Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Itä17.11.2024Oletko valmis, jos jää pettää? Jääturvallisuusharjoitus Iisalmessa kokosi ennakoijat yhteenIisalmessa Saukko-uimahallissa järjestettiin marraskuisena torstaina jääturvallisuusharjoitus, jossa osallistujat saivat koulutusta talvisten vesistöjen turvallisessa käytössä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ja LähiTapiola Idän yhdessä järjestämän harjoituksen tarkoituksena oli antaa osallistujille elintärkeitä selviytymistaitoja.
Joka talvi parikymmentä suomalaista hukkuu jäihin vajoamisen seurauksena. Itäinen Suomi korostuu tilastoissa valitettavan voimakkaasti. Niinpä jääturvallisuuden opit tulevat todella tarpeeseen. Jäistä pelastautumisen tekniikan hallitseminen on hyödyllistä pilkkijöille, hiihtäjille ja kaikille muillekin, jotka liikkuvat talvisin jäällä.Jääturvallisuusharjoitus keräsi kymmeniä iisalmelaisia oppimaan jäistä nousemista turvallisesti uimahallissa. Osallistujat tulivat paikalle monista eri syistä. ”Käyn paljon verkoilla koko talven ajan”, ”Miehen kanssa pilkimme heti ensimmäisistä jäistä niin pitkään kuin pystyy”, ”Uusi kotini on järven rannassa”, ”Parhaat hiihtoladut ovat jään toisella puolella”, kuvaileva osallistujat motivaatiotaan ilmoittautua mukaan harjoitukseen.Jäihin putoamiseen on varauduttava ennakkoon”Haluan oppia, miten naskaleiden avulla noustaan”, kertoo Taina Laakso. ”En ole koskaan pudonnut jäihin, ja kairan kanssa kyllä mitataan jään vahvuutta, mutta aina täytyy varautua.”Varautuminen onkin avainsana. Harjoituksen vetänyt kouluttaja Anne Hiltunen SUH:sta korosti, että jäihin putoamisen riski on todellinen. "Jäihin voi pudota yllättäen ja nopeasti, erityisesti kevätjää pettää usein ilman varoittavaa ääntä, ja siksi on tärkeää asennoitua ja varautua tilanteeseen etukäteen," Hiltunen selitti. ”Suurin riski on kylmyys, jota emme voi uimahallissa simuloida.”Oikean tekniikan opettelu antaa kuitenkin varmuutta toimia myös kylmissä olosuhteissa. Harjoituksessa treenattiin jäänaskaleiden käyttöä. ”Kokeilemme myös erilaisia varusteita, kuten talvihaalareita, kypärää ja hiihtosuksia realistisen tunnelman aikaansaamiseksi. Eihän kukaan jäillä liiku uima-asussa”, Hiltunen sanoo.Sitoutuminen turvallisuuteen näkyi osallistujien asenteessa”Suksien kanssa oli vaikeampaa, mutta onnistui, kun neuvottiin oikea tekniikka”, toteaa harjoitukseen osallistunut Atte Heikkinen muutaman hyvin sujuneen testinousun jälkeen. ”Naskaleiden kanssa sama juttu, että oikea tekniikka ratkaisi. Oli kyllä hyödyllistä harjoitella.”Pekka Bergman kokeili jäälautalle nousua täysissä talvivarusteissa. "On vaikea, on. Ei siitä ilman naskaleita tulisi mitään”, hän toteaa. ”Jäillä liikkuessa mittaan aina jään paksuutta vähän väliä, koska se voi muuttua nopeasti," kertoo Bergman turvallisesta liikkumisesta talvikalastusretkillään.Harjoitukseen osallistuneiden asenteesta välittyi selvästi vastuullisuus ja halu oppia jääturvallisuutta. Jo se, että he tulivat paikalle, kertoo heidän sitoutumisestaan turvalliseen jäällä liikkumiseen. Kun kyse on jäistä nousemisesta, harjoiteltu taito voi tehdä eron selviämisen ja traagisten seurausten välillä.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Pohjanmaa20.3.2025Kiveniskemät tuulilaseihin ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti Pohjanmaalla – monet selviävät korjauksella.Pohjanmaalla auton tuulilasin vauriot lisääntyivät yli 31 prosenttia vuonna 2024 verrattuna vuoteen 2023. Kun verrataan tammi- ja helmikuuta vuonna 2025 vuoteen 2024, kiveniskemät lisääntyivät 65 prosenttia. Samalla yhä useammat hyödyntävät mahdollisuuden korjata vaurion, mikä on mahdollista, jos toimii oikein ja nopeasti.LähiTapiola Keski-Suomi19.3.2025Mitä jokaisen akullisen kulkupelin omistajan tulisi tietää – Vältä paloriskit ja varmista vakuutusturvaAkullisten sähkölaitteiden, kuten skuuttien ja sähköpyörien, aiheuttamat palot ovat yleistyneet, mikä on herättänyt huolta paloturvallisuudesta. Monet eivät tiedä, mitä akkupalojen aiheuttamia vahinkoja eri vakuutukset korvaavat ja millaisia vakuutuksia tarvitaan. LähiTapiola Keski-Suomen korvauspäällikkö Maiju Matilainen kertoo, miten suojautua paloriskeiltä ja varmistaa oikea vakuutusturva.LähiTapiola Pääkaupunkiseutu18.3.2025Kesärenkaiden vaihto edessä – tarkasta ensin nämä asiatKevät on loistavaa aikaa kesärenkaiden kunnon tarkistamiseen. Renkaasta on hyvä tarkistaa ikä, kuluminen, urasyvyys ja ilmanpaine.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetOletko valmis, jos jää pettää? Jääturvallisuusharjoitus Iisalmessa kokosi ennakoijat yhteenHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn