Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Turvallisuus10.8.2022Remonttibuumin näkyy tapaturmatilastoissa: Tehokas remonttityökalu on armoton sormilleRemontteja nopeuttavilla, tehokkailla työkoneilla sattuu kymmenittäin vakavia vahinkoja vuosittain. Esimerkiksi pyörösaha eli sirkkeli on huolimattoman käsissä erittäin vaarallinen. LähiTapiolan asiantutijan antaa seitsemän tärkeää neuvoa sirkkelöintiin.Tutustu ja osta
Korona-aika innosti suomalaiset remontoimaan sekä kotona että kesämökeillä. Buumi näkyy valitettavasti myös tapaturmatilastoissa. Tehokas työkone voi helposti irrottaa sormen tai varpaan, jos koneenkäyttäjä ei ole riittävän varovainen.LähiTapiolan tilastojen mukaan pyörösahalla eli sirkkelillä sattuu lähes sata vakavaa vapaa-ajan vahinkoa vuodessa. Sirkkeliä käytettäessä erityisesti sormet ovat suuressa vaarassa. Huolimaton tai turvaohjeista piittaamaton käyttäjä voi helposti irrottaa sirkkelillä useammankin sormen.-Ehdottomasti eniten sirkkelillä sattuu sormiin kohdistuvia tapaturmia. Pahimmillaan sormia on amputoitunut. On aivan keskeistä, että sirkkeliä käyttävä noudattaa käyttöohjeita ja varmistaa ennen käyttöä, että kaikki turvalaitteet toimivat oikein, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen muistuttaa.Sormivahinkojen lisäksi sirkkelin käytössä tapaturmia on aiheutunut puunkappaleiden sinkoutumisista sekä purujen lentelystä. Määttänen huomauttaa, että sirkkelinkäyttäjän olisi ehdottomasti pidettävä suojalaseja. Myös vaatetukseen tulisi kiinnittää huomiota – kaikilla roikkuvilla vaatteenosilla on vaara joutua terän vietäväksi.-Kaikki hosuminen ja kiirehtiminen eivät kuulu sirkkelillä työskentelyyn. Työhön pitää keskittyä. Olisi hyvä aina tarkistaa etukäteen kappaleet, joita sirkkelöi. Metalliosat pitää poistaa ja varoa oksakohtia, joiden kohdalla terä saattaa sinkauttaa työstettävän kappaleen arvaamattomasti. Tehokkaista työkoneista tapaturmia aiheuttaa myös moottorisaha vaikkakin jonkin verran vähemmän kuin sirkkeli. Laajan käyttötarkoituksensa ja hieman erilaisen käyttötapansa vuoksi moottorisahalla aiheutuneet tapaturmat ovat moninaisempia kuin sirkkeliturmat.-Moottorisahalla aiheutuneet tapaturmat ovat kohdistuneet useimmiten jalkojen alueelle. Saha osuu syystä tai toisesta sääreen, polveen tai varpaisiin aiheuttaen lähes aina vakavia vahinkoja. Tehokkaalla moottorisahalla on sattunut vakavia varpaisiin kohdistuneita vahinkoja, vaikka käytössä on ollut viiltosuojasaapas. Teräskärkinen saapas saattaa kestää paremmin, jos saha osuu jalkaan täysillä kierroksilla. Mikään suojavaruste ei kuitenkaan korvaa turvallisia työtapoja, Määttänen sanoo.Myös kaatuminen sahan kanssa on yleistä. Epätasainen maasto sekä erilaiset esteet voivat helposti viedä sahaajan tasapainon. Suojalasit ovat myös tärkeät, jotta puruja ja muita roskia ei lentäisi silmiin.- Aina pitää olla varovainen kaadettaessa ja karsittaessa puita. Jos puunkaato epäilyttää, ammattilainen on syytä kutsua paikalle pienellä kynnyksellä. Erityisesti konkelot ovat hankalia kaataa. Lähes kaikki vahingot ovat tapahtuneet, kun sahaa on käytetty maastossa tai myrskyn pihalle kaatamien puiden raivaamisessa. Sahaaminen pitää tehdä rauhassa ja suunnitelmallisesti.  Metsäalan opistot tarjoavat moottorisahojen käyttökursseja, joita suosittelen erittäin lämpimästi.Huolehdi ainakin näistä
  • Noudata aina käyttöohjeita ja varmistaa, että kaikki turvalaitteet toimivat.
  • Käytä aina suojalaseja.
  • Varo roikkuvia vaatteita tai vaatteen osia. Kaikki hanskat, huivit ja muut vaatteet oltava sellaisia, ettei ole vaaraa joutua terän viemäksi. Pitkät hiukset oltava kiinni.
  • Varo lentäviä puunkappaleita ja ole varovainen oksakohdissa. Oksakohdat ovat vaarallisia, sillä puu voi potkaista tai ”terä imaista”, jolloin loukkaantumien mahdollista. Varmista, ettei työstettävässä puunkappaleessa ole metalliosia.
  • Älä kiirehdi tai hosu. Työhön pitää keskittyä. Käytä työntöpalikkaa/-kahvaa.
  • Jos mahdollista, älä työskentele yksin. Pidä puhelin saatavilla.
  • Käytä suojavarusteita. Moottorisahaa käytettäessä suojavarusteet ovat teräskärkiset turvasaappaat, viiltosuojahousut, viiltosuojahanskat, kuulosuojaimet sekä kypärä suojavisiirillä.
Pidä kalliit työkoneet lukittujen ovien takanaSirkkeleistä ja moottorisahoista harvoin sattuu vahinkoja ympäristölle. Sen sijaan huomattavasti yleisempää on, että saha tai sirkkeli katoaa varkauden vuoksi. Muun muassa mökkimurroissa viedään kalliita työkoneita.- Varkaudet ovat ylivoimaisesti yleisin korvaustyyppi moottorisahojen ja sirkkeleiden kohdalla. Kallista omaisuutta pitäisi aina säilyttää lukituissa varastoissa. Myös varastojen valaistukseen ja valvontaan olisi syytä panostaa. Yllättävän usein työkoneita katoaa myös autoista.Myös koneiden sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Ajoteille jätetyt koneet jäävät usein autojen ja muiden koneiden alle. Käytön jälkeen työkoneet olisi hyvä varastoida kuivaan tilaan. Sateeseen jätetyt koneet voivat kastua käyttökelvottomiksi.- Polttomoottorikäyttöisissä moottorisahoissa oikean polttoaineen käyttö on ehdottoman tärkeää moottorivikojen välttämiseksi. Palovahinkoja polttomoottori- tai akkukäyttöisille koneille sattuu harvoin. Aina on kuitenkin hyvä varmistaa, että bensiiniä ei kaadu kuumille pinnoille. Sähkökäyttöisiä sahoja on syytä ladata tilassa, jossa on palovaroitin.
Jokainen koti tarvitsee vakuutuksen.Osta kotivakuutus kätevästi verkosta. Voit paketoida vakuutuksen juuri sinun kotiisi sopivaksi. Saat nyt kodin irtaimistovakuutuksen verkosta vuodeksi alennettuun hintaan.
Tutustu ja osta
Ajankohtaista
Elämänturva13.5.2025LähiTapiolan yhtiöryhmän johtoryhmän puheenjohtajaksi Pekka Antikainen – jatkaa LähiTapiola Palvelut Oy:n toimitusjohtajanaLähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiön hallitus on valinnut YTM Pekka Antikaisen LähiTapiola-ryhmän yhtiöryhmän johtoryhmän puheenjohtajaksi. Antikainen jatkaa tämän lisäksi tehtävässään LähiTapiola Palvelut Oy:n toimitusjohtajana.Elämänturva13.5.2025Antti Pulkkanen elected Managing Director of LocalTapiola General Mutual Insurance CompanyAntti Pulkkanen (MSc (Tech)) has been appointed as Managing Director of LocalTapiola General Mutual Insurance Company, the parent company of LocalTapiola Group. He will start in his new position on 1 August 2025. Mr Pulkkanen (46) will move to head the company from his current role as Managing Director of LocalTapiola Savo, which he has occupied for the past five years. Before his career at LocalTapiola, Antti Pulkkanen worked for nearly 10 years in international roles at Danske Bank in Copenhagen and Finland.Elämänturva13.5.2025LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiön toimitusjohtajaksi valittu Antti PulkkanenLähiTapiola-ryhmän emoyhtiön, LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiön, toimitusjohtajaksi on nimitetty DI Antti Pulkkanen. Hän aloittaa uudessa tehtävässään 1. elokuuta 2025. Pulkkanen (46) siirtyy yhtiön johtoon LähiTapiola Savon toimitusjohtajan paikalta, jossa hän on toiminut viimeisen viiden vuoden ajan. Ennen uraansa LähiTapiolassa Antti Pulkkanen työskenteli lähes 10 vuotta kansainvälisissä rooleissa Danske Bankissa Kööpenhaminassa ja Suomessa.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaRemonttibuumin näkyy tapaturmatilastoissa: Tehokas remonttityökalu on armoton sormilleHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn