Grilliherkuttelun vaarallinen sivuilmiö: Rasvapalon tukahduttamiseen sammutuspeite ei riitä
4.8.2022 - Turvallisuus
Putsaamattomat ja huoltamattomat grillit aiheuttavat vuosittain kymmenittäin vakavia poloja. LähiTapiolan asiantuntija neuvoo pitämään sammutinta aina lähellä grilliä.
Kesän ruuanvalmistuksen ehdoton valtias, grilli, voi helposti syttyä palamaan. Vuosittain suomalaisten pihoilla ja kesämökeillä syttyy kymmenittäin vaarallisia kaasugrillipaloja, joiden vahingot voivat olla mittavia.
Etenkin suosituissa kaasugrilleissä vitsauksena ovat rasvapalot, joita grillin pohjalle pudonneet rasva ja ruuantähteet aiheuttavat. Putsaamattomissa ja huoltamattomissa kaasugrilleissä voi piillä suuri paloriski.
- Palojen taustalla on rasvaisen lihan ja kalan grillaaminen sekä huollon laiminlyönti. Grillaaminen on mukavaa ja putsaaminen on tylsempää. Huollon ja putsaamisen laiminlyönti kostautuu kuitenkin palovaarana ja lyhentää ylipäätään grillin käyttöikää. Grillinputsauksesta voisi saada yrittäjähenkinen nuori oivan kesätyöyrityksen. Tarvetta sille ainakin olisi. Muutamassa tapauksessa kyseessä on ollut kaasuputkiston viat, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen muistuttaa.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoitti kaasugrillien rasvapalovaaroista kesäkuussa. Lue lisää täältä.
Tukesin mukaan hiiligrilleissä rasvapalot ovat vähäisempiä, sillä rasva ja ruuantähteet palavat pois hehkuvien hiilien päällä toisin kuin kaasugrilleissä. Hiiligrilleissä rasvapalokin voi syttyä grilliritilän päältä. Grilleissä puhtaus ja huolto ovat erityisen tärkeitä, muistuttaa Tukes. Rasva ja ruuantähteet olisi hyvä poistaa jokaisen grillauskerran jälkeen.
Sammutin hyvä pitää aina lähellä grilliä
Rasvapalo on aina sammutettava tukahduttamalla. Ikinä palavaa rasvaa ei saisi sammuttaa vedellä, sillä rasvaan sekoittuva vesi hyörystyessään nostaa ilmaan myös palavaa rasvaa. Näin palo voi levitä räjähdysmäisesti.
- Jos palo syttyy, sulje kaasupullo välittömästi ja siirrä se kauemmaksi, jos se vain on mahdollista. Rasvapalo on sammutettava tukahduttamalla. Ilmoitettujen vahinkojen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että joka kodissa välttämätön sammutuspeite ei riitä tukahduttamaan grillin rasvapaloa. Peite ei ole usein riittävän kookas peittämään koko grilliä, Määttänen sanoo.
- Paras olisi pitää aina sammutin käsillä, kun grillaa. Kahden kilon sammutin on jo riittävä, mutta kuuden kilon sammutin olisi erittäin hyvä. Sammutin on muutenkin syytä olla kotona.
Määttänen muistuttaa kiinnittämään huomiota myös grillauspaikkaan. Grillausta ei ole syytä tehdä välittömästi rakennuksen lähettyvillä.
- Neljän metrin etäisyys on hyvä nyrkkisääntö. Mikäli grilli on tätä lähempänä, grilliä ei pidä jättää valvomatta grillauksen aikana. Suurimmat tuhot ovat syntyneet, kun palo on huomattu liian myöhään.
Liian lähelle terassi- tai olohuoneen lasia grilliä ei ole syytä asettaa, sillä lasi saattaa haljeta grillin kuumuudesta.
- Parvekkeella grillaamisen kanssa on syytä olla erityisen varovainen. Useassa vahinkoilmoituksessa on kerrottu parvekelasin tai muun ikkunan halkeamisesta grillin aiheuttaman lämmön johdosta. Parvekkeella oleva grilli on syytä olla pienitehoinen ja sen sijoittelussa on oltava erityisen huolellinen.
Palojakin enemmän grillejä tuhoutuu myrskyissä ja raskaan lumen painosta. Ulkona säilytettävä grilli olisi hyvä suojata kunnolla ja sijoittaa paikkaan, jossa se ei myrkyissä pääse kaatumaan tai se ei uhkaa jäädä esimerkiksi katolta putoavan lumikuorman alle.
"Grillaaminen on mukavaa ja putsaaminen on tylsempää. Huollon ja putsaamisen laiminlyönti kostautuu kuitenkin palovaarana ja lyhentää ylipäätään grillin käyttöikää."
Lue lisää kotivakuutuksestamme
Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!
Suomalaiset haluavat jakaa perintönsä perhepiirissä
2.8.2022 | Talous
LähiTapiolan kyselyn mukaan suomalaisille on tärkeää, että oma perintö jää joko lapsille tai lapsenlapsille. Perinnöt ovat kasvamassa, mutta perinnöt kasautuvat yhä selvemmin harvempien käsiin.
Kysely: moni joutunut vähentämään autoilua kallistuneen polttoaineen takia – kokosimme vinkit taloudelliseen ajoon
29.7.2022 | Turvallisuus
Enemmistö suomalaisista on muuttanut auton käyttöään tai ajatuksiaan autoilusta kohonneiden polttoainehintojen takia, selviää LähiTapiolan kyselystä. Keskimäärin autoiluun arvioidaan menevän noin 330 euroa kuukaudesta, mistä energiakulut syövät ison osan. Kokosimme vinkkejä taloudelliseen ajoon.
Koulut alkavat, muista lapsen turvallisuus
28.7.2022 | Uusimaa | Turvallisuus
Kesäloma on loppu ja lapsiperheiden on aika palata taas töihin ja koulunpenkille. Päivärytmi muuttuu ja suurimman muutoksen kokevat perheen pienimmät. Miltä arki tulee näyttämään? Miten meidän pienokainen pärjää koulumatkalla tai yksin kotona?