Toista opintovuottaan aloittava Veikka, 20, löysi mieleisen vuokra-asunnon Helsingistä – ”Korona-aika sai arvostamaan ihan uusia asioita kodissa”
24.8.2022 - Turvallisuus
Asuntomarkkinat puhututtavat nyt paljon epävarman taloustilanteen, korkojen nousun sekä inflaation takia. Tapasimme nuoren muuttajan, joka kertoo, mitä nuorten mielessä liikkuu uutta vuokrakotia etsiessä.
Lue myös oman kodin ostaneen nuoren tarina.
Vuokra-asuntojen markkinat käyvät taas kierroksilla. Vuoden Helsingissä asunut valtiotieteen opiskelija Veikka Hintikka on silti onnistunut juuri vuokraamaan itselleen sopivan asunnon Helsingin Kalliosta. Vuokra-asunnon löytäminen on syksyisin haastavaa, kun alkavat työt ja opinnot tuovat kaupunkeihin muuttopainetta. Siksi vuokra-asunnon löytäminen jännitti myös Hintikkaa.
- Muutin vuosi sitten Helsinkiin töiden ja opintojen perässä, mutten silloin tiennyt Helsingin asuinalueiden hyvistä tai huonoista puolista sen enempää. Kävinkin armeijasta lomilla katsomassa yhtä pikkukämppää Kalliosta, jonka sitten otin suoraan. Nyt halusin miettiä asumistani tarkemmin, joten irtisanoin aiemman vuokrasopimukseni. Elokuun alussa pääsinkin sitten muuttamaan uuteen kotiin – joka myös sijaitsee Kalliossa. Vaikka asuinalue on sama, tuntuu asunto itsessään jo heti enemmän omalta.
Haasteena hyväkuntoisen asunnon löytäminen
Käytyään katsomassa useita eri asuntoja heinäkuussa, Hintikka listaa muutamia huomioitaan vuokramarkkinoilla olevista asunnoista. Pääkaupunkiseudun halutuilla asuinalueilla sijaitsevat asunnot saattavat olla huonokuntoisia tai pieniä, mutta silti kalliita. Ylipäätään vapaiden asuntojen löytämisessä oli alkuun haasteita.
- Etsin asuntoa ensin ottamalla itse yhteyttä vuokranantajiin, mutta pian laitoin myös asunnonhakuilmoituksen toriin. Se toimikin hyvin, sain useita kymmeniä yhteydenottoja ja asuntotarjouksia. Tämä nykyinen kämppäkin löytyi sitä kautta. Moni asunto, joita kävin katsomassa, ei kuitenkaan puhutellut. Parissa oli kosteusvaurioita ja jopa hometta, pinnat olivat huonossa kunnossa tai varustelu puutteellinen. En kyllä itse harkinnut tällaista, mutta pahimmillaan pienissä vuokra-asunnoissa ei ole edes suihkua.
Korona-ajan jälkeen Hintikka kertoo huomanneensa asennemuutoksia vuokralla asuvien ystäviensä keskuudessa: miniyksiöt eivät enää houkuttele entiseen malliin rajoitusten jälkeen. Hän tuokin esiin, että koronan myötä asunnossa viihtyminen ja sen omakseen kokeminen on noussut aiempaa tärkeämmäksi.
- Itsekin halusin aiempaa suuremman ja pitkäaikaisempaan elämiseen soveltuvan kämpän. Tykästyin nykyiseen 30 neliön asuntooni näytön yhteydessä, vaikka pinnat olivat vähän huonossa kunnossa. Maalasin lopulta itse asunnon seinät, vuokranantaja maksoi maalit. Koen, että sekä vuokranantajien että vuokralaisten kannalta on hyvä, että asuntojen kunnosta pidetään huolta. Pidemmän päälle asunnon laiminlyönti voi johtaa isompiin remontteihin. Toisaalta ymmärrän, että jos huonokuntoinenkin asunto menestyy vuokramarkkinoilla, ei siihen välttämättä houkuta investoida.
Vuokra-asunto lähellä ystäviä ja yliopistoa voi olla tyyris
Hintojen nousu ja yleinen taloudellinen epävarmuus mietityttävät myös Hintikkaa. Vuokrat ovat korkeita erityisesti kasvukeskuksien pienasunnoissa, ja elinkustannukset ovat olleet viime aikoina nousussa. Valtiotieteen opiskelijana Hintikka miettii vuokra-asuntopolitiikkaa myös yhteiskunnalliselta kantilta.
- Totta kai viimeaikaiset tapahtumat ovat heikentäneet nuorten ja opiskelijoiden luottamusta taloudelliseen tilanteeseensa. Inflaatio osuu pienituloisiin, eli esimerkiksi meihin opiskelijoihin. Tämä näkyy vaikkapa siinä, että opiskelijan on hankalaa maksaa kantakaupungin asuntojen vuokraa ja ylläpitää elintasoaan, jollei käy opintojen ohella töissä tai saa muuta taloudellista avustusta. Yliopiston lähellä asuminen ei näin ollen ole kaikille mahdollista.
Hintikka pohtii, että sijainti oli myös hänelle itselleen yksi tärkeimpiä kriteereitä asunnon etsinnässä.
- Lyhyt matka yliopistolle, keskustaan ja ystävien luo tulee erityisen merkitykselliseksi, kun asuu yksin. Käyn töissä, jotta saan asuntoni vuokran maksettua.
Lisäksi opiskelijoille tarjotaan myös tuettuja asumismuotoja, esimerkiksi osakunnat ja säätiöt tarjoavat yksityistä sektoria edullisempia asuntoja. Niihin saattaa kuitenkin joutua jonottamaan pidemmän ajan.
Lopulta on tärkeintä, että asunto tuntuu omalta
Hintikka antaa muutaman vinkin asunnon etsijöille, nyt kun oma urakka on takana. Jopa Helsingin ruuhkaisilta asuntomarkkinoilta on mahdollista löytää opiskelijabudjettiin sopiva koti.
- Tärkeintä on olla ajoissa liikkeellä: kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää alkusyksyn ja vuodenvaihteen ruuhkat. Mitä aiemmin asuntoa alkaa etsiä, sitä todennäköisemmin saa kivan ja hyväkuntoisen kämpän, sanoo Hintikka.
- On myös hyvä miettiä etukäteen, mitä hakee ja millaiset puutteet voi hyväksyä. Pitkäaikaisessa asumisessa esimerkiksi vääränvärinen seinä tai liesituulettimen puute voi alkaa ärsyttämään, mutta puoli vuotta sen voi hyvin kestää.
Vuokralla asuessa ja nuoren liikkuvassa elämänvaiheessa erilaisia asumismuotoja, rakennustyyppejä ja alueita on myös mahdollista kokeilla. Vuokra-asunnosta pääsee myös lopulta aina irti, joten ei kannata liikaa stressata.
- Lopulta kämpän löytämisessä tärkeintä on fiilis, että kämppä tuntuu sellaiselta, että siellä olisi kiva asua!
Oletko muuttamassa tai ottamassa kotivakuutusta? Vakuutuksen valintaan kannattaa paneutua, jotta löytää itselleen, kodilleen ja irtaimistolleen sopivan turvan. LähiTapiolan kotivakuutuksiin voit tutustua täällä.
Korona-ajan jälkeen Hintikka kertoo huomanneensa asennemuutoksia vuokralla asuvien ystäviensä keskuudessa: miniyksiöt eivät enää houkuttele entiseen malliin rajoitusten jälkeen.
Lue lisää kotivakuutuksestamme
Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!
LähiTapiola Savo-Karjalan puolivuotiskatsaus: vakuutusliiketoiminta kasvoi, haastava sijoitusvuosi vei tuloksen miinukselle
23.8.2022 | Savo-Karjala | Talous
LähiTapiola Savo-Karjalan maksutulo kasvoi vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 4,2 prosenttia. Keskisuuria tulipaloja sattui tammi-kesäkuussa keskimääräistä enemmän, korvauksia maksettiin yhteensä 9,6 miljoonaa euroa. Sijoitusmarkkinoiden heikko kehitys laski LähiTapiola Savo-Karjalan kokonaistuloksen 10 miljoonaa euroa miinukselle.
LähiTapiola Varainhoito sitoutuu päästövähennyssitoumukseen aiempaa laajemmin – tavoitteena nettonollapäästöt 2050
23.8.2022 | Talous
LähiTapiola Varainhoito laajentaa sijoitusomaisuuden päästövähennyssitoutumisen koskemaan koko Varainhoitokonsernia ja asettaa ensimmäisen välitavoitteen. Tavoitteenamme on hoitaa lähes puolet hallinnoimastamme varallisuudesta Net Zero -tavoitteen mukaisesti jo vuoteen 2030 mennessä.
Jätätkö mökin talveksi tyhjilleen? Näin voit ehkäistä mökkimurtoja
22.8.2022 | Turvallisuus
Kesäkausi lähestyy loppuaan ja mökkejä aletaan pikkuhiljaa laittaa talviteloille. Jos on aikeissa jättää mökin tyhjilleen, on hyvä varautua mökkimurron varalta. Valvomattomat mökit ja vapaa-ajan asunnot kun kiinnostavat myös murtovarkaita.