Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Loimi-Häme3.7.2024

Suomessa hukkui kesäkuussa lähes kaksinkertainen määrä ihmisiä vuoden takaiseen verrattuna

LähiTapiola Loimi-Häme lahjoittaa pelastusrenkaita paikallisten ehdottamiin sijainteihin. Pelastusrengas on hätätilanteessa keskeinen apuväline, joka suojaa myös pelastajaa itseään. LähiTapiola Loimi-Hämeen kesän ensimmäisen lahjoitusrenkaan sai suosittu Alvettulan Rikulanranta, jonka vanha rengas oli varastettu.

Kesäkuussa Suomessa hukkui 24 ihmistä, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotilasto. Määrä on lähes kaksinkertainen verrattuna viime vuoden kesäkuuhun, jolloin hukkuneita oli 13. Koko kuluvana vuonna on SUHin ennakkotilaston mukaan hukkunut 43 ihmistä, kun vuoden 2023 tammi-kesäkuussa hukkuneita oli 30.

LähiTapiola Loimi-Häme lahjoittaa tänä kesänä kolme pelastusrengasta osana Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) Viisaasti vesillä -kampanjaa. Paikalliset pääsivät touko-kesäkuussa ehdottamaan sopivia sijoituspaikkoja Loimi-Hämeen sosiaalisessa mediassa.

– Lahjoituksen tavoitteena on tehdä ajanvietosta toiminta-alueemme rannoilla ja vesien läheisyydessä entistä turvallisempaa, kertoo LähiTapiola Loimi-Hämeen yritysedustaja Marita Tuomi.

Ensimmäinen lahjoituspelastusrengas luovutettiin 28. kesäkuuta Alvettulan Rikulanrannan uimarannalle.
– Rikulanranta on suosittu ja lapsiystävällinen hiekkauimaranta. Rannalla oli aiemmin pelastusrengas, mutta se varastettiin, kertoo Alvettulan Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Saastamoinen.

– Kesäisin rannalla vierailee runsaasti ihmisiä, erityisesti lapsiperheitä. Paikalla on hyvät pysäköintimahdollisuudet, joten kävijöitä saapuu myös kauempaa. LähiTapiolan uusi pelastusrengas kiinnitetään rannan välittömään läheisyyteen, esiintymislavan seinään.

Rikulanrannan toisella puolella sijaitsee Alvettulan veneenlaskupaikka, jossa on myös yksityinen veneparkki. Järvi tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kalastukseen ja veneilyyn.

Toiset lahjoituspelastusrenkaat luovutetaan Tuulentuvan rannalle, Jokioisiin ja Kipinäniemen rannalle, Hämeenlinnaan.

Vaaratilanteita huomattavasti hukkumisia enemmän

Suomessa hukkuu vuosittain noin 100–150 ihmistä, mutta vaaratilanteisiin vesillä joutuu huomattavasti suurempi joukko. Onnellisesti päättyneitä tilanteita yhdistää se, että paikalla olevat ovat osanneet toimia oikein.

Pelastusrenkaat ovat keskeisiä apuvälineitä hätätilanteissa. Rengasta voi tarvittaessa käyttää kuka tahansa, jos huomaa toisen joutuneen veden varaan. Pelastusrenkaan voi heittää pelastettavalle tai sitä voi käyttää apuvälineenä uidessa pelastettaessa.

Pelastajan kannattaa aina käyttää jotain apuvälinettä, jotta ei aseta itseään vaaraan auttaessaan toista. Jos pelastusrengasta ei ole, kättä pidempänä voi toimia esimerkiksi keppi tai ämpäri.

SUH ja LähiTapiolan lahjoittamat pelastusrenkaat ovat vuosien varrella pelastaneet lukuisia ihmishenkiä.

– LähiTapiola Loimi-Häme on ylpeä voidessaan tukea paikallisia toimijoita ja edistää alueensa vesiturvallisuutta, LähiTapiola Loimi-Hämeen Tuomi sanoo.

Muista hätätilanteessa HRAP-sääntö:

 1. 1.

  Hälytä apua.

 2. 2.

  Rauhoitu ja rauhoittele pelastettavaa.

 3. 3.

  Etsi apuväline, esimerkiksi pelastusrengas, kelluttava ämpäri tai kanisteri.

 4. 4.

  Pelasta apuvälinettä käyttäen.