Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Pohjoinen4.9.2024Suomalaisen ruoantuotannon turvaaminen on yhteinen asia Viime vuosina poikkeusolosuhteet ovat nousseet puheenaiheeksi, joka herättää sekä tunteita että kysymyksiä. Yksilönä jokainen voi varautua yllättäviin tilanteisiin erilaisin keinoin, mutta varautumisen pohja luodaan yhteiskunnallisella tasolla. Sen yksi tärkeimmistä osa-alueista on Suomen omavaraisuuden ylläpitäminen, mihin kotimaiset ruoantuottajat tekevät oman osansa. Lue lisää turvallisuuskartoituksesta
Yhteiskunnan toimintakykyä voivat uhata mm. laajat luonnononnettomuudet, ympäristökatastrofit, konfliktit sekä väestön terveyden tai toimintakyvyn vaarantuminen. Valtioiden ollessa riippuvaisia toisistaan esimerkiksi poliittiset tilanteet voivat aiheuttaa uhkaa myös Suomen huoltovarmuudelle.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan uhka on vakavimmillaan silloin, kun mahdollisuus tuottaa tai hankkia kriittisiä elintarvikkeita on vaikeutunut. Omavaraisuuden ylläpitäminen on tärkeää niin ympäristö- kuin huoltovarmuusnäkökulmasta. Raahelainen maidontuottaja Tuomo Tamminen on laittanut merkille, kuinka yhä useampaa mietityttää Suomen selviytyminen erilaisista uhkakuvista.

– Ilmapiiri yhteiskunnassa on muuttunut, ja moni pohtii aiempaa enemmän huoltovarmuusasioita. Jos Suomella tulisi konflikti Venäjän kanssa, olisimme täällä aivan “pussin perällä” ja tavaran olisi vaikeaa liikkua Suomeen Itämeren ylitse tai maayhteyksin Ruotsin kautta, Tamminen miettii.

Suomalaisen ruoan tuotanto on jatkuvassa muutoksessa ja myös lisääntynyttä kiinnostusta kotimaisen ruoan tuotantoon ja kuluttamiseen nähdään. Esimerkiksi vuoden 2022 viljasato oli 3,6 miljardia kiloa, mikä on miljardi kiloa suurempi kuin sitä edeltävänä vuonna. Moni suosii suomalaista ruokaa myös ideologisista syistä ja halusta tukea kotimaista työtä. Tammiselle perustelu ruoantuottamiselle löytyy perusasioista.

– Ruoka on elämisen perusedellytys. Moni puhuu maisema-arvosta ja luonnonhoidosta, mitkä ovat toki tärkeitä asioita. Pääpaino maanviljelyssä pitää kuitenkin olla ruoan tuottamisessa.
Maailman muuttuessa myös maanviljelijän kohtaamat riskit kasvavat
Viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin koko maapallolla, ja vuoden 2024 kolme ensimmäistä kuukautta olivat maailmanlaajuisesti yli 1,5 astetta esiteollista aikaa lämpimämpiä. Myös Tammisen tilalla seurataan ilmaston kehittymistä ja säätiloja tarkasti. Tammiselta löytyy vuonna 1955 aloitettu sääpäiväkirja, jonka muistiinpanoihin on palattu usein. Sääolosuhteiden vaihtelu on aiempaa arvaamattomampaa.

– Muistan kun kouluaikoina oli syyskuussa aika viileitä kelejä. Ei silloin tehty kolmea rehusatoa, kuten nyt. Toisaalta kun mietin tätä vuotta, toukokuun alussa oli vielä lunta maassa. Lopulta kun lämpeni, niin lämpeni hurjaa vauhtia.

Tamminen on samoilla jäljillä LähiTapiolan teettämän kyselyn kanssa, sillä sen mukaan kolme neljästä suomalaisesta viljelijästä on sitä mieltä, että sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet. Kysely on osa PIISA-tutkimushanketta , jossa LähiTapiola on mukana 11 muun eurooppalaisen toimijan kanssa ja jota koordinoi Ilmatieteen laitos. Kyselyyn vastasi yli 600 suomalaista viljelijää. Suuri enemmistö (72 %) viljelijöistä on sitä mieltä, että maatalouden sääriskien hallintaan tarvitaan uusia ja innovatiivisia vakuutustuotteita.

Ilmastonmuutos lisää maanviljelyn riskejä. LähiTapiolan teettämän tutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta viljelijästä ajattelee, että maataloudessa on sääriskejä, joilta he eivät pysty tällä hetkellä suojautumaan. Parhaillaan pohditaan uusien riskienhallintamenetelmien mahdollisuuksia, jotta muuttuvaan ilmastoon voidaan sopeutua ja huoltovarmuus säilyttää.
LähiTapiola Pohjoisen maatila-asiantuntijat auttavat sinua riskien hallitsemisessa:
Urpo Heikkinen, Ari Kivimaa, Jari Leskinen, Juha Maijala ja Kimmo Pennanen.
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi
Lähteet:
LähiTapiola, Tilastokeskus, Huoltovarmuuskeskus, Ruokatieto ry
Turvallisempi tila, vähemmän vahinkojaMaatilan riskienhallinnassa ja vahinkojen torjunnassa tärkeintä on ennaltaehkäisy.
Lue lisää turvallisuuskartoituksesta
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa25.3.2025Tuulilasivahinkojen määrä kovassa kasvussa Etelä-Pohjanmaalla – Monista voisi selvitä korjauksella vaihdon sijaanTuulilasivahinkoja sattui eteläpohjalaisille vuonna 2024 yli 36 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna. Yhä useammasta vahingosta auton omistaja selviäisi kohtuuhintaisella korjauksella vaihdattamatta koko lasia, jos toimii ripeästi.LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa25.3.2025Sammutintarkastuspäivät alkavat – Tarkastettujen sammutinten määrään haetaan nyt reipasta kasvuaKevään merkkejä on jo ilmassa. Yksi sellainen on LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan perinteiset sammutintarkastuspäivät. LähiTapiolan asiakkaille käsisammuttimen tarkastus on omistaja-asiakasetuna maksuton. Listaus sammutintarkastuspaikoista ja ajoista löytyy tiedotteen lopusta.LähiTapiola Pääkaupunkiseutu24.3.2025Huolla ilmalämpöpumppu vahinkojen ehkäisemiseksi Yhä useamman pääkaupunkiseutulaisen kodista löytyy ilmalämpöpumppu, selviää LähiTapiolan kyselystä.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetSuomalaisen ruoantuotannon turvaaminen on yhteinen asiaHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn