erityistuntomerkit, joista voi olla apua varkauden selvittelyssä.
Kiinnitä pyörä aina rungosta lukolla kiinteään esineeseen. Tässä toimii esimerkiksi U-lukko. Lisäksi voit käyttää pyörän kiinteää tai muuta lisälukkoa.
Säilytä arvokasta pyörää sisätiloissa, aina kun se on mahdollista.
Varo ostamasta varastettua pyörää. Tietoisesti varastettua tavaraa ostava voi syyllistyä jopa kätkemisrikokseen. Pyörän varkaustaustasta voi kieliä esimerkiksi poikkeuksellisen halpa hinta, ostokuittien puute tai myyjän kiire.
Pidä kotivakuutus voimassa ja varmista, että sen enimmäiskorvausmäärä on pyörällesi riittävä. Sähköpyörien vakuutuksiin vaikuttaa niiden luokittelu ajoneuvolaissa. Pyörät jaotellaan tehon, maksiminopeuden ja moottorin toimintatavan perusteella sähköavusteisiin ja moottorilla varustettuihin polkupyöriin – sekä mopoihin.
LähiTapiolan kotivakuutus kattaa sähköavusteisille ja moottorilla varustetuille polkupyörille tapahtuneita varkauksia. Jos pyörän teho ylittää 1 kW tai moottori jatkaa polkemisen avustusta yli 25 km/h nopeudessa, on kyse lain mukaan jo moposta. Tällainen pyörä ei kuulu kotivakuutukseen, mutta sille on mahdollista ottaa varkauksien suojaksi kaskovakuutus.
Yli 250 watin tehoiset tai yli 25 km/h moottorin avustuksella ilman polkemista kulkevat pyörät pitää myös liikennevakuuttaa. Liikennevakuutus korvaa onnettomuuden sattuessa henkilövahinkoja. Tarkemmin sähköisten liikkumisvälineiden luokitteluun ja vakuuttamiseen voi tutustua esimerkiksi jaTraficomin sivuilla.Liikennevakuutuskeskuksen