Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous17.4.2019

Ay, ky vai oy? Yhtiömuodolla on väliä verotuksessa – sadantuhannen tuloilla kannattaa jo miettiä osakeyhtiötä

Yhtiömuodon valinnalla on suuri merkitys verotuksessa. Eversheds Asianajotoimiston asianajaja Torsti Lakari neuvoo, että yhtiömuodon muuttamista kannattaa miettiä yritystulon kasvaessa tai ennen omistusmuutoksia. LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaari 25.huhtikuuta paneutuu yrittäjän ansio- ja pääomatuloverotukseen.Tutustu

Suomeen syntyy uusia yrityksiä runsaat 30 000 vuosittain. Kaupparekisterin rekisteröityjen uusien yritysten tilastot kertovat, että yksityisten elinkeinoharjoittajien määrä ja osakeyhtiöiden määrä on kasvanut viime vuosina. Sen sijaan uusia avoimia tai kommandiittiyhtiöitä on rekisteröity aiempaa vähemmän viiden viime vuoden aikana.

Yhtiömuodolla on suurta merkitystä muun muassa yrityksen ja yrittäjän verotuksessa sekä vastuukysymysten näkökulmasta. Eversheds Asianajotoimiston asianajaja Torsti Lakarin mukaan yksiselitteistä syytä eri yhtiömuotojen suosiolle on vaikea antaa.

Toiminimen suosiota voi Lakarin mukaan selittää muun muassa se, että yksinyrittäjän on helppo perustaa toiminimi. Osakeyhtiö puolestaan sopii hyvin monenlaiselle erilaiselle yrittäjälle. Viime töikseen eduskunta vielä helpotti osakeyhtiön perustamista poistamalla yhtiön vähimmäispääomavaatimuksen. Muutos astuu voimaan vuoden 2019 heinäkuun alusta.

Lakari on keskustelemassa yhdessä LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeströmin ja Eversheds Asianajotoimiston lakimies Janina Järven kanssa yrittäjän ansio- ja pääomatuloverotuksesta 25. huhtikuuta. Internetissä lähetettävä keskustelu alkaa kello 9. Voit ilmoittautua webinaariin täältä.

Muutos osakeyhtiöksi voi tuottaa verohyötyjä

Yrityksen yhtiömuoto ei ole elinikäinen valinta, vaan muotoa voi muuttaa yrityksen ja omistuksen kehittyessä. Esimerkiksi yhtiön verotettavan tulon kasvaessa riittävän suureksi yhtiönmuodon muuttaminen voi olla mielekästä.

- Täsmällistä ja yleispätevää euromäärää ei ole olemassa, mutta nyrkkisääntönä on pitkään ollut, että viimeistään, jos verotettavan tulon määrä on vuosittain 100 000 euron luokkaa, alkavat osakeyhtiömuodon hyödyt näkyä, Lakari sanoo.

-Erityisesti vaikuttaa se, että yhteisöverokanta on 20 prosenttia ja niin kauan kuin varoja jätetään yhtiöön, ei osakkaan tarvitse maksaa veroa lainkaan ja toisaalta mitä enemmän osakeyhtiön nettovarallisuutta voidaan kerryttää, sitä lievempää on tulevien vuosien osinkoverotus.

Lakari kuitenkin muistuttaa, että niin yritysverotus- kuin henkilöiden ansioveromallit eivät ole ikuisia. Niitä voidaan muuttaa lakimuutoksilla. Näin esimerkiksi noteeraamattoman osakeyhtiön osinkoveromalli voi muuttua ja ehkä tulevaisuudessa osakeyhtiöön kerrytetty nettovarallisuus ei kevennäkään osakkaan verotusta kuten nykyisin.

Yhtiömuodon muuttamista kannattaa Lakarin mukaan miettiä myös yrityksen omistusmuutostilanteissa. Esimerkiksi jos yrityksessä suunnitellaan uusien osakkaiden ottamista tai sukupolvenvaihdosta, kannattaa esitoimena usein muuttaa yhtiö osakeyhtiöksi.

Lisäksi yrityksen ja omistajan vastuut ovat eri yhtiömuodoissa erilaiset. Vastuukysymyksiä pitää aina miettiä itsenäisenä asiana, Lakari muistuttaa.

- Osakeyhtiölain mukaan yhtiö yksin vastaa yhtiölle kuuluvista velvoitteista ja osakkaan vastuu yhtiön veloista on poikkeuksellista perustuen käytännössä vain vahingonkorvaustilanteisiin tai yhtiön puolesta annettuihin vakuuksiin. Vastuukysymykset kannattaa huomioida erityisesti riskisillä toimialoilla.