Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Turvallisuus11.4.2024Veneilykauden alussa kannattaa tarkistaa perusasiat – moni onnettomuus olisi vältettävissäVeneilykausi on käynnistymässä eri puolilla Suomea. Kokosimme vinkit onnistuneen veneilykauden alkuun.
Purjevene seilaa järvellä puolipilvisenä kesäpäivänä.
Veneiden vesillelasku ajoittuu monille huhti-toukokuun vaihteeseen säiden lämmetessä. Veneilykauden aloitus näkyy myös vakuutusyhtiöissä ja joillekin ensimmäiset vahingot sattuvat jo ennen kuin veneet saadaan edes vesille. Veneilykauden alussa tulee aina jonkin verran vahinkoja veneen kuljetuksessa ja vesillelaskussa. Joka vuosi myös uppoaa veneitä, kun veneen vesillelaskussa on tappi unohtunut pohjasta tai keväthuollot ovat olleet puutteellisia. Nämä ovat todella harmillisia vahinkoja, jotka sotkevat kauden alun. Monet niistä voisi välttää omalla huolellisella toiminnalla, kertoo LähiTapiolan korvauspalvelujen asiantuntija Pia Nyström.Yleisimmät veneilyssä sattuvat vahingot johtuvat kuitenkin LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan karilleajoista ja pohjakosketuksista sekä törmäyksiä laituriin. LähiTapiolalle ilmoitetuista venevahingoista jopa lähes 70 prosenttia vahingoista johtuu erilaisista törmäyksistä. Toiseksi eniten, noin 15 prosenttia veneilijöille sattuvista vahingoista johtuu rikoksista, kuten perämoottorivarkauksista tai murtautumisista veneeseen. Kolmanneksi eniten sattuu sään ja myrskyn aiheuttamia vahinkoja. Voisi sanoa, että tavallisin vakuutusyhtiölle ilmoitettava venevahinko on kesä-heinäkuussa sattuva törmäys- tai pohjakosketus, jonka korjaus maksaa noin pari tuhatta euroa, toteaa Nyström.Nyströmin mukaan törmäyksistä johtuvat vahingot ovat jonkin verran lisääntyneet viime vuosina. Jokainen vahinko monen tekijän summa, mutta valitettavan usein taustalla on yhdistelmä kokemattomuutta ja huolimattomuutta. Nyt kauden alussa on hyvä hetki kerrata omia veneilytaitoja ja tarvittaessa hakea lisäoppia veneilyseuroilta tai verkkokursseilta, Nyström vinkkaa.Muista tarkistaa nämä asiat veneilykauden alussaEnnen vesille laskua tarkista:
  • Rungon läpievientien ja perävetolaiteen kaapeliläpivientien ja venttiilien kunto ja tiiviys.
  • Perämoottorin kiristysruuvien, pulttien ja moottorilukon kireys valmistajan ohjeiden mukaan.
  • Nestekaasuletkujen tiiviys ja tarvittaessa vaihda letkut.
  • Vetolaiteen öljyt ja öljypropun kiinnitys.
  • Pilssipumpun toiminta.
  • Polttoaineen riittävyys ja tuoreus.
  • Veneen pohjapropun kiinnitys.
Kun vene on vesillä tarkista:
  • Ettei vene vuoda. Onko pilssissä vettä? Tarkista myös kaikki letkut ja suodattimet.
  • Jätettäessä puuvene talven jälkeen ensimmäistä kertaa rantaan huomioi, että veneen pilssipumput voivat ylikuumentua tai akkujen virta ei riitä niiden kovin pitkäksi aikaa, jos vene vuotaa reilusti. Vene kannattaisi jättää nostoliinojen varaan tai matalaan veteen turpoamaan.
Tarkista aina kauden alussa myös turvavarusteet:
  • Huomioi paukkuliivien patrunan uusimisväli.
  • Tarkista ankkurin ja muiden köysistöjen kunto.
  • Varmista sammuttimen toimintakunto ja leimaus (sammutin pitää tarkistuttaa ammattiliikkeessä vuosittain).
  • Tarkista myös veneen kartastot ja muut suunnistusvälineet ja kiikareiden kunto.
  • Onko puhelimeesi tallennettu puhelinnumerot, joista saat apua vesillä.
Katsastus
  • Vene kannattaa mahdollisuuksien mukaan katsastuttaa. Katsastajat huomaavat usein asioita, joita veneen omistaja ei välttämättä osaa panna merkille.
  • Katsastuksesta tai kuntokartoituksesta saa myös vakuutusmaksualennusta LähiTapiolan venevakuutuksesta.
Vakuutusasioissa kannattaa huomioida nämä:
  • Kauden alussa kannattaa tarkistaa vakuutuskirjasta vakuutetun omaisuuden tiedot. Jos on esimerkiksi vaihtanut perämoottorin, niin uuden moottorin tiedot tulee päivittää ottamalla yhteyttä vakuutusyhtiöösi, jotta se voidaan esimerkiksi varkaustilanteessa korvata.
  • Soutuveneet ja enintään 10 hv:n perämoottorit kuuluvat LähiTapiolan kodin tai mökin vakuutukseen aina 5 000 euroon saakka. Tätä suuremmat veneet tarvitsevat oman venevakuutuksen.
  • LähiTapiolan venevakuutuksesta voi valita itselleen sopivan vakuutuspaketin kahdesta eri vaihtoehdosta. Venevakuutuspaketit kattavat turvan tasossa riippuen esimerkiksi varkaus- ja ilkivaltavahinkoja, karilleajoja ja törmäyksiä. Tutustu eri venevakuutuksiin ja pyydä tarjous.
  • LähiTapiolan suosituin vakuutus on Laaja venevakuutus, joka tarjoaa hyvän ja kattavan turvan muun muassa karilleajo-, törmäys-, myrsky-, varkaus-, ja kuljetus- ja telakointivahinkojen varalle.
Artikkeli on julkaistu alun perin huhtikuussa 2020 ja päivitetty huhtikuussa 2024.
Ajankohtaista
Maa- ja metsätalous14.3.2025Näin turvaat maatilan jatkon kriisitilanteessa – avioehto voi pelastaa monelta harmiltaPuhu käytännön asiat selväksi läheistesi kanssa jo hyvissä ajoin. Avioehto suojaa avioerossa, ja henkivakuutus turvaa jäljelle jääneiden elämää yrittäjän kuoleman jälkeen.Turvallisuus12.3.2025Lähestyvä kevätpyry haastaa tielläliikkujia vähälumisen talven jälkeen – ”Riskejä voi olla vaikea hahmottaa”Suomea lähestyy lumisadealue, joka lisää onnettomuusriskejä liikenteessä. Mennyt talvi oli lauha ja vähäluminen, joten tuntuma hankalassa kelissä liikkumiseen voi olla hakusessa, sanoo LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri. Jos tien päälle on pakko lähteä, alla on oltava talviolosuhteisiin sopivat renkaat ja ajonopeutta on hiljennettävä.Maa- ja metsätalous11.3.2025LähiTapiola Yhteismetsän pinta-ala kasvoi kolmessa vuodessa 3,5-kertaiseksi – ”Yhä useampi valitsee sukupolvenvaihdoksessa yhteismetsän”LähiTapiola Yhteismetsä jatkoi vahvaa kasvuaan kolmantena toimintavuotenaan ja on yksi Suomen nopeimmin kasvavista yhteismetsistä. Suosion syitä ovat yhteismetsän helppous ja sukupolvenvaihdokset, arvioi LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaVeneilykauden alussa kannattaa tarkistaa perusasiat – moni onnettomuus olisi vältettävissäHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn