Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pohjoinen 3.5.2024

Vihreät varaosat valtaavat ajoneuvoja - LähiTapiola Pohjoinen edistää korvaustoiminnassaan kiertotaloutta

LähiTapiola tavoittelee korvaustoiminnassaan vastuullisempia ja ympäristöystävällisempiä korjaustapoja, ja on aloittanut vihreiden eli käytettyjen varaosien hyödyntämisen ajoneuvojen korjauksissa Autocirc Oy:n kanssa.

LähiTapiola Pohjoinen myy purettavaksi suurimman osan lunastamistaan yli 5-vuotiaista henkilö- ja pakettiautoista. Purkuun myytyjen autojen korinosat jäävät puolen vuoden karenssiin, jonka aikana korinosia käytetään valituilla kumppanikorjaamoilla LähiTapiola Pohjoisen asiakkaiden autojen vauriokorjauksiin.

Karenssiajan jälkeen autojen korinosat ovat vapaasti myytävissä kaikille. Purkuautojen kaikki muut osat ovat vapaasti kaikkien hankittavissa ilman karenssiaikaa. Toimintamallista hyötyvät sekä korjaamot että autoja korjaavat yksityishenkilöt, sillä hyötyosien ja teknisten osien paikallinen saatavuus paranee.

Pohjoisen talousalue hyötyy toimintamallista, kun autojen hyötyosien kauppa on paikallista eikä uusia osia hankita enää samoissa määrin ulkomailta. Kuljetuskustannukset pienenevät ja myös vauriokorjauksiin käytetty aika lyhenee.

Vihreiden varaosien käyttöä on rajoittanut saatavuus- ja hankintahaasteet, osien korkeahkot hinnat ja epävarmuus hankittujen osien laadusta. Tilanne on haastanut niin vauriokorjaamot, vakuutusyhtiöt kuin myös asiakkaat, jotka ovat tänä päivänä entistä valveutuneempia edellyttäen ympäristön huomioimista myös ajoneuvojen korjauksissa.

– Yhteistyöllä Autocirc Oy:n kanssa edistämme merkittävästi kiertotaloutta ja vastuullisuutta korvaustoiminnassa, kertoo LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Kirsi Harri .

Hyötyosien uusiokäyttö on erinomainen vaihtoehto niin taloudellisesti kuin ympäristönkin kannalta.

– LähiTapiola Pohjoinen haluaa kantaa vastuun kiertotalouden eteenpäin viemisestä ja samaan aikaan turvata asiakkaillemme nopeat sekä laadukkaat vauriokorjaukset, kertoo LähiTapiola Pohjoisen korvauspäällikkö Pekka Väisänen .

LähiTapiola Pohjoinen toteuttaa ajoneuvokorvauksissaan sekä Euroopan komission tuoretta asetusehdotusta että Suomen hallitusohjelmaa lisäämällä hyötyosien saatavuutta lunastamistaan ajoneuvoista. Euroopan komission kesällä annetun asetusehdotuksen tavoitteena on parantaa ajoneuvojen ja autoteollisuuden kiertotaloutta, materiaalien saatavuutta EU:n alueella sekä vähentää tuontiriippuvuutta. Ehdotuksessa halutaan edistää ajoneuvojen purkamista niiden käyttöiän umpeuduttua, mikä parantaisi mahdollisuuksia saada uudelleenkäytettäviä osia ja kierrätettäviä materiaaleja uusien autojen valmistukseen. Myös pääministeri Orpon hallitusohjelmassa halutaan edistää ajoneuvojen osien kierrätystä hyötykäyttöön.

– Olemme erittäin iloisia ja ylpeitä siitä, että olemme yhdessä LähiTapiolan kanssa lähteneet muuttamaan markkinoita ja hyödyntämään laadukkaita käytettyjä alkuperäisosia koko ajan enemmissä määrin LähiTapiolan kolarikorjauksissa. Tällä yhteistyöllä voimme merkittävästi säästää korjauksista aiheutuvaa hiilijalanjälkeä sekä säästää maapallomme rajallisia resursseja uudelleen käyttämällä laadukkaita varaosia. Samalla myös alennamme kolarikorjauksissa syntyviä kustannuksia, kertoo Autocirc Oy:n toimitusjohtaja Kenneth Långbacka .

Autocirc työskentelee autoteollisuuden kiertotalouden muutoksen puolesta ja varmistaa, että käytetyt autonosat palaavat taas tien päälle – tai että materiaaleista ja komponenteista voi olla hyötyä täysin erilaisissa tuotteissa ja konteksteissa. Siirtymällä uustuotannosta autonosien uudelleenkäyttöön, kunnostamiseen ja kierrätykseen olemme matkalla kohti markkinoita, jossa käytetty osa on markkinoiden ensisijainen valinta. Käytetty alkuperäisosa on korjauksissa älykkäämpi valinta, se säästää ympäristöä ja on parempi vaihtoehto etenkin seuraavalle sukupolvelle.

• Hyötyosat ovat ajoneuvovalmistajien alkuperäisiä, mutta käytettyjen ajoneuvojen osia. Korin osia ovat näkyvät pintaosat kuten valot, etukansi, lokasuojat, ovet ja luukut.

• Teknisiä osia ovat esimerkiksi moottori ja sen apulaitteet ja vaihteisto.

• Muut varaosat kuten pyörät ja alustanosat sekä jarrut ovat kuluvia ajoneuvon osia.Lisätiedot:
korvausjohtaja Kirsi Harri, LähiTapiola Pohjoinen, 0403575698, kirsi.harri@lahitapiola.fi

Ympäristöministeriön tiedote 13.7.2023 ;Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma 20.6.2023