Työtapaturman nopea hoito ja vakavien vahinkojen tunnistaminen vähentänyt työkyvyttömyyspäiviä viidenneksellä
7.3.2022 - Työelämä
Työtapaturmavakuutus turvaa yrityksen työntekijöitä silloin, kun työpaikalla tai -matkalla sattuu tapaturma, tai työntekijä sairastuu ammattitautiin. Vakuutus varmistaa myös yritystoiminnan jatkuvuutta, kun työntekijä saa ripeästi asianmukaista hoitoa ja pääsee palaamaan nopeasti takaisin töihin. Ammattilaisten osaaminen yhdistettynä tehokkaaseen tapaturmien tunnistamiseen ovat vähentäneet merkittävästi työtapaturmavahinkojen aiheuttamia poissaolopäiviä sekä tarvetta uusintaleikkauksiin.
Työtapaturmavakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka on osa suomalaista sosiaaliturvaa. Vakuutus korvaa silloin, kun töissä sattuu vahinko tai työmatkalla joutuu tapaturmaan. Vakuutusyhtiön työtapaturmien korvauspalvelussa käsitellään pääasiassa työkyvyttömyysajan ansionmenetyksiä ja sairaanhoidon korvauksia. Se ei kuitenkaan ole vain laskunmaksua.
– Teemme aktiivista yhteistyötä työnantajan, työterveyshuollon ja muiden terveyskumppaneidemme kanssa, jotta työntekijä voisi palata työtapaturman jälkeen mahdollisimman nopeasti takaisin työn pariin. Se on tärkeää ennen kaikkea hänelle itselleen, LähiTapiolan korvauspäällikkö Janne Ruotsalainen kertoo.
Uusia keinoja vahinkojen tunnistamiseen
LähiTapiolan yritysten henkilökorvauspalveluissa on löydetty useita keinoja siihen, että työntekijät voisivat palata mahdollisimman nopeasti takaisin töihin. Yksi olennaisimmista keinoista on tunnistaa tapaturmista niin sanottuja riskivahinkoja, eli sellaisia, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa pitkiä sairauspoissaoloja.
– Riskivahinkoja ovat esimerkiksi kaatumisten aiheuttamat olkapää-, polvi- ja rannevammat. Korvauskäsittelijämme hyödyntävät myös automatiikkaa niiden nopeaan tunnistamiseen, jotta loukkaantunut pääsisi nopeasti hoitoon. Asiantuntijalääkäri arvioi sattunutta vahinkoa ja siihen ehdotetun hoidon sopivuutta Käypä hoito -periaatteiden mukaisesti, lääketieteellinen johtaja Ari Kaukiainen kertoo.
Toimintamallin keskiössä on erikoislääkäritasoisen hoidon pikainen aloittaminen ja tulevien hoitotoimenpiteiden suunnittelu yhdessä työterveyshuollon kanssa. Tehokkaan, yhteistyöhön perustuvan mallin ansiosta viimeisen viiden vuoden aikana on onnistuttu vähentämään seitsemällä prosentilla keskimääräistä työkyvyttömyyspäivien lukumäärää. Myös pitkien työkyvyttömyyspoissaolojen kesto on vähentynyt noin 12 prosenttia.
– Vakuutusyhtiö pitää tiiviistä yhteyttä niin asiakkaaseen, työterveyshuoltoon kuin hoitolaitokseen ja kehitämme yhteisiä toimintatapojamme jatkuvasti. Olemme saaneet toiminnastamme paljon kiitosta, ja aiomme laajentaa toimintamallia myös muihin vakuutuslajeihimme, Ruotsalainen sanoo.
Leikkaus ei ole aina ensisijainen hoitokeino
LähiTapiolan vaikuttavuustoimenpiteillä on viimeisen viiden vuoden aikana vähennetty kaikkien vahinkojen – myös riskivahinkojen – työstä poissaoloaikoja lähes kaksikymmentä prosenttia. Uusintaleikkaukset ovat vähentyneet yli neljäkymmentä prosenttia.
– Uusimpien lääketieteellisten käytäntöjen mukaisesti hoitolaitoskumppanimme ovat lisänneet ei-leikkauksellisen hoidon ja kuntoutuksen osuutta hoitomuotoina. Vaikka usein kaikista vaikeimmat vammat täytyykin operoida, ei leikkaus enää ole aina ensisijainen hoitomuoto, vaan myös muilla tavoin voidaan saada yhtä, ellei jopa parempia, hoitotuloksia. Etenkin uusintaleikkaus ennustaa usein merkittävää työkyvyttömyysajan pidentymistä, Kaukiainen kertoo.
"Vaikka usein kaikista vaikeimmat vammat täytyykin operoida, ei leikkaus enää ole aina ensisijainen hoitomuoto, vaan myös muilla tavoin voidaan saada yhtä, ellei jopa parempia, hoitotuloksia."
3 syytä täydentää henkilöstön turvaa
Terveenä ja hyvinvoivana tehty työpäivä on sekä työntekijälle että yritykselle arvokas. Sinunkin yrityksellesi on ratkaisu, joka suojaa ja vahvistaa ihmisiäsi, estää vahinkoja tapahtumasta ja auttaa henkilöstöäsi palautumaan niistä mahdollisimman nopeasti ja hyvin.
Riittävä henkilöturva ja taloudellinen varautuminen tuovat mielenrauhaa yrittäjä Raisa McNabille
4.3.2022 | Loimi-Häme | Elämänturva
Yrittäjä Raisa McNab on kahden maan kansalaisena tehnyt tietoisen päätöksen panostaa omaan henkilöturvaansa sekä taloudelliseen varautumiseen. Mitä tahansa voi sattua ja asioihin varautuminen ennakkoon on tärkeää, silloin kun se on vielä mahdollista.
Sotatoimet voivat ajaa talouden harvoin nähtyyn huonoon tilaan – LähiTapiolan ekonomisti ”tila on myös haastava sijoitusympäristö”
4.3.2022 | Talous
Venäjän sotatoimilla Ukrainassa sekä Euroopan ja Yhdysvaltain asettamilla talouspakotteilla on jo ollut näkyviä vaikutuksia niin sodan osapuolten talouksiin kuin moneen Euroopan maan talouteen. Katso LähiTapiolan ekonomistin Hannu Nummiaron näkemys Venäjän sotatoimien vaikutuksista talouksiin ja sijoitusympäristöön.
Maatiloilla huonokuntoiset katot voivat sortua lumimassan vuoksi
3.3.2022 | Maa- ja metsätalous
Talven kovat pakkaset ja lumikuorma voivat aiheuttaa maatiloilla haasteita. Kun talojen katot täyttyvät lumesta, piilevät rakennusvirheet saattavat paljastua ja kattosortumien riski kasvaa. Myös vedensaanti voi vaarantua, jos vesiputket pääsevät jäätymään. Vakuutus ei pääsääntöisesti korvaa lumimassan aiheuttamaa katon sortumaa.