Miksi pääomasijoittajan tulisi kiinnostua keskikokoisten yritysten kehittämisestä rahastojen kautta?
LähiTapiola Varainhoito keskittyy pääomarahastosijoituksissaan keskikokoluokan (1–5 mrd. €) buyout-rahastoihin, sillä näkemyksen mukaan tässä luokassa on paras tuotto-riski-suhde ja potentiaali myös tulevina vuosina.
Keskikokoiset, jo kannattavat ja kassavirtaa tuottavat, yritykset (mid market buyout) tarjoavat aktiiviselle omistajalle runsaasti kehitys- ja arvonluontimahdollisuuksia. Niissä on esimerkiksi hyvin tilaa kasvulle sekä orgaanisesti että yrityskaupoin, mutta riskit ovat pieniä yrityksiä rajallisemmat. Sijoittajille on myös tarjolla suurempaa kokoluokkaa (large/mega buyout) ja listattua markkinaa huomattavasti laajempi universumi kohdeyhtiöitä, joista valita potentiaalisimmat ja strategiaan sopivimmat yhtiöt. Lisäksi keskikokoisille yhtiöille riittää irtaantumisvaihtoehtoja, eikä irtautumiset ole riippuvaisia syklisestä listautumismarkkinasta.
Pieneen kokoluokkaan verrattuna mid market -rahastojen sijoitustiimit ovat monipuolisesti resursoituja ja avainhenkilöriskit paremmin hallittuja. Keskikokoiseksi kasvaneilla rahastoilla on usein myös näyttöjä systemaattisesta salkun rakentamisesta, hallinnasta ja kyvystä irtautua sijoituskohteista menestyksekkäästi.
Kuten alla oleva kuva osoittaa, myös markkinadynamiikan osalta tilanne on keskikokoluokkaa suosiva: rahastojen varainkeruu on keskittynyt viime vuosina yhä enemmän suurimpaan kokoluokkaan, jossa on tämän seurauksena paljon pääomia odottamassa sopivia ostokohteita (kerättyjen varojen kasvu lähes kolminkertainen suhteessa sijoitettuun pääomaan). Keskikokoluokassa varainkeruu on puolestaan kasvanut jopa hieman vähemmän kuin kohdeyhtiöihin sijoitettu pääoma.
Pääomarahastojen varainkeruun kasvu vs. sijoitetun pääoman kasvu kokoluokittain 2010–2022
Lähde: Schroders Capital 2023. Mukana globaalisti kaikki pääomasijoitusstrategiat, ”Large”-kokoluokkaan kuuluu yli $ 2 mrd. rahastot ja yli 200 M. € kokoiset yrityskaupat.
Edellä mainittu varainkeruun keskittyminen on hyvin merkittävä syy siihen, että suurista kohdeyhtiöistä (yritysarvo 1 mrd. +) maksetaan selvästi korkeampia hintoja kuin pienemmistä (ks. alla oleva kuva). Miljardikokoluokan yhtiöistä maksetaan tällä hetkellä keskimäärin jopa 5–6 kertaa yhtiön käyttökatteen verran suurempia hintoja. Lisäksi suuressa kokoluokassa käytetään myös yrityskaupoissa huomattavasti enemmän velkavipua ja rahastojen tuotot ovat vahvasti siitä riippuvaisia.
Käyttökatekertoimet yrityskaupoissa kokoluokan mukaan (USA ja Eurooppa)
Lähde: Schroders Capital 2024.
Muun muassa edellä esitettyyn perustuen keskikokoiset buyout-rahastot ovat viime vuosina tuottaneet keskimäärin paremmin kuin suuret. Tämä siitä huolimatta, että suuren kokoluokan rahastot ovat jo vuosia käyttäneet muita aggressiivisemmin muun muassa erilaisia tililimiittejä, jotka lyhytaikaisesti parantavat IRR-tuottoja (sisäinen sijoituksen tuotto). Näkemyksemme mukaan nähty tuottoero tulee jopa kasvamaan tulevina vuosina, kun viime vuosikertojen rahastot alkavat kypsymään ja niiden merkitys markkinaindekseissä kasvaa.
Lähde: Preqin Pro, mukana rahastot globaalisti
Suurten rahastojen kohdalla tuoton vaihtelut eri rahastojen välillä ovat vähäisempiä kuin pienemmissä kokoluokissa, joissa taas onnistuneen managerivalinnan avulla voi saada huomattavaa ylituottoa. LähiTapiola Varainhoidolla on yli 30 vuoden historia pääomarahastosijoittamisesta ja kokenut tiimi laajoine verkostoineen, mikä antaa hyvät eväät menestyksekkäälle managerivalinnalle myös jatkossa.
Keväällä 2024 sijoittajille aukesi mahdollisuus uuteen pääomasijoitusrahastoon. LähiTapiola Pääomasijoitus VI -rahasto on järjestyksessään 6. vuosikerta, joka noudattaa LähiTapiola Varainhoidossa pitkään tehtyä ja hyväksi todettua strategiaa sijoittaa eurooppalaiseen ja yhdysvaltalaiseen mid marketiin. Rahaston koko on ensimmäisen suljennan jälkeen 238,2 miljoonaa euroa. Toinen suljenta pidetään 5.9. ja kolmas suljenta on suunniteltu joulukuulle.