Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Lappi3.1.2024

Tulipalopakkanen pitää Lappia otteessaan – vältä kodin paloriskit lämmityksessä

Kireillä pakkasilla kannattaa kiinnittää huomiota asuinkiinteistöjen turvalliseen lämmittämiseen.Tutustu ja osta

Kiehiset syttyvät liekkeihin.

Tammikuun alkaessa saapuivat myös kovat pakkaset, jotka ovat vaatineet kotien ahkeraa lämmittämistä. Pakkasen paukkuessa nurkissa tekee monella mieli ladata puita uuniin reilulla kädellä, mutta se ei kannata, jotta kovista pakkasista ei tulisi vanhan sanonnan mukaisesti tulipalopakkasia.

LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela muistuttaa maltillisesta lämmittämisestä sekä tulisijan käyttöohjeiden noudattamisesta.

- Vaikka tulisija olisikin aktiivisessa käytössä, kannattaa lämmittämisessä aina olla maltillinen ja tarkkailla työn edetessä tulisijan lämpötilaa. Äkillinen ja kova lämmittäminen voi aiheuttaa vaurion tulipesään tai savuhormiin ja pahimmillaan sytyttää tulipalon.

Nykyään kodeissa on hyvin monenlaisia tulisijoja, joista osa on tarkoitettu lähinnä sisustukselliseen käyttöön.

- Nykyään asunnoista löytyy paljon pienempiä tulisijoja ja kevyttakkoja, joita ei ole tarkoitettu varsinaisesti lämmittämiseen. Ennen tulen sytyttämistä kannattaa lukea tulisijan käyttöohjeet ja varmistaa, kuinka paljon puuta voi samalla lämmityskerralla polttaa, Koskela muistuttaa.

Sen lisäksi, että takkoja tai muita tulisijoja tulee lämmittää kohtuudella, myös erityisesti tehdasvalmisteisten kevythormien lämpötiloissa voi maksimi lämpötilat ylittyä, jos oikein innostuu lämmityspuuhista.

- Kevythormit aiheuttavat vuosittain merkittävän määrän tulipaloja, koska niiden pintalämpötila rakenteiden läpimenojen kohdalla voi nousta vaarallisen korkeaksi, Koskela kertoo.

Polttopuun kuivuudesta kannattaa huolehtia tuomalla puut hyvissä ajoin sisään lämpenemään. Puu palaa parhaiten ja puhtaimmin kuivana.

- Pesään ei saisi puun lisäksi muuta laittaa. Roskien poltossa voi syntyä tavanomaista kuumempia savukaasuja, jotka voivat niin ikään vaurioittaa tulisijaa ja piippua tai noeta hormin niin, että siitä syntyy nokipalon riski, Koskela lisää.

Koskela muistuttaa myös pattereiden ja erilaisten lisälämmittimien riskeistä.

- Jos sähköpatteri hehkuu täysillä, on huolehdittava, että sen päällä ei ole mitään vaatetta tai muuta tavaraa, joka voisi syttyä palamaan. Myös erilaisten liikuteltavien rakennuslämmittimien kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. Lämmittimet pitää asettaa niin, että kaatuminen ei ole mahdollista ja huomioida käyttöohjeissa annetut varoetäisyydet, jotka ovat usein yllättävät suuret.


Lisätiedot:
Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi