<link rel="stylesheet" href="/cs/chat/stylesheets/lahitapiola-chat.css"/>
Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus 27.4.2020

Veneilykauden alussa on hyvä tarkistaa perusasiat – moni onnettomuus olisi vältettävissä

Veneilykauden alku on käsillä eri puolilla Suomea, mutta viranomaiset kannustavat veneilijöitä malttiin koronaepidemian vuoksi. Veneilyä kehotetaan vielä välttämään, koska avunsaanti pelastustehtävissä voi kestää ja esimerkiksi satamissa voi olla vaikea vältellä ihmiskontakteja. Kokosimme vinkit onnistuneen veneilykauden alkuun.

Veneiden vesillelasku ajoittuu monille huhti-toukokuun vaihteeseen säiden lämmetessä. Veneilykauden aloitus näkyy myös vakuutusyhtiöissä ja joillekin ensimmäiset vahingot sattuvat jo ennen kuin veneet saadaan edes vesille.

- Veneilykauden alussa tulee aina jonkin verran vahinkoja veneen kuljetuksessa ja vesillelaskussa. Joka vuosi myös uppoaa veneitä, kun veneen vesillelaskussa on tappi unohtunut pohjasta tai keväthuollot ovat olleet puutteellisia. Nämä ovat todella harmillisia vahinkoja, jotka sotkevat kauden alun. Monet niistä voisi välttää omalla huolellisella toiminnalla, kertoo LähiTapiolan korvauspalvelujen asiantuntija Pia Nyström .

Yleisimmät veneilyssä sattuvat vahingot johtuvat kuitenkin LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan karilleajoista ja pohjakosketuksista sekä törmäyksiä laituriin. LähiTapiolalle ilmoitetuista venevahingoista jopa lähes 70 prosenttia vahingoista johtuu erilaisista törmäyksistä. Toiseksi eniten, noin 15 prosenttia veneilijöille sattuvista vahingoista johtuu rikoksista, kuten perämoottorivarkauksista tai murtautumisista veneeseen. Kolmanneksi eniten sattuu sään ja myrskyn aiheuttamia vahinkoja.

- Voisi sanoa, että tavallisin vakuutusyhtiölle ilmoitettava venevahinko on kesä-heinäkuussa sattuva törmäys- tai pohjakosketus, jonka korjaus maksaa noin pari tuhatta euroa, toteaa Nyström.

Nyströmin mukaan törmäyksistä johtuvat vahingot ovat jonkin verran lisääntyneet viime vuosina.

- Jokainen vahinko monen tekijän summa, mutta valitettavan usein taustalla on yhdistelmä kokemattomuutta ja huolimattomuutta. Nyt kauden alussa on hyvä hetki kerrata omia veneilytaitoja ja tarvittaessa hakea lisäoppia veneilyseuroilta tai verkkokursseilta, Nyström vinkkaa.

Askurrattaako veneilyturvallisuus tai vakuutusasiat? Veneilywebinaarimme käsittelee onnistunutta ja turvallista veneilykauden aloitusta. Voit halutessasi jättää linkistä veneilyyn liittyvän kysymyksesi asiantuntijoillemme tai pyytää vakuutusasiantuntijoidemme yhteydenoton. Webinaari julkaistaan videotallenteena toukokuussa.

Ennen vesille laskua tarkista:

 • rungon läpievientien ja perävetolaiteen kaapeliläpivientien ja venttiilien kunto ja tiiviys

 • perämoottorin kiristysruuvien, pulttien ja moottorilukon kireys valmistajan ohjeiden mukaan

 • nestekaasuletkujen tiiviys ja tarvittaessa vaihda letkut

 • vetolaiteen öljyt ja öljypropun kiinnitys

 • pilssipumpun toiminta

 • polttoaineen riittävyys ja tuoreus

 • veneen pohjapropun kiinnitys

Kun vene on vesillä tarkista:

 • Ettei vene vuoda. Onko pilssissä vettä? Tarkista myös kaikki letkut ja suodattimet.

 • Jätettäessä puuvene talven jälkeen ensimmäistä kertaa rantaan huomioi, että veneen pilssipumput voivat ylikuumentua tai akkujen virta ei riitä niiden kovin pitkäksi aikaa, jos vene vuotaa reilusti. Vene kannattaisi jättää nostoliinojen varaan tai matalaan veteen turpoamaan.

Tarkista aina kauden alussa myös turvavarusteet:

 • Huomioi paukkuliivien patrunan uusimisväli.

 • Tarkista ankkurin ja muiden köysistöjen kunto.

 • Varmista sammuttimen toimintakunto ja leimaus (sammutin pitää tarkistuttaa ammattiliikkeessä vuosittain).

 • Tarkista myös veneen kartastot ja muut suunnistusvälineet ja kiikareiden kunto.

 • Onko puhelimeesi tallennettu puhelinnumerot, joista saat apua vesillä.

Katsastus

 • Vene kannattaa mahdollisuuksien mukaan katsastuttaa. Katsastajat huomaavat usein asioita, joita veneen omistaja ei välttämättä osaa panna merkille.

 • Katsastuksesta tai kuntokartoituksesta saa myös vakuutusmaksualennusta LähiTapiolan venevakuutuksesta.

Vakuutusasioissa kannattaa huomioida nämä:

 • Kauden alussa kannattaa tarkistaa vakuutuskirjasta vakuutetun omaisuuden tiedot. Jos on esimerkiksi vaihtanut perämoottorin, niin uuden moottorin tiedot tulee päivittää ottamalla yhteyttä vakuutusyhtiöösi, jotta se voidaan esimerkiksi varkaustilanteessa korvata.

 • Soutuveneet ja enintään 10 hv:n perämoottorit kuuluvat LähiTapiolan kodin tai mökin vakuutukseen aina 5 000 euroon saakka. Tätä suuremmat veneet tarvitsevat oman venevakuutuksen.

 • LähiTapiolan venevakuutuksesta voi valita itselleen sopivan vakuutuspaketin kolmesta eri vaihtoehdosta. Venevakuutuspaketit kattavat turvan tasossa riippuen esimerkiksi varkaus- ja ilkivaltavahinkoja, karilleajoja ja törmäyksiä. Tutustu eri venevakuutuksiin ja pyydä tarjous.

 • LähiTapiolan suosituin vakuutus on Laaja venevakuutus, joka tarjoaa hyvän ja kattavan turvan muun muassa karilleajo-, törmäys-, myrsky-, varkaus-, ja kuljetus- ja telakointivahinkojen varalle.