Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Maa- ja metsätalous13.10.2020

Öljysäiliön tarkastus on nyt ajankohtaista – vinkit huomaamattoman öljytuhon estämiseen

Monilla maatiloilla alkavat olla kiireisimmät viikot takana, ja myös öljysäiliöt ovat tyhjentyneet koneiden ja kuivureiden käytön vuoksi. Kun säiliö on tyhjä, on hyvä hetki tarkastaa säiliön kunto, mikäli se on jäänyt tekemättä viime vuosina. Maatilojen öljyvahingot ovat ympäristöongelmia, joita ei välttämättä aluksi edes itse huomaa.Tutustu

Farmariöljysäiliöiden täytyy olla valmistajan tyyppihyväksymiä, mutta muuten niiden tarkastus on maatilallisen itsensä vastuulla. Jos säiliö ei sijaitse maan alla tai pohjavesialueella, laki ei velvoita tilallista tarkastamisesta. Joissakin tapauksissa kunta voi silti vaatia tiettyä huolenpitoa.

Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että säiliö olisi hyvä tarkastuttaa ammattilaisella kymmenen vuoden välein. Valtuutetut tarkastajat on listattu Tukesin verkkosivuilla.

- Osa tiloista ottaa öljysäiliön kunnon huolehtimisen tosissaan, mutta monilta se myös unohtuu. Syystöiden jälkeen öljysäiliöt ovat usein tyhjiä, jolloin on hyvä aika tarkastaa säiliö ennen uudelleen täyttämistä, kehottaa LähiTapiolan Korvauspalveluiden kehityspäällikkö Teppo Raininko.

Polttoöljyn hinta laski keväällä merkittävästi. Tuhansien litrojen öljynkulutuksessa pienikin hinnanalennus tuntuu.

- Monelle on saattanut tulla kiusaus varastoida polttoöljyä säiliöihin, joiden turvallisuudesta ei ole ihan varmuutta.

Huomaamaton tuho

Tyypillistä öljysäiliövahingoille on se, että niitä ei välttämättä itse huomaa ennen kuin tuhot ovat kasvaneet isoiksi. Esimerkiksi huonokuntoisen säiliön pohjasta öljyä voi päästä tihkumaan pitkään.

- Öljyä voi tihkua maaperään kuukausien ajan ennen kuin itse huomaa mitään, etenkin jos säiliön alla ei ole kovaa alustaa, josta öljy on helppoa havaita.

Öljysäiliön pinta on voinut huomaamatta vuosien saatossa kulua, ja lopulta esimerkiksi säiliön täytössä paineen kasvaessa ruosteen hapertama pelti on antanut periksi.

Öljysäiliöihin kohdistuu myös äkillisiä vahinkoja, ja inhimillisiä virheitä sattuu ihan kuten muuallakin.

- Esimerkiksi traktorilla tai muulla työkoneella peruutetaan päin säiliötä, ja huonolla tuurilla voi käydä pahastikin. Vaikka useimmissa pumpuissa on jo lappovirtauksen esto, edelleen vuosittain sattuu niitäkin vahinkoja, joissa maahan pudonneesta tankkausletkusta vuotaa öljyä. On myös oltava varovainen tyhjennettäessä säiliöstä vettä pohjaventtiilin kautta, Raininko neuvoo.

- Katettu valuma-allas säiliön alla estää usein kaikissa tapauksissa öljyn pääsemisen maastoon. Öljyvuotovahingot tulevat kalliiksi ja vähitellen tapahtuvat vahingot jäävät yleensä säiliön omistajan itsensä maksettaviksi. Tiedämme sellaisiakin tapauksia vuosien takaa, joissa kokonaisia rakennuksia on jouduttu purkamaan, koska öljyvuoto on päässyt talon alle maaperään.

Huonokuntoisia säiliöitä löytyy usein aktiiviviljelyn jo lopettaneilta tiloilta.

- Usein niillä tiloilla säiliötkin ovat vuosikymmeniä vanhoja eikä niiden huolto enää tunnu ajankohtaiselta, kun toimintaa ollaan lopettelemassa. Öljyvuoto maaperään voikin tuhota omistajan talouden lopullisesti.

Varkauksia voi vähentää lukoilla

Joka vuosi tapahtuu myös useita öljyvarkauksia. Monesti säiliöt sijaitsevat paikoissa, joissa tihutöiden tekijät voivat puuhailla melko rauhassa.

- Valvonta ja öljysäiliön täyttöaukon sekä tankkausletkun lukko estävät varkauksia tehokkaasti. Vahingon laajuutta lieventää ja yleistä turvallisuutta lisää se, että käsipumpun letkuun on asennettu lappovirranesto, joka estää öljyn valumisen letkusta pois pumppauksen lopettamisen jälkeen, Raininko kertoo.

Säiliö kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa sen alla ruoho ei pääse kasvamaan. Vuosikymmenien kuluessa säiliön alla kasvavat ruohot ja kasvit raapivat maalipinnan puhki ja pitävät säiliön ulkopohjan kosteana. Mahdolliset pienetkin vuodot on helppo havaita, kun alla on betonilaatta tai muu vastaava kiinteä pohja.

- Kun säiliöt on tarkastettu ja kunnossa, ne kannattaa taas täyttää talveksi, ettei niihin pääse kondensoitumaan vettä lämpötilan vaihtelun myötä. Öljyä raskaampana vesi painuu säiliön pohjaan ruostuttamaan sitä hiljalleen. Puhdas öljyhän on itsessään ruosteenestoaine. Säiliö pysyy hyvänä pitkään, kun sisäpuolella on puhdasta öljyä ja ulkopuolella ehjä maalipinta, Raininko toteaa.

  • Tarkastus ammattilaisella kymmenen vuoden välein

  • Säiliön alla oleva betonilaatta

  • Lukittava täyttöaukko ja tankkausletku

  • Säiliön käsipumpun letkun lappovirranesto

  • Ehjä maalipinta

  • Pohjavesialueella valuma-allas on pakollinen, muuallakin suositeltava

  • Rakennelma säiliön ympärillä estää koneen / auton osumisen säiliöön

  • Öljysäiliön sijoittaminen niin, että sitä voi tarkkailla niin varkauden kuin vuotojenkin varalta