Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

160-vuotisen historian kunniaksi 160 000 € mielenterveystyöhön – lasten ja nuorten hätä korostuu

26.5.2023 - Pohjoinen - Elämänturva

LähiTapiola Pohjoinen lahjoittaa 160-vuotissyntymäpäivänsä 26.5.2023 kunniaksi yhteensä ennätykselliset 160 000 euroa yleishyödylliseen toimintaan 13 eri mielenterveystyöhön tai henkiseen hyvinvointiin keskittyvälle toimijalle Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla.

Avoimen äänestyksen perusteella pohjois- ja keskipohjalaiset haluavat tukea erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien, kuten lasten, nuorten ja iäkkäiden mielenterveyttä ja henkistä hyvinvointia.

Poikkeukselliset vuodet – korona, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, taloushaasteet – ovat vain lisänneet tarvetta henkisen hyvinvoinnin ja mielenterveyden tukemiseen.

Vuonna 2023 LähiTapiola Pohjoisen Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoitukset suunnataan henkisen hyvinvoinnin edistämiseen 13 toimijalle. He edistävät kukin omalla tavallaan erilaisten kohderyhmien henkistä hyvinvointia laajasti Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla. Suurimmat 20 000 euron lahjoituspotit saavat A-klinikkasäätiö / katuklinikka Oulu sekä Mielenvireys ry. Suuren äänestyssuosion kerännyt Pelastakaa Lapset ry saa myös huomattavan 15 000 euron lahjoituksen, joka käytetään vähävaraisten lasten harrastustoiminnan tukemiseen Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla Eväitä elämälle –ohjelman kautta.

- Harrastaminen on lapsen ja nuoren hyvinvoinnille erittäin tärkeää, ja ulkopuolelle jääminen kasvattaa helposti yksinäisyyden ja osattomuuden tunnetta. Hintojen nousu ja energiakriisi ovat jo vaikuttaneet perheiden toimeentuloon. Olemme erittäin kiitollisia LähiTapiolalle sekä jokaiselle meitä äänestäneelle tuesta kriittisenä aikana, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n Pohjois-Suomen aluejohtaja Anne Karppinen.

A-klinikkasäätiö suunnittelee toteuttavansa tuella somelääkäri Atte Virolaisen koulu- ja koulukotikiertueen Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla aiheena päihteet ja rikollisuus.

- Päihteet, sekakäyttö ja nuorten pahoinvointi ovat valitettavasti aikamme ilmiöitä ja tavoitteemme on varmistaa, että nuoret saavat faktatietoa, näkemyksiä ja apua nimenomaan näissä kysymyksissä. Oikean tiedon saanti auttaa nuoria tekemään valintoja, jotka tukevat heidän hyvinvointiaan, ja auttavat toimimaan paineiden kyllästämässä maailmassa, taustoittaa A-klinikkasäätiön Oulun Katuklinikka-hankkeen edustaja, sairaanhoitaja Pirjo Tomperi.

160 000 euroa jaetaan äänestystuloksen ja kohteiden toiveiden sekä projektien suuruuden perusteella seuraavasti:

Lahjoituksen saaja Kohde Summa
A-klinikkasäätiö sr Katuklinikka Oulu ja somelääkärin kiertue 20000
Hyvän mielen talo ry Voice the Taboo - anna ääni mielenterveydelle! 15000
Jokilaaksojen Tiimi ry Ruohonjuuritason digiopastus ja Enni-malliin osallistumista 10000
Lintulammen asukasyhdistys ry Osallisuuslähetetoiminta 10000
Mielenvireys ry Yksinäisyyden vähentäminen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen 20000
MIELI Oulun seudun mielenterveys ry Käynti kerrallaan mielenterveystyössä 10000
Nuorten Ystävät ry Lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin vahvistaminen kulttuurin ja taiteen avulla 10000
Oulun diakonissalaitoksen säätiö sr Yhdistämö - yksinäisestä osalliseksi 10000
Oulun kaupunki / nuorisopalvelut Kauppakeskus Valkean nuorten tila 15000
Oulun seurakuntayhtymä Walk in -terapiaa nuorille Pohjois-Pohjanmaalla 10000
Pelastakaa Lapset ry Eväitä elämälle -ohjelma 15000
Suomen Punainen Risti Oulun piiri Monimuotoinen ystävätoiminta 10000
Vamos Oulu, Helsingin diakonissalaitoksen säätiö sr Vamos Oulu 5000

Lahjoituksen saajat ovat voittoa tavoittelemattomia yleishyödyllisiä yhdistyksiä tai yhteisöjä, jotka toimivat LähiTapiola Pohjoisen toiminta-alueella Pohjois- tai Keski-Pohjanmaalla. Vastuullisuus on koko LähiTapiola Pohjoisen toimintaa ohjaava arvo. Sen lisäksi, että yhtiö turvaa omistaja-asiakkaidensa elämää riskien varalta, se tekee myös paikallisia – pienempiä ja suurempia – elämänturvatekoja. Nyt haettavien Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoitusten lisäksi vastuullisuustyötä toteutetaan mm. lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastamiseen kohdennetulla Nuori Pohjoinen -tuella, vahingontorjuntatyöllä kuten sammutintarkastuksilla ja hätäensiapukoulutuksilla, henkilökunnan vapaaehtoistyöllä sekä oppilaitosyhteistyöllä.

Mihin 13 kohdetta käyttävät yhteensä 160 000 euron lahjoituspotin? Voi tutustua aiemmin julkaistuihin projekteihin ja hankkeisiin täällä (suora linkki).

Mikä Hyvinvoiva Pohjoinen? Hyvinvoiva Pohjoinen -sivun löydät täältä (suora linkki).