Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Lappi2.5.2024

Nyt valppaana - punkitkin nimittäin ovat

Punkkikausi on käynnistynyt tälle keväälle myös Lapissa. Ensimmäiset havainnot on tehty Meri-Lapin alueella Kemissä, Keminmaalla ja Torniossa jo huhtikuussa. Myös Rovaniemellä on jo tavattu punkkeja. Havaintoja tekevät etenkin koiranomistajat.Tutustu eläinvakuutukseen

Punkki kävelee käden iholla

Punkit eli puutiaiset ovat levinneet yhä ylemmäs Lappiin viime vuosina, ja kevään ensimmäiset havainnotkin on jo sään kylmyydestä huolimatta tehty. Turun Yliopiston yhdessä Pfizerin kanssa kehittämässä punkkilive.fi karttasovelluksessa on merkitty runsaasti punkkihavaintoja Meri-Lapista, mutta myös Rovaniemeltä viimeisen 30 päivän aikana.
Punkit aktivoituvat ja lähtevät liikkeelle, kun sää lämpenee ja ilman lämpötila ylittää +5 astetta.

- Koiranomistajat ovat varmaan niitä ensimmäisiä, jotka punkkihavaintoja tekevät. Omakin koira rakastaa kulkea nuuskimassa heinikot ja jännityksellä olen odotellut, koska ensimmäinen punkki löytyy. Riski on mielestäni olemassa heti, kun sula maa paljastuu lumen alta ja aurinko vähän lämmittää sen pintaa, LähiTapiola Lapin markkinointiasiantuntija Smeds Mirva kertoo.

- Tiedän, että Torniossa on tehty punkkihavaintoja jo usean vuoden ajan, mutta itse olen niiltä säästynyt. Viime kesä oli kuitenkin ensimmäinen punkkikesä ja vieläpä melkoisen vilkas. Mielestäni on vain ajan kysymys, että tämän kevään punkkiralli pääsee vauhtiin, Smeds lisää.

Tautitapauksissa selkeää kasvua

Punkkeja on maailmassa satoja ja Suomessa muutamia eri lajeja. Suomessa ihmiselle tauteja aiheuttavia mikrobeja levittää kaksi punkkilajia, puutiainen eli punkki ja taiga- eli siperianpunkki. Sama punkki voi kantaa sekä borrelia-bakteeria että vakavaa puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta. Noin kolmasosa puutiaisista kantaa ainakin yhtä taudinaiheuttajaa, ja kaksi prosenttia useampaa kuin yhtä.

Vakavalta puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua rokottautumalla, mutta sen hoitoon ei ole olemassa lääkettä. Borrelioosia vastaan ei voi suojautua rokottautumalla, mutta sitä voidaan hoitaa antibiootein.

THL:n puutiaisaivotulehduksen esiintyvyystilaston mukaan vuonna 2023 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 194 puutiaisaivotulehdustapausta, joka on lähes 54% nousu vuoteen 2022 verrattuna. Lapissa tautitapauksia on ilmoitettu vuonna 2023 7 kappaletta, vuonna 2022 vastaava lukumäärä on ollut 3.

Punkkien torjuntaan on monenlaisia keinoja

Punkkien torjumiseen on olemassa useita keinoja. Esimerkiksi lemmikkieläimille on tarjolla erilaisia valeluliuoksia, mutta myös nieltäviä tabletteja. Riippuen tuotteesta ne karkoittavat, tappavat tai tekevät molempia. Myös luontaisempia keinoja on olemassa - lemmikkiliikkeet myyvät mm. erilaisia torjuntaan tarkoitettuja huiveja, pantoja, ravintolisiä ja ultraäänikarkottimia punkkien pitämiseksi loitolla.

- Olipa oma punkkien torjuntatapa sitten mikä tahansa, suosittelen jokaiselle ulkoilevalle lemmikille punkkisyyniä ulkoilun jälkeen. Meillä kaikki punkit ovat löytyneet koirasta pään alueelta, vaikka muualtakin on etsitty. Punkkien löytymisessä on auttanut tiheäpiikkinen kampa, jolla koira on kätevä kammata lävitse. Punkit tarttuvat piikkeihin tai nousevat turkin pintaan, jolloin ne on helppo poistaa, Smeds kertoo.

Ihmisten kohdalla parhaat torjuntakeinot ovat pitkähihainen ja -lahkeinen vaatetus. Myös oma punkkitarkastus ulkoilun jälkeen on hyvä tehdä. Lisäksi on olemassa erilaisia suihkeita, joiden luvataan pitävän punkit loitolla. Ultraäänikarkottimet käyvät myös ihmisille, samalla tavalla kuin lemmikeillekin, jos sellaista haluaa kokeilla.

- Itsestäni en ole vielä yhtään punkkia löytänyt, vaikka koirakin niitä voi meille sisälle tuoda. Ehkäpä tarkka syyni on tuottanut tulosta, ja koira ei ole tervetullut sänkyyn, Smeds naurahtaa.

Apua, löysin punkin!

Punkin poistoon ja puremakohdan seuraamiseen pätevät samat ohjeet niin ihmisten kuin eläintenkin kohdalla. Jos torjunnasta ja tarkastelusta huolimatta punkki on päässyt kiinnittymään, kannattaa pyrkiä poistamaan se mahdollisimman nopeasti iholta.

Jos punkin kiinnittymisestä on alle 24 tuntia, on tautitekijöiden tarttumismahdollisuus käytännössä olematon, toki pieni riski on aina olemassa, koska puutiaisaivotulehdusvirus voi tarttua niin sanotusti ensipuraisusta.

- Suosittelen jokaista lappilaista hankkimaan kotiinsa punkkipihdit. Monenlaisia malleja on tarjolla. Itseltäni löytyy punkkipihdit, -lasso ja lisäksi myös punkkirauta, jota en ole vielä päässyt testaamaan, Smeds naurahtaa.

- Punkkipihtejä kannattaa pitää myös mukana autossa siltä varalta, että punkki pääsee yllättämään reissun päällä, Smeds lisää.

Hätääntyneenä punkin irrottaminen voi mennä vähän hosumiseksi ja sen hajottaa helposti. Tilanteessa kannattaa siis pyrkiä pysymään rauhallisena. Esimerkiksi Terveystalon sivuilta löytyy selkeät ohjeet punkin poistamiseen.

- Itse olen pari kiinnittynyttä punkkia poistanut koirasta ja tiukassa ne olivat. Punkkia ei sopinut lähteä nyhtämään irti nopeasti vaan kyse oli enemmänkin rauhallisesta vetotaktiikasta, Smeds vinkkaa.

Mikäli punkin saa kotikonstein pois kokonaisena, mitään syytä huoleen ei vielä ole. Puremakohtaa kannattaa tarkkailla muutama viikko ihomuutosten varalta. Tavallisin borrelioosi-tartunnan merkki on puremakohtaan ilmaantuva punoittava ihottuma, joka laajenee yli viiden sentin alueelle noin 1-4 viikon sisällä punkin kiinnittymisestä. Jos punoitus on halkaisijaltaan yli 5 cm tai tulee muita oireita, on hakeuduttava lääkäriin.

Lisätietoja:

Mirva Smeds, markkinointiasiantuntija, LähiTapiola Lappi, puh. 041 730 2572, mirva.smeds@lahitapiola.fi