Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Loimi-Häme19.11.2024Joka kymmenes kertoo kotona tai mökillä syttyneestä pienestä tulipalosta kyselyssä – kuudessa prosentissa tarvittiin palokunta paikalleKyselyssä* LähiTapiola Loimi-Hämeen alueella kaksitoista prosenttia kertoi kotona syttyneestä tulipalosta, jonka he saivat itse sammutettua. Samassa kyselyssä kuusi prosenttia vastaajista kertoi, että heidän kotona tai mökillä on sattunut tulipalo, jonka sammuttamiseen on tarvittu palokunta paikalle.
LähiTapiola korvaa kotivakuutuksesta vuosittain kymmenien miljoonien eurojen arvosta tulen, savun ja noen aiheuttamia palovahinkoja. Yleisimpiä tulipalon aiheuttajia asunnoissa ovat ruoanlaitto, sähkölaitteet ja tulisijat. Läheltä piti-tilanteet kotien palovahingoissa ovat yllättävän yleisiä, kun ajatellaan kuinka isosta tuhosta voi olla kyse. Joka viides kertoi kyselyssä vaaratilanteesta kotona tai mökillä, jossa palovahinko oli lähellä. Ruoanlaitto on suurin tulipalojen aiheuttaja kodeissaAsuntojen palovahingot liittyvät useimmiten lieteen. Tyhjä liesi harvoin syttyy palamaan, sen sijaan liedellä säilytettävät tavarat aiheuttavat useimmiten keittiöstä lähtöisin olevat palot. Kahvinkeittimet, mikrokuvut, leikkuulaudat, patalaput, ja muut keittiön tavarat eivät kuulu liedelle.Toinen yleinen keittiöpalon syy on unohtunut ruoanlaitto. Ruokaa laittaessa erilaiset keskeytykset voivat aiheuttaa tulipaloriskin. Kun ovikello tai puhelin soi, voi ruoanlaitto unohtua ja pannulla oleva ruoka tai rasva syttyä tuleen. Pikkujouluaikaan on hyvä muistaa, että yölliset kokkailut on hyvä siirtää seuraavaan päivään.
  • Korvaushistoriassamme on tapauksia ihan tältäkin vuodelta, joissa liedeltä lähtenyt tulipalo on aiheuttanut koko asunnon tai omakotitalon tuhoutumisen, kertoo korvausjohtaja Hanna-Leena Ikonen LähiTapiola Loimi-Hämeestä.
Sähkölaitteiden palot aiheutuvat usein ihmisen toiminnasta - Ladattavien laitteiden riskit hyvä tiedostaa Vaaratilanteita kodeissa aiheuttavat sähkölaitteiden käyttöohjeiden noudattamatta jättäminen, laitteiden päälle unohtaminen sekä laitteen huono kunto. Huonokuntoiset laitteet ja johdot tulee joko korjauttaa tai poistaa käytöstä. Pöly ja sähkölaite ovat myös huono yhdistelmä.Kodinkoneita ei tule jättää yksin päälle, kun poistut kotoa. Sähkölaitteet on hyvä irrottaa pistorasioista matkojen ajaksi. Kodeissa käytetään yhä enemmän litiumioniakulla toimivia laitteita, kuten puhelimia, läppäreitä, älykelloja, partakoneita ja työkaluja. Pääosin laitteet toimivat turvallisesti, mutta on hyvä tiedostaa, että esimerkiksi vioittunut akku voi aiheuttaa palovaaran. Jos puhelin tai tabletti syttyy yöllä ladatessa palamaan, voi tilanne olla hengenvaarallinen, jos tuli pääsee leviämään esimerkiksi tekstiilien tai pöytäpinnan kautta.
  • Suosittelisin laitteisiin hankkimaan alkuperäisen akun tarvikeakkujen sijaan. Olemme havainneet, että tarvikeakut ovat aiheuttaneet enemmän korvattavia palo- ja nokivahinkoja kuin laitteen alkuperäiset akut, sanoo Ikonen.
Tulisijoista ja kynttilöistä aiheuttavat palot yleisiä loppuvuodestaTakka tai leivinuuni on hyvä lisä- ja varalämmön lähde kodeissa. Tulisijojen oikeaoppisella käytöllä ja huollolla ehkäistään useat palo- ja nokivahingot asunnoissa.Säännöllisellä nuohouksella estetään nokipaloja ja havaitaan tulisijojen vaurioita. Tuhkien säilytykseen pitää varata kannellinen palamaton astia, tuhka saattaa kyteä joskus jopa viikon. Kylmän tulisijan lämmitys tulee aloittaa varovasti. Liian nopea ja voimakas sytys voi aiheuttaa savu- ja nokivahinkoja sekä vaurioittaa tulisijaa ja hormia.Kynttilöitä tulee polttaa vain valvonnan alaisena. Ulkona poltettavat kynttilät ja ulkotulet aiheuttavat vaaratilanteita etenkin tuulisella säällä. Parvekkeen kaiteella tai pihalla talon vieressä oleva ulkotuli voi kaatuessaan aiheuttaa mittavia vahinkoja rakennukselle. Markkinoille on tullut elävää tulta muistuttavia led-kynttilöitä, jotka ovat hyvä vaihtoehto etenkin lapsiperheille ja ulkokäyttöön.Palovahinkojen ennaltaehkäisyssä kyselyyn vastanneet pitivät parhaimpina keinoina toimivaa palovaroitinta, avotulen valvontaa ja sammutuspeittoaTulipalo tulee lopulta aina yllätyksenä, mutta tilanteisiin voi yrittää varautua. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä* tiedusteltiin, mitä palovahinkojen ennaltaehkäisyn keinoja vastaajat pitivät tärkeimpinä. LähiTapiola Loimi-Hämeen toiminta-alueella toimiva palovaroitin (88 %), kynttilöiden ja avotulen valvominen (84 %) sekä nopeasti saatavilla olevat sammutusvälineet (sammutuspeite) (70 %) nousivat tärkeimmiksi koetuiksi palovahinkojen ennaltaehkäisykeinoiksi.
  • Myös palovaroitin on laite, joka ikääntyy ja jonka toimivuutta tulisi säännöllisesti testata. 1.12. vietetään Palovaroitinpäivää ja haastamme kaikki huolehtimaan omasta paloturvallisuudestaan. Palovaroitin tulisi testata kerran kuukaudessa ja vaihtaa paristo kerran vuodessa. Itse palovaroitinkin tulisi uusia 5–10-vuoden välein. Palotilanteessa varoitin tarjoama lisäaika voi olla ratkaiseva pelastautumisen tai alkusammutuksen kannalta, sanoo Ikonen.
Lisätietoja: Hanna-Leena Ikonen, 0407619579, hanna-leena.ikonen@lahitapiola.fiLähiTapiola Loimi-Hämeen alue toimii Kanta-Hämeen, Etelä-Pirkanmaan ja itäisen Varsinais-Suomen alueilla. Katso tarkemmin nettisivuiltamme.* Haastattelut kerättiin Kantar Media Finlandin Forumissa. Arjen Katsaus -kyselyyn vastasi 17.4. – 13.5.2024 välisenä aikana yhteensä 6.030 henkilöä ja LähiTapiola Loimi-Hämeen alueella 223 henkilöä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko aineiston tasolla + 1,3 ja alueella Loimi-Häme + 6,5 prosenttiyksikköä.Lähteet: SPEK, Paloturvallisuusviikko
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Savo-Karjala14.3.2025Varautumisen voima -seminaari kokosi asiantuntijat ja yrittäjät yhteenLähiTapiola Savo-Karjala mahdollisti 5 000 euron käyttörahastolahjoituksella Etelä-Savon yrittäjien järjestämää Varautumisen voima -seminaaria. Seminaari tarjosi yrittäjille arvokasta tietoa riskienhallinnasta, varautumisesta ja liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisesta. LähiTapiola Pohjoinen13.3.2025”Iskä, miksi valot räpsii ja poksuu?” - Lukiolainen pelasti oululaisen perheen kodin tulipaloltaTiesitkö, että sähköpalot ovat yksi yleisin syy kotien tulipaloihin? Sähköpalo voi aiheutua sähkölaitteen viasta, asennusvirheestä, väärästä tai huolimattomasta käytöstä tai puutteista kunnossapidossa. Näin vähennät tulipalon riskiä ja tunnistat alkavan sähköpalon. LähiTapiola Loimi-Häme13.3.2025Kevät on tuulilasivahinkojen sesonkiaikaa – pieniä säröjä on nopea korjataTuulilasivahinkoja tapahtuu eniten keväällä teiden sulaessa. Tuulilasiin osunut kivi tai talvirenkaasta irronnut nasta ovat yleisin syy tuulilasivahingoissa. Pieni iskemä tuulilasissa kannattaa korjauttaa nopeasti, ettei se ehdi levitä isoksi halkeamaksi.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetJoka kymmenes kertoo kotona tai mökillä syttyneestä pienestä tulipalosta kyselyssä – kuudessa prosentissa tarvittiin palokunta paikalleHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn