Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Lappi4.9.2024

Syksy saa hirvieläimiin vipinää – nyt kannattaa pitää tienpientareita silmällä

Hirvieläinten tavallista aktiivisempi liikehdintä syksyllä johtuu niiden siirtymisestä talvilaitumille, kiima-ajasta, sekä hirvien metsästyskaudesta, joka on alkanut Lapissa 1. syyskuuta.Tutustu autovakuutukseen

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 13 000 riistaeläinonnettomuutta ja tämän lisäksi noin 4 000 liikennevahinkoa porojen kanssa, selviää Tilastokeskuksen ja Paliskuntain yhdistyksen tilastoista.

Tieliikenteen riistaonnettomuuksista valtaosa tapahtuu syksyllä. Eniten kolareita sattuu tilastojen mukaan loka-marraskuussa, kun eläimet aktivoituvat kiiman ja talvilaitumille siirtymisen takia, mutta samaan aikaan myös metsästäjät ajavat niitä liikkeelle. Syksyllä myös ajokeli heikkenee, ja kolareiden riski kasvaa pimeyden, sateiden ja liukkauden takia.

Eläinkolariin voi joutua kuka tahansa, mutta riski siihen, mihin eläimeen törmää, vaihtelee eri puolilta maata. Peura- ja kauriskolarit painottuvat Suomen länsi- ja eteläosiin, joissa kanta on tiheimmillään. Pohjois-Suomessa taas varotaan hirvien lisäksi myös poroja.

- Luonnollisesti korvaustoiminnassamme näkyvät merkittävästi porovahingot, joita sattuukin hirvikolareita enemmän. Hirvikolarit ovat taas vakavimpia ja aiheuttavat enemmän henkilövahinkoja, kertoo korvausjohtaja Janne Koskela LähiTapiola Lapista.

Rovaniemi ja Kittilä kolarialttiita kuntia – tieosuudet halkovat hirvieläinten elinalueita

Hirvikolareiden määrä on ollut Suomessa viime vuosina laskussa, mutta samaan aikaan peura- ja kaurisonnettomuuksien määrä on kasvanut. Myös Lapissa hirvikolareiden määrä on laskussa.

Porovahinkoja Liikennevakuutuskeskus korvasi viime vuonna yhteensä 4 504. Määrässä on lievää laskua edelliseen vuoteen nähden. Eniten porovahinkoja sattuu Lapissa Muonion paliskunnassa ja Rovaniemen pohjoisosassa Poikajärven paliskunnassa.

Paliskuntain yhdistyksen mukaan etenkin tieosuudet Rovaniemi-Kittilä, Rovaniemi-Sodankylä, Vikajärvi-Kemijärvi ja Kihlanki-Muonio ovat porokolarin kannalta altteimpia tieosuuksia.

Riski törmätä hirvieläimeen on erityisen suuri niillä alueilla, joilla riista-aidat alkavat ja päättyvät sekä hämärän aikaan, noin tunti ennen ja jälkeen auringonlaskun. Eläinkolarit johtuvat usein siitä, että tilanteet tulevat yllättäen eikä kuljettaja ehdi reagoida ajoissa.

- Eläinkolari tulee aina yllätyksenä, mutta siihen voi koettaa varautua tarkkailemalla tienpientareita ja alentamalla ajonopeutta. Jokainen kuljettaja voi itse pienentää riskiä omalla ajokäyttäytymisellään. Hyvään näkyvyyteen kannattaa myös panostaa kiinnittämällä huomiota erityisesti ajoneuvon valojen kuntoon ja puhtauteen näin syksyn pimeiden tullen. Suosittelen suhtautumaan vakavuudella eläimistä varoittaviin liikennemerkkeihin, sanoo Koskela.

Näin voit ehkäistä hirvieläinonnettomuuksia

  • Hiljennä ajonopeutta etenkin hirvieläimistä varoittavin liikennemerkein merkityillä tieosuuksilla, sekä paikoissa, joissa hirviaita loppuu tai näet merkkejä hirvenmetsästyksestä. Pienikin ajonopeuden lasku antaa lisäaikaa reagoida äkillisiin tilanteisiin ja vähentää onnettomuusriskiä merkittävästi.

  • Tarkkaile tien pientareita porojen ja hirvien varalta erityisesti paikoissa, joissa puita tai pensaikkoa kasvaa tien vieressä. Jarruta heti, jos havaitset jotain poikkeavaa.

  • Hirvieläimet liikkuvat hämärällä, jolloin niitä on myös vaikeampi havaita. Käytä mahdollisuuksien mukaan kaukovaloja.

  • Jos hirvi juoksee tielle, yritä väistää sitä takaa.

  • Jos joudut itse tai huomaat toisen joutuneen hirvieläinonnettomuuteen, varoita muuta liikennettä ja huolehdi loukkaantuneista. Soita hätänumeroon 112 ja anna viranomaisille tarkka paikkakuvaus.

  • Pakollinen liikennevakuutus korvaa hirvieläinkolareissa sattuneet henkilövahingot. Autolle hirvieläinkolarista sattuvat vahingot korvataan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.