Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa23.2.2024

Suojasää ja vesisateet uhkana lumimassojen kuormittamille kattorakenteille

Lunta on kertynyt tänä talvena melkoinen kerros rakennusten katoille. Suojasäät ja vesisateet helmi-maaliskuussa voivat kasvattaa lumikuormaa katoilla ja aiheuttaa vahinkoja. Nyt viimeistään on aika pudottaa lumet katoilta!

Suurista lumimääristä voi syntyä monenlaista vahinkoa

Tällä hetkellä lumikerroksen paino vaihtelee suurimmassa osassa Etelä-Pohjanmaata vesi.fi karttapalvelun mukaan 76–188 kg/m2 välillä. Suurimmat kuormat löytyvät Isojoen Lauhavuoresta, jossa lumen painon arvioidaan tällä hetkellä olevan jopa yli 180 kg/m2. Pienin lumikuorma kartalla löytyy Nurmon Martikkalanjärveltä, jossa mittauslukema oli 76 kg/m2. Alkuvuoden lumikerroksen paino voi olla 100 kiloa kuutiometriä kohden. Lumen paino voi kuitenkin kasvaa sateiden ja tiivistymisen myötä helmi-maaliskuussa jopa 200–240 kiloon kuutiometriä kohden.

- Tällä viikolla on tullut jo 4 ilmoitusta lumikuorman aiheuttamista vahingoista, kertoo LähiTapiola-Etelä-Pohjanmaan korvauspäällikkö Arto Laine. Pahaa pelkään, että vahinkoja on luvassa lähiviikkoina sään takia vielä paljon lisää.

- Suuret lumikuormat aiheuttavat katoilta alas syöksyessään vahinkoja kuisteille, terasseille, ilmastointihormeille, kattotikkaille, ränneille ja alla olevalle omaisuudelle. Myös katolle asennetut lumiesteet voivat irrota ja aiheuttaa kattoon vaurioita ja vuotoja, kertoo Laine.

- Mikäli kinoslunta on kertynyt katolle runsaasti, aiheuttaa se sään lämmetessä sulamisvesivaurioriskejä. Lumipeitteen alle muodostuva vesi voi koetella kattopinnan tiiveyttä yleisesti, mutta erityisesti porrastavien kattorakenteiden ja erilaisten läpimenojen, kuten ilmastointiputkien ja savuhormien tiiveys on koetuksella, Laine kertoo.

- Toispuolinen kinoslumikuorma aiheuttaa epäkeskeistä rasitusta erityisesti puutteellisesti jäykistetyille pitkille, korkeille, hallimaisille rakennuksille. Pientalojen katot kestävät yleensä hyvin normaaleja lumen painosta syntyviä kuormia, ellei rakennuksessa ole rakennusvirheistä johtuvia heikkouksia, toteaa Laine.

Kiipeä katolle katsomaan ja muista varmistaa turvallisuus lumenpudotuksessa

- Lumikuormien poisto kuuluu huolellisen kiinteistönhoidon tehtäviin, joten pääsääntöisesti vakuutus ei korvaa lumen tai jään painosta tai näiden liikkeestä kiinteistölle aiheutuneita vahinkoja. Nyt onkin syytä tarkistaa tilanne katolla, muistuttaa Laine.

- Rakennusten katoille kertyvää lumikerroksen määrää on vaikea arvioida maasta käsin, joten varmin tapa on kiivetä katolle ja mitata lumen paksuutta eri puolita kattolapetta. Oma turvallisuus on kuitenkin tärkeintä. Katolla liikkuessa tulee noudattaa aina erityistä varovaisuutta ja varustautua käyttämään turvaköysiä ja -valjaita, tai turvautua alan ammattilaisen apuun, ohjeistaa Laine.

Lunta pudottaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei epähuomiossa vahingoita lapiolla ja kolalla vesikaton pintaa.

- Myös tiputuspaikan alla mahdollisesti liikkuvien henkilöiden turvallisuus on syytä varmista sopivalla tavalla. Jos liikennettä on paljon, on paikallaan aidat ja varoituskyltit. Omakotitalon tai tuotantorakennuksen osalta voi riittää tiputuksesta kertominen omalle väelle. Autot, pyörät ja pihakalusteet on siirrettävä tiputettavan lumen alta pois, neuvoo Laine.

Lisätietoja: Arto Laine, korvauspäällikkö, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa, puhelin 040 514 5560, arto.laine(at)lahitapiola.fi