LähiTapiola Pohjoinen4.9.2024
Suomalaisen ruoantuotannon turvaaminen on yhteinen asia Lue lisää turvallisuuskartoituksesta
Huoltovarmuuskeskuksen mukaan uhka on vakavimmillaan silloin, kun mahdollisuus tuottaa tai hankkia kriittisiä elintarvikkeita on vaikeutunut. Omavaraisuuden ylläpitäminen on tärkeää niin ympäristö- kuin huoltovarmuusnäkökulmasta. Raahelainen maidontuottaja Tuomo Tamminen on laittanut merkille, kuinka yhä useampaa mietityttää Suomen selviytyminen erilaisista uhkakuvista.
– Ilmapiiri yhteiskunnassa on muuttunut, ja moni pohtii aiempaa enemmän huoltovarmuusasioita. Jos Suomella tulisi konflikti Venäjän kanssa, olisimme täällä aivan “pussin perällä” ja tavaran olisi vaikeaa liikkua Suomeen Itämeren ylitse tai maayhteyksin Ruotsin kautta, Tamminen miettii.
Suomalaisen ruoan tuotanto on jatkuvassa muutoksessa ja myös lisääntynyttä kiinnostusta kotimaisen ruoan tuotantoon ja kuluttamiseen nähdään. Esimerkiksi vuoden 2022 viljasato oli 3,6 miljardia kiloa, mikä on miljardi kiloa suurempi kuin sitä edeltävänä vuonna. Moni suosii suomalaista ruokaa myös ideologisista syistä ja halusta tukea kotimaista työtä. Tammiselle perustelu ruoantuottamiselle löytyy perusasioista.
– Ruoka on elämisen perusedellytys. Moni puhuu maisema-arvosta ja luonnonhoidosta, mitkä ovat toki tärkeitä asioita. Pääpaino maanviljelyssä pitää kuitenkin olla ruoan tuottamisessa.
Viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin koko maapallolla, ja vuoden 2024 kolme ensimmäistä kuukautta olivat maailmanlaajuisesti yli 1,5 astetta esiteollista aikaa lämpimämpiä. Myös Tammisen tilalla seurataan ilmaston kehittymistä ja säätiloja tarkasti. Tammiselta löytyy vuonna 1955 aloitettu sääpäiväkirja, jonka muistiinpanoihin on palattu usein. Sääolosuhteiden vaihtelu on aiempaa arvaamattomampaa.
– Muistan kun kouluaikoina oli syyskuussa aika viileitä kelejä. Ei silloin tehty kolmea rehusatoa, kuten nyt. Toisaalta kun mietin tätä vuotta, toukokuun alussa oli vielä lunta maassa. Lopulta kun lämpeni, niin lämpeni hurjaa vauhtia.
Tamminen on samoilla jäljillä LähiTapiolan teettämän kyselyn kanssa, sillä sen mukaan kolme neljästä suomalaisesta viljelijästä on sitä mieltä, että sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet. Kysely on osa
Ilmastonmuutos lisää maanviljelyn riskejä. LähiTapiolan teettämän tutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta viljelijästä ajattelee, että maataloudessa on sääriskejä, joilta he eivät pysty tällä hetkellä suojautumaan. Parhaillaan pohditaan uusien riskienhallintamenetelmien mahdollisuuksia, jotta muuttuvaan ilmastoon voidaan sopeutua ja huoltovarmuus säilyttää.
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi |
LähiTapiola, Tilastokeskus, Huoltovarmuuskeskus, Ruokatieto ry