Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Lappi20.11.2023Toimiva palovaroitin turvaa kodin ja sen asukkaat - älä unohda huolehtia siitäMerkittävä osa lappilaisista kokee tulipalon suurimmaksi kodin vahinkoriskiksi. Kaikkien kotoa ei kuitenkaan löydy toimivaa palovaroitinta, joka on ratkaisevassa asemassa palojen ennaltaehkäisyssä ja onnistuneessa alkusammutuksessa.Laske hinta ja osta
Henkilö testaa palovaroittimen toimivuutta pöydän ääressä.
Palovaroitin on ollut jokaisen kodin pakollinen turvalaite jo vuodesta 2000 lähtien. Lain vähimmäisvaatimus on, että palovaroittimia on oltava vähintään yksi kappale jokaista 60 asuinneliömetriä kohden. Asunnossa, joka on 70 neliötä, on palovaroittimia oltava vähintään kaksi kappaletta.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK suosittelee, että palovaroittimet kannattaisi sijoittaa jokaiseen makuuhuoneeseen, poistumisreitille eli eteistilaan, olohuoneeseen sekä kaikkiin kerroksiin portaikon läheisyyteen.

Savu ja lämpö nousevat aina ylöspäin, joten palovaroittimen oikea paikka on katossa, mahdollisimman ylhäällä ja riittävän kaukana esteistä ja seinistä. Pelastustoimen mukaan palovaroitinta ei tule asentaa keittiöön, ilmanvaihtoventtiilien läheisyyteen tai pesutiloihin, koska se voi aiheuttaa varoittimen vikaantumista, toimimattomuutta ja virheellisiä hälytyksiä.

-Asunnon huoneistorakenne on merkittävässä roolissa, kun palovaroittimien määriä ja paikkoja suunnitellaan. Sokkeloisessa ja useista erillisistä tiloista muodostuvassa huoneistossa varoittimien paikat kannattaa suunnitella hyvin, jotta ne tarvittaessa havaitsevat palon alut mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela lisää.
Huolehdi palovaroittimen toimivuudesta säännöllisesti – ne eivät ole myöskään ikuisiaRiippuen kiinteistön käyttötarkoituksesta tai asumismuodosta, tulee kussakin vastuullisen tahon huolehtia olemassa olevien palovaroittimien toimivuudesta myös sähkökatkojen varalta. Omakotitaloissa paristokäyttöiset palovaroittimet ovat yleisempiä, mutta uusimmissa taloissa ja osakehuoneistoissa varoittimet voivat olla kytkettynä verkkovirtaan, jolloin toimintavarmuus sähkökatkojen varalle on varmistettu paristolla tai akulla.

Paristokäyttöisten varoittimien pariston vaihto tapahtuu usein kuitenkin vasta sitten, kun laite varoittaa virtalähteen matalasta varauksesta. Paristo olisi kuitenkin hyvä vaihtaa vuosittain - jo ennen kuin varoitin herättää keskellä yötä.

Koskelalla on tähän hyvä muistisääntö – mikäli kotisi palovaroittimista löytyy paristot, ne kannattaa vaihtaa kaikkiin varoittimiin samalla kertaa vuosittain aina samana päivänä, esimerkiksi valtakunnallisena Palovaroitinpäivänä 1.12.

-Näin saa nukkua kaikki yöt rauhassa - myös ne, jolloin varoitin piipittäisi tyhjentynyttä virtalähdettään yön hämärässä ja sen joutuisi jättämään loppuyöksi ilman paristoa keittiön pöydälle odottamaan uuden hankintaa.

Oli oma palovaroitin sitten patterikäyttöinen tai kytkettynä verkkovirtaan, sen tekninen toimivuus tulee testata säännöllisesti kuukausittain testinappia painamalla, jolloin toimiva varoitin antaa varoitusäänen. Palovaroittimen testaus unohtuu varmasti useimmilta arjen hulinassa, näin ei kuitenkaan pitäisi antaa käydä.

-Testinapilla tehdyllä testauksella varmistetaan käytännössä kuitenkin vain patterin ja varoittimen tekninen toimivuus, mutta ei sitä, reagoiko varoittimen savukammio mahdolliseen savuun. Palovaroittimet tulisi uusia vähintään 5-10 vuoden välein, koska vanhojen, likaantuneiden ja ruostuneiden palovaroittimien savuherkkyys ja toimintavarmuus heikkenee, Koskela lisää.

Lisätietoja:
Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi

Jokainen koti tarvitsee vakuutuksen Vakuuta kotisi ja sen tärkeät tavarat laajalla kotivakuutuksella. Kotivakuutus turvaa myös muuttosi.
Laske hinta ja osta
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Lappi8.5.2025Yleisin virhe veneilyssä rokottaa kukkaroa helposti lomakassan verran - ja olisi vältettävissä huolellisuudellaVeneilykauden alussa kannattaa kiinnittää huomiota veneen kuntoon, varusteisiin sekä omiin veneilytaitoihin. Huolellisuus ja ennakointi voivat estää yleisimmät veneilyvahingot.LähiTapiola Pohjoinen7.5.2025Täällä ovat Oulun riskialtteimmat kolaripaikat – ”Liikennesäännöt unohtuvat parkkipaikoilla” LähiTapiola Pohjoisen vahinkotietojen mukaan Oulussa eniten liikennevahinkoja syntyy parkkipaikoilla ja -halleissa sekä tiiviisti liikennöityjen risteysalueiden ja liittymien yhteydessä. Kyselyn mukaan parkkipaikoilla syntyy vaaratilanteita eritoten siksi, etteivät autoilijat ota kanssaihmisiä riittävän hyvin huomioon. LähiTapiola Loimi-Häme5.5.2025Kysely: Joka viides kokenut ”läheltä piti” -palovahinkotilanteen kotona tai mökillä – ”jokainen sekunti on arvokas”Paloturvallisuus on tärkeää kaikkialla, erityisesti kotona, mökillä ja veneessä. Toimiva sammutin voi olla ratkaiseva tekijä palon alkuvaiheessa, jolloin se voi estää tulipalon leviämisen ja pelastaa omaisuutta sekä ihmishenkiä.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetToimiva palovaroitin turvaa kodin ja sen asukkaat - älä unohda huolehtia siitäHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn