Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Talous18.10.2018Näin valitset henkivakuutuksen oikein – muista nämä kuusi vinkkiäHenkivakuutuksella varaudut omiin ja läheistesi suurimpiin henkilöriskeihin. Lue neuvot, mitä vakuutuksen valinnassa kannattaa huomioida.Tutustu lisää
Velka, työura, avioliitto, lapset, avioero, eläkepäivät. Usein elämäntilanteessa tapahtuvat isot muutokset saavat suomalaiset miettimään läheistensä tai itsensä taloudellista selviytymistä, jos itselle kävisi jotain ikävää.Perinteisesti henkivakuutuksella on turvattu läheisten taloutta, jos henkilö itse kuolee. Yhä useammin henkivakuutuksella turvataan myös omaa tai perheen toimeentuloa, jos henkilö esimerkiksi  sairauden vuoksi joutuu työkyvyttömäksi. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn mukaan vakava sairaus on yleisin riski, johon suomalaiset ovat varautuneet.Henkivakuutus ei ole kuitenkaan mikään jokaiselle samanlainen pakettiratkaisu, vaan se räätälöidään henkilölle sopivaksi elämäntilanteen mukaan. LähiTapiola Keskinäisen Henkivakuutusyhtiön myyntijohtaja Eeli Hulmi sanookin, että usein asiakkaille tulee yllätyksenä, kuinka paljon vakuutusta voi räätälöidä.- Henkivakuutus on osa henkilöturvan kokonaisuutta, joka koostuu kolmesta osasta. Yksi on läheisten turvaaminen, jos jotain tapahtuu. Toinen on oman ja perheen toimeentulon turvaaminen ja kolmas on hyvän hoidon saaminen joka tilanteessa, Hulmi listaa.- Tänä päivänä myytävät henkivakuutukset ovat usein sellaisia, joissa otetaan huomioon elämäntilanne laajasti. Turvaa rakentaessa pitäisi pystyä huomioimaan vaikutuksiltaan suurimmat riskit, joita asiakas ehkä itse ei pystyisi kantamaan. Henkilöturvan puolella ne ovat kuolema, työkyvyttömyys ja vakava sairastuminen. Henkiturva olisi rakennettava niiden kautta.Yksinkertainen kaava auttaa alkuunHenkivakuutuksen korvaussumman mitoittamiseen on olemassa yksinkertainen peruskaava: henkilön velat + yhden vuoden tulot + 20 000 euroa per alaikäinen lapsi. Hulmi kuitenkin muistuttaa, että kaava ei ota huomioon henkilön kaikkia tarpeita. Mitoituksessa olisi huomioitava esimerkiksi työnantajan tarjoama turva ja sosiaaliturva. Siksi turvan tasoa mietittäessä apuna olisi hyvä käyttää ammattilaista. Esimerkiksi LähiTapiolassa henkilölle tehdään yksilöllinen elämänturvakartoitus, joka ottaa huomioon henkilön koko elämäntilanteen.Muutokset elämäntilanteessa vaikuttavat henkivakuutukseen. Siksi vakuutusta ei pidä ottaa osta ja unohda –periaatteella. Hulmin mielestä henkivakuutuksen ottajan kannattaisi tarkastaa vakuutuksensa kattavuus noin parin vuoden välein ja vähintään siinä tilanteessa, kun elämässä tapahtuu suuria muutoksia. Asuntolainan ottaminen, opiskeluista työelämään siirtyminen, naimisiin meno, lapsen syntymä tai eläkkeelle jääminen ovat esimerkkejä isoista muutoksista.Huomioi nämä henkivakuutuksestaMyyntijohtaja Eeli Hulmi antaa kuusi vinkkiä, jotka kannattaa huomioida henkivakuutusta mietittäessä.
  1. 1.
    Läheiset. Keiden toimeentulo olisi turvattava, jos itse kuolee tai joutuu työkyvyttömäksi tai toisinpäin keiden kuolema tai työkyvyttömyys vaikuttaisi omaan toimeentulooni niin, että minulla ja lapsillani olisi vaikea selviytyä.
  2. 2.
    Velka. Henkivakuutuksen mitoittamiseen vaikuttaa se, kuinka paljon henkilöllä on velkaa. Kuoleman sattuessa läheisten tulisi selviytyä velanhoidosta, kun kuolleen tuloja ei enää ole. Sama koskee työkyvyttömyyttä.
  3. 3.
    Tulot. Oma tulotaso vaikuttaa henkivakuutuksen tarpeeseen sekä sen suuruuteen ja sitä kautta myös maksettavan henkivakuutusmaksun suuruuteen.
  4. 4.
    Muu turva. Esimerkiksi työnantajan tarjoama turva tai yhteiskunnan tarjoama sosiaaliturva kannattaa huomioida henkivakuutusta hankittaessa. Kannattaa miettiä, mihin riskeihin haluaa varautua, mihin riskeihin muut ovat varautuneet puolestasi ja mitä riskejä kannat itse.
  5. 5.
    Ajankohta. Henkivakuutus on aina ajankohtainen. Turva kannattaa laittaa kuntoon ennen kuin jotain ikävää tapahtuu. Turvaa on syytä tarkistaa määräajoin. Elämässä tapahtuvat muutokset vaikuttavat henkivakuutuksen tarpeeseen.
  6. 6.
    Älä unohda säästämistä. Hyvä nyrkkisääntö on, että vaikutuksiltaan isot riskit kannattaa vakuuttaa ja pienempiin voi rakentaa puskuria myös säästöillä. Pitkäjänteisellä säästämisellä turvataan toimeentuloa nyt ja tulevaisuudessa ja on hyvää talouden suunnittelua.
Tärkeimpien vuoksi saattaa unohtua yksi: Sinä itseHenkivakuutuksen ottaminen on vastuunottamista ja huolenpitoa sinulle tärkeimmistä ihmisistä. Se auttaa rakkaimpiasi selviämään taloudellisesti, jos menehdyt.
Tutustu lisää
Ajankohtaista
Elämänturva17.3.2025”Joka viides kohtaa vakavan sairauden työuransa aikana” – vakuutusturvan myynti kasvaa kymmeniä prosentteja vuodessaSairauspäivärahan leikkaus ja julkisen terveydenhuollon haasteet lisäävät tarvetta varautua vakavaan sairauteen taloudellisesti. Viisi prosenttia suomalaisista kertoo harkinneensa vakuutusturvaa luettuaan julkisuuden henkilöiden sairastumisista. LähiTapiolassa vakuutusturvan myynti on kasvanut kymmenillä prosenteilla vuodessa koko 2020-luvun.Maa- ja metsätalous14.3.2025Näin turvaat maatilan jatkon kriisitilanteessa – avioehto voi pelastaa monelta harmiltaPuhu käytännön asiat selväksi läheistesi kanssa jo hyvissä ajoin. Avioehto suojaa avioerossa, ja henkivakuutus turvaa jäljelle jääneiden elämää yrittäjän kuoleman jälkeen.Turvallisuus12.3.2025Lähestyvä kevätpyry haastaa tielläliikkujia vähälumisen talven jälkeen – ”Riskejä voi olla vaikea hahmottaa”Suomea lähestyy lumisadealue, joka lisää onnettomuusriskejä liikenteessä. Mennyt talvi oli lauha ja vähäluminen, joten tuntuma hankalassa kelissä liikkumiseen voi olla hakusessa, sanoo LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri. Jos tien päälle on pakko lähteä, alla on oltava talviolosuhteisiin sopivat renkaat ja ajonopeutta on hiljennettävä.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaNäin valitset henkivakuutuksen oikein – muista nämä kuusi vinkkiäHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn