Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Lappi8.5.2025Yleisin virhe veneilyssä rokottaa kukkaroa helposti lomakassan verran - ja olisi vältettävissä huolellisuudellaVeneilykauden alussa kannattaa kiinnittää huomiota veneen kuntoon, varusteisiin sekä omiin veneilytaitoihin. Huolellisuus ja ennakointi voivat estää yleisimmät veneilyvahingot.
Vesillä liikkuminen on suosittua Lapin kesässä ja se näkyy myös LähiTapiola Lapissa. LähiTapiolan tilastojen mukaan yli puolet kaikista venevakuutuksesta korvatuista vahingoista liittyy veneillessä sattuneisiin virheisiin. Suomessa aiheutuu vuosittain lukumäärällisesti eniten venevahinkoja pohjakosketuksista, karilleajoista ja törmäyksistä. Toiseksi eniten korvataan varkausvahinkoja.- Yleisin vakuutusyhtiölle ilmoitettava venevahinko on kesä-heinäkuussa sattuva törmäys- tai pohjakosketus, jonka korjaus maksaa noin pari tuhatta euroa, toteaa LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela.Jokainen vahinko on usean tekijän summa, mutta harmillisen usein taustalla on yhdistelmä kokemattomuutta ja huolimattomuutta. Kauden alussa kannattaa virkistää muistiaan veneilytaitojen osalta ja tarvittaessa lisätä tietotaitoa veneilyseurojen koulutuksilla tai verkkokursseilla. Etenkin kartanlukutaidot, väistämissäännöt ja rantautuminen on hyvä pitää ajan tasalla.Veneen kunto ja oikeat varusteet ovat turvallisen veneilyn perustaVeneilytaitojen lisäksi myös kaluston kunnosta on pidettävä huolta. Vene kannattaa katsastuttaa, sillä katsastajat huomaavat usein asioita, joita omistaja ei osaa panna merkille. Omia taitoja veneen kunnossapidosta on myös hyvä kerryttää. Tällöin veneen kunnon tarkastelukin helpottuu ja ongelmat havaitaan yleensä nopeammin.- Veneiden kunto vaihtelee todella paljon ja puutteet paljastuvat usein vakuutusyhtiölle ilmoitettujen vahinkojen yhteydessä. Eniten ongelmia vesikelpoisuudessa ja turvavarusteissa on juuri mökkiveneissä, jotka saattavat olla hyvinkin iäkkäitä, Koskela kertoo.Mikäli veneen pidemmän matkan siirtely on tarpeen, kannattaa kuljetus maanteitse jättää ammattilaisille. Jos kuljetat venettä itse, kiinnitä huomiota kiinnitykseen ja tuentaan, sillä huonosta kiinnityksestä aiheutuneita kuljetusvahinkoja ei korvata venevakuutuksesta.Ennen vesille lähtöä tarkasta säätiedotukset ja varustaudu venematkaan sään mukaisesti. Ilmoita myös läheisillesi, kun olet lähdössä vesille.- Ja se alkoholihan ei kuulu veneilyyn, Koskela muistuttaa.Yli puoleen hukkumistapauksista liittyy alkoholi. Lisäksi Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan neljällä viidestä ei ollut käytössään pelastusliivejä.Perämoottorit kelpaavat varkailleJoka kesä vakuutusyhtiölle ilmoitetaan perämoottorivarkauksia. Moottorin ja veneen tunnistetiedot kannattaakin kirjata ylös sekä kuvata mahdollisten varkaiden varalta. Myös Traficomin rekisteröintitiedot on hyvä pitää ajan tasalla. Tiedot voi päivittää sähköisesti Traficomin palvelussa.-Veneilijän kannattaa satsata lukko-turvallisuuteen ja lukita sekä moottorit veneeseen, että vene laituriin, puuhun tai kiinteään tankoon. Veneessä ei kannata säilyttää arvokasta ja varkaita houkuttelevaa omaisuutta, Koskela vinkkaa.LähiTapiola ei peri omavastuuta perämoottorivarkaudesta, jos moottori on lukittu asianmukaisella perämoottorilukolla.Tarkista nämä veneilykauden alussa ennen vesillelaskua:
  • rungon läpivientien ja perävetolaitteen kaapeliläpivientien ja venttiilien kunto ja tiiviys
  • perämoottorin kiristysruuvien, pulttien ja moottorilukon kireys valmistajan ohjeiden mukaan
  • nestekaasuletkujen kunto ja vuotamattomuus
  • pilssipumpun toiminta
  • polttoaineen riittävyys ja tuoreus
  • veneen pohjapropun kiinnityss
Tarkista aina kauden alussa myös varusteet:
  • Huomioi paukkuliivien patruunan uusimisväli.
  • Tarkista ankkurin ja muiden köysistöjen kunto.
  • Varmista sammuttimen toimintakunto ja leimaus (sammutin pitää tarkistuttaa ammattiliikkeessä vuosittain).
  • Tarkista myös veneen kartastot ja muut suunnistusvälineet ja kiikareiden kunto.
  • Onko puhelimeesi tallennettu puhelinnumerot, joista saat apua vesillä.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Pääkaupunkiseutu15.6.2025Sairastumisia, myöhästymisiä ja varkauksia – matkavakuutus auttaa pääkaupunkiseutulaisia reissun yllättävissä tilanteissaLähiTapiolan Arjen katsaus* -kyselytutkimuksen mukaan pääkaupunkiseutulaisista 75 % on matkustaessaan matkavakuutus, joka kattaa myös henkilövahingot. 9 % vastaajista matkustaa joskus kokonaan ilman matkavakuutusta.LähiTapiola Pääkaupunkiseutu15.6.2025Tiedossa kesälomareissu sähköautolla? Yhä useampi pääkaupunkiseutulainen suuntaa kesälomareissuillensa sähköautolla. Pidempää ajoreissua suunnittelevan kannattaa huomioida mahdolliset ruuhkat latausasemilla ja varata riittävästi aikaa matkantekoon.LähiTapiola Länsi-Suomi22.5.2025Karilleajojen määrä lähes kolminkertaistunut Länsi-Suomessa – Venevahinkoja korvataan ympäri vuodenLähiTapiola Länsi-Suomen vahinkotilastojen mukaan venevakuutuksesta korvattujen karilleajojen ja pohjakosketuksien määrä on yli 2,5-kertaistunut vuodesta 2022 vuoteen 2024. Asiantuntija korostaa veneen päällikön roolia ja osaamista vahinkojen ennaltaehkäisyssä.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetYleisin virhe veneilyssä rokottaa kukkaroa helposti lomakassan verran - ja olisi vältettävissä huolellisuudellaHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn