Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Varsinais-Suomi7.8.2024

Ukkosmyrskyt aiheuttaneet tänä kesänä Varsinais-Suomessa vahinkoja - nappaa varautumisvinkit käyttöön

Ukkosmyrskyt ovat moukaroineet varsinaissuomalaisten omaisuutta tänä kesänä. Voidaankin puhua jonkinlaisesta ennätyskesästä, kun katsoo LähiTapiola Varsinais-Suomen vahinkotilastoista ukkosen ja salamaniskujen aiheuttamia vahinkoja.

Moni muistaa ehkä vuoden takaisen elokuisen Sylvia-myrskyn, joka riepotteli etenkin läntistä Suomea. Sylvia-myrsky aiheutti 2010-luvun jälkeen kolmanneksi eniten vahinkoja LähiTapiola Varsinais-Suomen asiakkaille Turun seudulla. Tänä kesänä Varsinais-Suomea ovat koetelleet ukkoset.

- LähiTapiola Varsinais-Suomen asiakkaille onkin sattunut tähän mennessä jopa 60 % enemmän salamasta ja ukonilmasta aiheutuneita vahinkoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo LähiTapiola Varsinais-Suomen korvaustoiminnon palvelujohtaja Johanna Salminen.

Viimeaikaisten sääennusteiden mukaan sää on taas muuttumassa sateisemmaksi ja tuulisemmaksi. Myös ukkoskuuroja saattaa olla odotettavissa. Poikkeukselliset sääolosuhteet lisääntyvät jatkuvasti ja ovat ennalta-arvaamattomia sekä usein myös paikallisia. Tämä tekee varautumisesta haastavaa, mutta siitä huolimatta sään ääriolosuhteisiin on hyvä varautua myös kotioloissa. Näin voi helposti välttyä turhilta vahingoilta. Keräsimme listan, mitä ainakin on hyvä muistaa myrskyn tai ukkoskuuron varalta.

  • Kerää pihalta kaikki pihakalusteet ja irtain tavara suojaan

  • Kiinnitä trampoliini, jos mahdollista, jotta tuuli ei pääse siihen käsiksi

  • Ukonilmalla irrota etenkin herkät sähkölaitteet verkkovirrasta ja pistorasioista

  • Tarkasta, että ikkunat, ovet ja esimerkiksi kattoikkunat ovat suljettuna

  • Huolehdi pihapuiden kunnosta. Ukkos- tai myrskypuuska saattaa kaataa huonokuntoisen puun

- Kovassa tuulessa pihalla olevat tavarat ja kalusteet saattavat lähteä lentoon ja rikkoutua. Mutta on hyvä huomioida, että samalla ne voivat aiheuttaa maahan osuessaan lisävahinkoja myös muulle omaisuudelle, muistuttaa Salminen.

Mökillä pätevät samat ohjeistukset kuin kotona. Veneen omistajien taas olisi tärkeä huolehtia veneen kunnollisesta kiinnityksestä.