Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Lähes 40 prosentilla pohjois- ja keskipohjalaisista vaikeuksia mahdollistaa lapsen harrastaminen

2.5.2023 - Pohjoinen - Elämänturva

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn perusteella pohjois- ja keskipohjalaiset ovat huomattavasti valtakunnan keskiarvoa enemmän huolissaan lasten ja nuorten harrastusten kalleudesta. LähiTapiola Pohjoinen jakaa jälleen keväällä 2023 yli 20 000 euroa Nuori Pohjoinen -tukea lasten ja nuorten harrastamiseen.

Lähes 40 prosenttia vastaajista on perheessä tai lähipiirissä joutunut tilanteeseen, jossa lasten harrastukset ovat yksiselitteisesti liian kalliita, eikä niihin ei ole varaa. Valtakunnallisesti saman haasteen koki 31 % vastaajista.

Se, että harrastuksiin ei ole varaa, on niin Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla kuin valtakunnallisestikin selkeästi suurin lasten ja nuorten harrastuksiin liittyvä huoli. Heti seuraavana nousevat huolet siitä, että nykyistenkin harrastusten hinta uhkaa nousta ja harrastuksista joudutaan tulevaisuudessa karsimaan kustannussyistä. Esiin nousivat myös huolet siitä, ettei lasta kiinnosta mikään harrastus tai ettei kotiseudulta löydy lapselle sopivaa harrastusta.

- On erittäin tärkeää, että kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus harrastaa, ja tutkimuksen tulokset herättävät aiheellisen huolen nykyisestä harrastusten kustannustasosta suhteutettuna perheiden maksukykyyn. Liian monessa perheessä ei ole varaa harrastukseen, tai harrastus pitää valita ainoastaan sen perusteella, mihin on varaa. Juuri tätä ongelmaa haluamme osaltamme ratkaista kaksi kertaa vuodessa jaettavalla Nuori Pohjoinen -tuella, korostaa LähiTapiola Pohjoisen toimitusjohtaja Veli Rajakangas.

Yli 20 000 euroa lapsille ja nuorille – tuki käytetään usein välineisiin ja tilavuokriin

LähiTapiola Pohjoinen jakaa 20 850 euroa tukea lasten ja nuorten harrastustoimintaan jälleen keväällä 2023. Kaksi kertaa vuodessa avattavaan Nuori Pohjoinen -hakuun tuli 50 hakemusta Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalta, ja niistä 22 on nyt valittu tuen saajiksi.

- Nuori Pohjoinen -tuella mahdollistetaan myös tänä vuonna useita projekteja, kerhoja ja harrastusvälineistön hankintaa. Tuen avulla mahdollistamme yhä useamman lapsen harrastamisen ja tuemme lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia lähialueellamme, tarkentaa Rajakangas.

Muhos Volley 96 hankkii harrastajien käyttöön Nuori Pohjoinen -tuella lisää lentopalloja ja harjoitustoimintaa tukevaa välineistöä. Tuki mahdollistaa myös Oulun Luistelukerholle taitoluistelun hyppyharjoittelun tukena käytettävien automaattivaljaiden hankinnan. Valjaiden avulla luistelijaa autetaan antamalla lisää aikaa ilmalentoon, ja niistä on merkittävä apu luistelijalle kaksoishyppyjen ja erityisesti kolmoishyppyjen oppimiseen sekä turvalliseen harjoitteluun. Kalajoen Junkkareiden painonnostojaostolle Nuori Pohjoinen -tuki mahdollistaa punttikouluharrastuksen tarjoamisen edulliseen hintaan sekä kevyempien tankojen ja painojen sekä hyppynarujen hankinnan.

Valitut tukikohteet:

Hakija Paikkakunta
Alavieskan Viri Alavieska
HAVU RY Haapajärven yläasteen vanhempainyhdistys Haapajärvi
Kiilat hockey / taitoluistelu Haapajärvi
Haapaveden Huskit Haapavesi
Kalajoen Junkkarit Painonnostojaosto Kalajoki
V&U Seura Kärsämäen Kajaja Ry Kärsämäki
Muhos Volley 92 Muhos
Nivala Cowboys Nivala, Haapajärvi, Haapavesi, Ylivieska, Kalajoki, Oulainen
Oulaisten Huima / Pesäpallo Oulainen
Pohjois-Suomen Pesis Ry Oulu
Oulun Luistelukerhto ry Oulu
YMCA Oulu (koripallo) TU 15/16 Oulu
Raksilan Likat ry Oulu
Luontoliiton Pohjois-Suomen piiri Oulu
Pohti SkiTeam Pyhäjärvi
Pattijoen Urheilijat Juniorit Raahe
Team Tempo ry Raahe
Raahen Merionkijat ry Raahe
Raahen Vesa ry Raahe
Tyrnävän 4H-yhdistys ry Tyrnävä
FC Ylivieska P09 Ylivieska
Ylivieskan Jääkarhut ry Ylivieska

Nuori Pohjoinen –tuen saajien valinnassa painotettiin harrastustoimintaan osallistumisen matalaa kynnystä, lajien monipuolista kirjoa ja lasten elämänturvan tukemista. Valinnassa huomioitiin myös maantieteellinen monipuolisuus LähiTapiola Pohjoisen alueella Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla. LähiTapiola Pohjoinen arvostaa kaikkien hakijoiden työtä lasten ja nuorten parissa. Seuraava Nuori Pohjoinen -tuen hakuaika on syksyllä 2023, jolloin tukea jälleen hakea sähköisesti Nuori Pohjoinen -sivun kautta (suora linkki).

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukeminen on yksi esimerkki LähiTapiola Pohjoisen vastuullisuustyöstä, jonka tavoitteena on toimia aktiivisesti lähiyhteisössä ja yhteiskunnassa. LähiTapiola Pohjoinen haluaa tukea lapsen kasvua, kehitystä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, koska elämänturvan rakentaminen alkaa lapsuudesta.

Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 4. – 30.1.2023 välisenä aikana yhteensä 5.567 henkilöä ja alueella Pohjoinen 344 henkilöä. Haastattelut kerättiin Gallup Forumissa. Kyseessä on Kantar Publicin käyttämä vastaajapaneeli, jonka tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on LähiTapiola Pohjoisen osalta + 5,3 %.