Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Pohjanmaa28.10.2024Talvi on tuloillaan – nyt on aika vaihtaa talvirenkaisiin Talvi on tuloillaan ja marraskuun 1. päivästä lähtien autoilijoiden on käytettävä talvirenkaita, jos sää tai keli sitä edellyttää. On kuitenkin hyvä muistaa, että nastarenkaitakin saa käyttää myös talvirengaskauden (1.11.–31.3.) ulkopuolella, jos sää- tai keliolosuhteet sitä edellyttävät. Renkaat kannattaa joka tapauksessa vaihtaa hyvissä ajoin turvallisuussyiden lisäksi myös turhan stressin välttämiseksi.
Helpoiten ja turvallisimmin renkaiden vaihdosta selviää viemällä auton siihen erikoistuvaan liikkeeseen tai muuhun autohuoltamoon. Renkaiden vaihtaminen ei tosin ole vaikeaa, ja moni haluaakin tehdä sen itse. Renkaiden tarkistaminen Ennen renkaiden vaihtamista on tärkeää mitata renkaiden rengaspaineet. Moni uusi auto sisältää järjestelmän, joka mittaa jatkuvasti renkaiden paineita, mutta paineiden mittaaminen käy helposti myös huoltoasemilla. Myös renkaiden yleinen kunto tulee tarkistaa ennen kuin ne vaihdetaan; jos renkaissa näkyy vaurioita tai ne ovat liian kuluneita tulee ne korvata uusilla. Lain mukaan talvirenkaissa tulee olla vähintään 3,0 mm kulutuspintaa, mutta renkaiden suorituskyky heikkenee merkittävästi jo ennen lain mukaista alarajaa varsinkin märillä, lumisilla ja jäisillä teillä. Pelkkä vilkaisu on aika epäluotettava eikä se välttämättä anna totuudenmukaista kuvaa renkaiden kunnosta. Ilmanpaineen ja kuluneisuuden lisäksi kannattaa tarkastaa myös renkaiden ikä. Jos se lähentelee kesärenkaissa 10 vuotta, eivät ne enää vastaa ominaisuuksiltaan uudempia renkaita. Talvirenkaissa viisi vuotta alkaa olla jo ikä, jolloin säännöllisen ajajan kannattaa harkita renkaiden vaihtoa. Vanhan renkaan jarrutusmatka voi olla huomattavasti uutta pidempi. Renkaan valmistuskuukausi ja vuosi on aina merkattu sen kylkeen. 1.12.2024 lähtien vain 3PMSF (3PeakMountainSnowFlake) merkityt kitkarenkaat täyttävät talvirenkailta vaadittavat standardit. Kitkarenkaat, joissa ei ole kyseistä merkintää tulee korvata joko 3PMSF- merkityillä kitkarenkailla tai nastarenkailla. Renkaiden vaihto
  1. 1.
    Vaihda renkaat ainoastaan tasaisella ja kuivalla paikalla. Laita käsijarru päälle ja vaihde ykköselle.
  2. 2.
    Löysää renkaiden pultit.
  3. 3.
    Tarkista auton ohjekirjasta oikea nostamispaikka; eli paikka mistä auton voi nostaa tunkilla. Nosta auto varovasti. Autoa ei tarvitse nostaa korkealle; riittää että tilaa on tarpeeksi ottaa rengas pois paikaltaan. Varmista, että myös tunkki on tasaisella pinnalla.
  4. 4.
    Irrota pultit ja irrota rengas. Puhdista ja rasvaa pultit, jotta ne eivät jumiudu.
  5. 5.
    Aseta talvirengas paikoilleen mahdollisimman tasaisesti.
  6. 6.
    Aseta pultit paikoilleen ja kiristä ne niin, että rengas on tukevasti kiinni muttei vielä täysin kireällä. Pultit kannattaa kiristää ristikkäin, jotta rengas asettuu mahdollisimman tasaisesti.
  7. 7.
    Laske auto alas ja poista tunkki. Kiristä pultit ja mutterit loppuun asti.
  8. 8.
    Toista kaikille renkaille!
Muista jälkikiristys! Muistathan että renkaiden pultit tulee kiristää noin 100 km ajon jälkeen.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Savo-Karjala14.3.2025Varautumisen voima -seminaari kokosi asiantuntijat ja yrittäjät yhteenLähiTapiola Savo-Karjala mahdollisti 5 000 euron käyttörahastolahjoituksella Etelä-Savon yrittäjien järjestämää Varautumisen voima -seminaaria. Seminaari tarjosi yrittäjille arvokasta tietoa riskienhallinnasta, varautumisesta ja liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisesta. LähiTapiola Pohjoinen13.3.2025”Iskä, miksi valot räpsii ja poksuu?” - Lukiolainen pelasti oululaisen perheen kodin tulipaloltaTiesitkö, että sähköpalot ovat yksi yleisin syy kotien tulipaloihin? Sähköpalo voi aiheutua sähkölaitteen viasta, asennusvirheestä, väärästä tai huolimattomasta käytöstä tai puutteista kunnossapidossa. Näin vähennät tulipalon riskiä ja tunnistat alkavan sähköpalon. LähiTapiola Loimi-Häme13.3.2025Kevät on tuulilasivahinkojen sesonkiaikaa – pieniä säröjä on nopea korjataTuulilasivahinkoja tapahtuu eniten keväällä teiden sulaessa. Tuulilasiin osunut kivi tai talvirenkaasta irronnut nasta ovat yleisin syy tuulilasivahingoissa. Pieni iskemä tuulilasissa kannattaa korjauttaa nopeasti, ettei se ehdi levitä isoksi halkeamaksi.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetTalvi on tuloillaan – nyt on aika vaihtaa talvirenkaisiin Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn