Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Keski-Suomi5.2.2025Yllättävä vaara kotona – näillä tiedoilla pidät huolen akkupalojen ennaltaehkäisystäSähköpyörät ja sähköpotkulaudat yleistyvät muidenkin sähkölaitteiden yleistyessä. Kun uusi trendi rantautuu, kaikki eivät välttämättä osaa varautua erilaisiin vaaratilanteisiin, joita laitteet tuovat tullessaan. LähiTapiola Keski-Suomen korvauspäällikkö Maiju Matilainen kertoo parhaat vinkit sähköisten kulkuvälineiden oikeaoppiseen käyttöön, säilytykseen sekä vahinkojen ennaltaehkäisyyn.
Sähköpyörä tai -skuutti löytyy yhä useammasta kotitaloudesta. Kaikki eivät kuitenkaan tule miettineeksi, millaisia riskejä tällaisiin kulkuvälineisiin liittyy. Kevyiden sähkökäyttöisten kulkuvälineiden aiheuttamat palovahingot ovat lisääntyneet laitteiden yleistyessä. Sähköpyörien ja skuuttien säilytys ja oikeaoppinen lataaminen herättävät usein kysymyksiä, erityisesti kun niitä säilytetään ja ladataan yleisissä tiloissa. Keskusteluun nouseekin usein, missä ja miten näitä laitteita saa tai kannattaa ladata.– Palovahinkoihin liittyy aina merkittävä omaisuus- ja henkilövahinkojen riski. Huolellisesti toimimalla pystytään rajaamaan tai parhaimmassa tapauksessa estämään palovahinkoja kokonaan. Jokaisella olisi hyvä olla hallussa myös alkusammutustaidot, kertoo Maiju Matilainen. Milloin akkupaloja syttyy ja miksi – vältä nämä virheet itse Akkupalojen ennaltaehkäisyn näkökulmasta on tärkeää oppia tietämään paloihin johtavat riskit. Kulkuväline kannattaa hankkia luotettavalta merkiltä ja varmistaa, että laite täyttää EU:n turvallisuusvaatimukset. Kun kulkuväline on hankittu, kaiken perusta on tutustua laitteen käyttöohjeisiin huolellisesti ja noudattaa niitä. Yleisimmät syyt sähköpyörien ja skuuttien akkupalojen syttymiseen on, että niitä ladataan väärällä tavalla tai että niiden akku on vaurioitunut. Akkuja saatetaan ladata latureilla, jotka eivät ole alkuperäisiä tai ovat vaurioituneita. Akkuja tulisi ladata aina laitteen omalla laturilla. – On myös tilanteita, joissa näiden laitteiden akkuja on itse “viritetty” tai sähköisiin kulkuvälineisiin on tehty muita omia asennuksia. Nämä ovat merkittäviä riskitekijöitä, jotka voivat estää akun oikean toiminnan ja aiheuttaa ylikuumenemista tai oikosulun, mitkä voivat palovahinkoihin, kertoo Matilainen. Onkin hyvä varmistaa ennen lataamisen aloittamista, ettei akku tai laturi ole vaurioitunut. Vaurioitumisen selkeä merkki on akun ylikuumeneminen tai akun pullistuminen, ja tällöin lataus tulisi välittömästi lopettaa. Muita vaurioitumisen merkkejä ovat esimerkiksi näkyvät ulkoiset vauriot, kuten laturijohdon rispaantuminen tai lommo akussa esimerkiksi putoamisen seurauksena. Vaurioitunutta akkua voi olla usein hankala silmämääräisesti havaita, jonka vuoksi paras ennaltaehkäisevä toimi on laitteen lataaminen valvotusti. – Niitä tilanteita on myös käynyt, joissa asukas on lähtenyt kodista kokonaan pois ja jättänyt laitteen lataukseen, jolloin se on ylikuumentuessaan aiheuttanut tulipalon. Tulipalo on havaittu ulkopuolisten toimesta ja tällöin palo on ollut jo suurempi ja vahingot laajempia, kuvailee Matilainen.
Akullisen laitteen säilytys ja toiminta ylikuumenemistilanteessa Vahinkojen ennaltaehkäisyssä tärkeintä onkin ladata akkua vain valvotusti. Myös oikea latauspaikan valinta on tärkeää, sillä akkua ei kannata ladata paikassa, jossa on paljon helposti syttyvää materiaalia, kuten autotallissa, jossa säilytetään usein herkästi syttyviä materiaaleja. Akkua tulisi ladata palamattomalla alustalla siten, että akku ei syttyessään tuki ainutta uloskäyntiä. Etenkin kerrostaloissa tämä on tärkeää, kun osa asukkaista saattaa asua korkeissakin kerroksissa. Akut ovat herkkiä myös lämpötila- ja kosteusvaihtelulle, joten kuiva ja lämpötilalta tasainen tila on akulle parempi latauspaikka kuin esimerkiksi ulkoilma. Taloyhtiöillä voi olla omia ohjeita latauspaikoista, mutta yleensä sähköpyörän akun lataaminen ei ole sallittua pyörävarastossa tai muissa yhteisissä tiloissa. Taloyhtiön ei tarvitse erikseen kieltää tätä, sillä sääntö koskee kaikkia asukkaiden sähkölaitteita. Jos käy niin huonosti, että akku ylikuumenee, niin tärkeintä on lopettaa lataus heti eli ottaa laite pois pistokkeesta, ja siirtää se palamattomaan astiaan tai ulos sellaiseen paikkaan, jossa se ei pysty aiheuttamaan vahinkoja sen räjähtäessä. Jos kuitenkin akku on niin kuuma, ettei sitä itse pysty turvallisesti siirtämään, tulee palokunta soittaa paikalle. Palotilanteessa on myös muistettava sulkea ovet ja ikkunat hapensaannin rajoittamiseksi, sekä poistuttava asunnosta. Kerrostaloissa myös naapureita on hyvä varoittaa. Jokaisesta kodista olisi hyvä löytyä alkusammutusvälineistö, esimerkiksi palosammutin, millä palovahingon voi parhaimmassa tapauksessa estää kokonaan. – Alkusammutusvälineiden käyttöä kannattaa harjoitella ennen tositilannetta. Joka vuosi meille ilmoitetaan palovahinkoja, jossa isompi vahinko on saatu estettyä asukkaan tai sivullisen nopealla toiminnalla ja alkusammutusvälineistöä käyttäen, kuvailee Maiju Matilainen.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Pohjoinen7.5.2025Täällä ovat Oulun riskialtteimmat kolaripaikat – ”Liikennesäännöt unohtuvat parkkipaikoilla” LähiTapiola Pohjoisen vahinkotietojen mukaan Oulussa eniten liikennevahinkoja syntyy parkkipaikoilla ja -halleissa sekä tiiviisti liikennöityjen risteysalueiden ja liittymien yhteydessä. Kyselyn mukaan parkkipaikoilla syntyy vaaratilanteita eritoten siksi, etteivät autoilijat ota kanssaihmisiä riittävän hyvin huomioon. LähiTapiola Loimi-Häme5.5.2025Kysely: Joka viides kokenut ”läheltä piti” -palovahinkotilanteen kotona tai mökillä – ”jokainen sekunti on arvokas”Paloturvallisuus on tärkeää kaikkialla, erityisesti kotona, mökillä ja veneessä. Toimiva sammutin voi olla ratkaiseva tekijä palon alkuvaiheessa, jolloin se voi estää tulipalon leviämisen ja pelastaa omaisuutta sekä ihmishenkiä.LähiTapiola Länsi-Suomi5.5.2025Mökillä on syytä käytellä moottorisahaa jo nyt – Kaatunut puu syypää joka toiseen myrskyvahinkoon Myrskyt ovat aiheuttaneet vahinkoja joka kolmannen länsisuomalaisen kodissa, selviää LähiTapiolan tuoreesta kyselystä. Joka toisen vahingon syynä on kaatunut puu. Mökkikauden alku on asiantuntijan mukaan paras aika riskipuiden ennakoivalle kaatamiselle, mutta myös vaaran paikka itse tekevälle.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetYllättävä vaara kotona – näillä tiedoilla pidät huolen akkupalojen ennaltaehkäisystäHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn