Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Länsi-Suomi5.1.2024

Satakunnan ”jääputkishow” voi pian pahentua – Ennaltaehkäise, mutta älä sulata itse

Paukkupakkaset ovat jäädyttäneet monen kodin putkia, ja jäätymisriski kasvaa entisestään sään pian lauhtuessa. Omalla toiminnalla voi sekä huonontaa että parantaa tilannetta.

Hiustenkuivaaja osoittaa jäätynyttä vesiputkea.
Hiustenkuivaaja ei ole suositeltujen putkensulatuskonstien joukossa.

Pitkään jatkuneet kireät pakkaset ovat aiheuttaneet satakuntalaisille monenlaista harmia. Moni auto hyytyy liikenteessä tai ei lähde kotipihalta ollenkaan. Kodeissa ja mökeillä puolestaan putket ovat kovilla. Silloin ulkopuolinen apu on usein tarpeen.

– Tilannetta kuvastaa hyvin se, että hätäpalveluumme on tullut viime päivinä kymmenkertainen määrä yhteydenottoja. Ruuhkaa puretaan niin rivakasti kuin suinkin, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen riskienhallinnan asiantuntija Esa Nummi.

Kodeissa merkittävin pakkasriski on Nummen mukaan putkien jäätyminen, joka voi arjen hankaloittamisen lisäksi aiheuttaa suurempiakin vaurioita.

– Käynnissä on nyt melkoinen jääputkishow. Päivittäinen elämä hankaloituu huomattavasti, jos esimerkiksi suihkutilan putket jäätyvät. Pakkasen tukkiman putken vakavampi seuraus on se, että jäätyminen aiheuttaa putken rikkoutumisen ja vesivahingon. Silloin puhutaan ongelmasta, joka ei katoa pakkasten hellittäessäkään.

Sääennusteiden mukaan sää lauhtuu merkittävästi lähipäivinä, ja lämpötilat saattavat käydä jopa plussan puolella. Tässä piilee seuraava putkien vaaran paikka.

– Lämpötilojen äkilliset isot muutokset ovat vesiputkille erityisen kuormittavia. Pakkasen hellittäessä jäätukos laajenee rikkoen putken tai liittimen ja sulaessaan putkeen pääsee taas vettä kastelemaan rakennuksen rakenteita, Nummi kertoo.

Omat sulatuskikat romukoppaan ja ammattilainen paikalle – Itse voi estää jäätymisen

Putkien jäädyttyä saattaa syntyä kiusaus ratkaista tilanne omin tai verkosta etsityin neuvoin. Kotikonsteja Nummi ei suosittele missään tilanteessa vaan kehottaa turvautumaan ammattilaisten apuun.

– Yleisimmät omatoimiratkaisut lienevät hiustenkuivain tai kuumailmapuhallin, joista erityisesti jälkimmäiseen liittyy merkittävä tulipaloriski. Jäätyneen putken sulattaminen ilman asianmukaisia välineitä ja ammattitaitoa myös helposti vaurioittaa putkea ja lisää näin vuotoriskiä.

Jo syntymään päässeen ongelman ratkaisemisen sijaan kannattaa suunnata katse sen ennaltaehkäisyyn.

– Vielä on aikaa minimoida jäätymisen riskit ennen sään lauhtumista. Kannattaa pitää mielessä, että vaikka jäätymiseen liittyviä kuluja ei pääsääntöisesti vakuutus korvaa, olemme apuna mahdollisten vuotovahinkojen kulujen kattamisessa, kunhan vahinkoon varautuminen on ollut riittävällä tasolla, Nummi muistuttaa.

Asiantuntijan vinkit putkien sulana pitämiseen

  • Sulje ilman päivittäistä valvontaa olevan kiinteistön veden pääsulku piha-alueen sulkuventtiilistä tai katkaise oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta.

  • Seuraa erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja säännöllisesti. Jos rakennuksen vesiä ei ole katkaistu, muista pitää yllä vähintään 12 asteen peruslämpöä.

  • Lisää lämmityksen valvontaa pakkasten kiristyessä ja säädä tarvittaessa lämmitystä.

  • Jätä väliovet auki eri huonetiloihin lämmön tasaamiseksi mahdollisten yksittäisten patteri- tai sulakerikkojen varalle.

  • Jos putkistojen läheisyydessä on esimerkiksi erillinen varastotila, huolehdi sen lämpötilan riittävyydestä.

  • Muista pitää ulko-ovet kiinni.

  • Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Jätä kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston vesi tiputtamaan hieman hanasta yön yli.

  • Turvaudu jäätyneiden putkistojen sulatuksessa alan ammattilaisten apuun, jotta et satuta itseäsi tai aiheuta lisävahinkoja.