Varo vesivahinkoa kuusen alla ja roihua rappusilla – vinkit turvalliseen jouluun
Joulukoti hehkuu lämpöä ja tunnelmaa, mutta sisältää myös monta turvallisuusriskiä. Esimerkiksi joulukuusi voi tuoda mukanaan vesivahingon, jos kuusenjalka vuotaa.
Vältä kotitulva ja tarkista kuusenjalan kunto ennen käyttöä. Varmista, ettei jalassa ole vuotoja tai halkeamia, jotka voivat aiheuttaa vesivuodon. Älä ylitäytä jalkaa vedellä, ja aseta kuusi vedenpitävälle alustalle.
Tulvaa ja viemärin tulvimista voit välttää myös hävittämällä kinkku- ja muut rasvat asianmukaisesti jätteiden mukana – ei viemäriin. Kynttilöiden, saunan ja takan sytyttelyn lisäksi kannattaa tarkistaa ulkotulien ja sähkölaitteiden turvallinen käyttö.
Vaihda vialliset sähkölaitteet ja käytä jatkojohtoja turvallisesti
Ulkovalot tuovat joulumieltä, mutta tarkista niiden kunto ennen käyttöä. Vaihda vialliset valot heti, vältä johtojen niputtamista äläkä käytä vioittuneita johtoja. Jos johdoissa on halkeamia tai paljastuneita kohtia, vaihda ne uusiin. Jos käytät jatkojohtoja, älä ylikuormita niitä liittämällä samaan johtoon liikaa laitteita. Noudata jatkojohtojen enimmäiskuormitusta ja vältä ristiinliittämistä.
Sammuta sähkölaitteet, kun et käytä niitä – säästät energiaa ja vähennät tulipalon riskiä. Varmista myös, että käytät vain hyväksyttyjä ja turvallisia sähkölaitteita. Tarkasta sähkölaitteet ennen käyttöä; etenkin jos ne ovat olleet varastoituna tai käyttämättä pitkään.
Tarkkana tulen kanssa – tarkista oman kodin alkusammutusvälineet
Ulkotulia sytytellessä varmista, ettei lähellä ole helposti syttyviä materiaaleja ja tarkista alustan palamattomuus. Myös ulkotulta tulee vahtia, ja varmistaa esimerkiksi lasten turvallisuus niin ulko- kuin sisätulien kanssa.
Älä jätä kynttilöitä palamaan ilman valvontaa, pidä ne poissa palavista materiaaleista ja sammuta ennen nukkumaanmenoa. Pidä huoli myös takan turvallisuudesta: älä jätä takkaa palamaan ilman valvontaa, pidä palovaroitin kunnossa ja käytä vain kuivaa puuta.
Palovaroittimen lisäksi sammutuspeite ja käsisammutin ovat joka kodin alkusammutusvälineitä myös jouluna. Varmista, että jokainen perheenjäsen tietää niiden sijainnin ja osaa käyttää niitä.
Vältä parkkipaikkakolhut ja huomioi ajokeli
Joulun ostosruuhkat sekä meno- ja paluuliikenne lisäävät vahingon riskiä – erityisesti huonolla ajokelillä. Vältä ruuhkassa parkkipaikkavahinkoja hyödyntämällä auton turvateknologiaa kuten peruutustutkaa, ja ennakoi jo saapumisvaiheessa lähtötilannetta niin, että voit ajaa pois keula lähtösuuntaan. Kolhuja voi pyrkiä ehkäisemään myös jättämällä auton kaupan parkkipaikalla vähän loitommas ovista tai väljempään tilaan.
Liikenneruuhkiin ja muuttuviin sääolosuhteisiin kannattaa varautua etukäteen. Kiirettä on hyvä välttää varaamalla tarpeeksi aikaa matkan tekoon ja matkan varrelle on hyvä suunnitella pieniä lepohetkiä. Varusta auto talvikaudella tarvittavilla varusteilla, kuten lumiharjalla, ensiapulaukulla ja lampulla. Pidä myös liukuesteet mukana, jos joudut kävelemään liukkailla pinnoilla.
Tehdään yhdessä joulusta turvallinen!