LähiTapiola Pohjoinen1.4.2025
Mielenterveys ja henkinen hyvinvointi Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoitusten teemana

ODL toteuttaa tuella E-TukiHelmi-toimintaa, joka tarjoaa tukea kiusaamista kokeneille 16-35-vuotiaille Keski-Pohjanmaalle kohdennettuna. Tavoitteena on tukea kiusaamisväkivaltaa kokeneiden mielen hyvinvointia ja vahvistaa voimavaroja. Tuki toteutetaan keskusteluapuna ja vertaistukitoimintana yksilö- ja ryhmämuotoisesti, ja lisäksi tehdään ennaltaehkäisevää vaikuttamistyötä oppilaitoksissa. Tavoitteena on auttaa käsittelemään kiusaamiskokemusta, voimaantumaan sekä suuntautumaan kohti tulevaisuutta.
– Koettu kiusaamisväkivalta aiheuttaa ihmiselle merkittäviä hyvinvoinnin haasteita sekä jopa pysyviä sairauksia, eivätkä vaikutukset useinkaan pääty kiusaamisen päättymiseen. Jopa kolmannes kärsii traumaperäisistä häiriöistä, jotka vaikeuttavat sosiaalisia tilanteita sekä kykyä kiinnittyä opintoihin ja työelämään, kommentoi ODL:n palvelupäällikkö Jaana Ukonaho.
Trauman monenlaisten vaikutusten vuoksi kiusaamisen juurisyytä ei usein tunnisteta palveluissa tai sen käsittelyyn ei ole riittävästi resursseja. Erityisesti työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret jäävät tukea vaille.
– E-TukiHelmi tarjoaa mahdollisuuden paikkariippumattomaan matalan kynnyksen tukeen, jossa nuori voi käsitellä kiusaamiskokemustaan ja löytää uusia keinoja elää täysipainoista elämää kokemuksensa kanssa, Ukonaho jatkaa.
MIELI Oulun seudun mielenterveys ry palkkaa lahjoituksella osa-aikaisen työntekijän lasten ja nuorten mielenterveyden edistämistyöhön Pohjois-Pohjanmaalla. Työntekijä järjestää yläkouluissa, lukioissa ja 2.asteen oppilaitoksissa nuorten mielenterveystaitoja vahvistavia työpajoja, auttaa vanhempia tukemaan pienten lasten mielenterveyttä perheen arjessa sekä tarjoaa ryhmätoimintaa kuormittavassa elämäntilanteessa oleville nuorille.
- Nuorten lisääntynyt pahoinvointi kuten ahdistuneisuus, masentuneisuus ja itsetuhoisuus näkyy alueellamme. Samaan aikaan nuoret joutuvat odottamaan palveluihin pääsyä kohtuuttoman pitkiä aikoja. Lahjoitus on meille todella merkittävä, ja mahdollistaa lasten ja nuorten mielenterveyden edistämisen varhaisessa vaiheessa – ennen ongelmien vaikeutumista, kertoo MIELI Oulun seudun mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Hanne Puurunen.
Oulun SOS-Lapsikylän ehkäisevä työ hyödyntää lahjoituksen Unelmista totta -harrastustukeen, jonka avulla vähennetään oululaisten lasten ja nuorten vapaa-ajan vieton eriarvoistumista. Harrastustuki on ohjatun ja säännöllisen harrastamisen tukimuoto, joka on suunnattu ensisijaisesti lapsille, joilla ei vielä ole omaa mielekästä harrastusta. Pienituloinen perhe voi hakea harrastustukea, jota voidaan lahjoituksen turvin myöntää noin 65 lapselle.
- Erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lapsiperheiden taloudellinen tilanne on edelleen heikentynyt ja se näkyy meillä harrastustukihakemuksien määrän kasvuna. Mielenterveyspalvelujen heikko saatavuus ja ruuhkautuminen näkyvät lasten ja perheiden kasvaneena ahdinkona. Mahdollistamalla lapsille ja nuorille harrastamisen voimme tukea lapsiperheiden kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä vähentää lasten ja nuorten vapaa-ajan vieton eriarvoistumista ja syrjäytymistä, kertoo SOS-Lapsikylän pohjoisen ehkäisevän työn aluevastaava Heidi Lötjönen.
LähiTapiola Pohjoinen on myöntänyt Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoituksia voittoa tavoittelemattomille yleishyödyllisille yhdistyksille tai yhteisöille vuodesta 2021 alkaen. Lahjoituksilla tuetaan Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointia ja elinvoimaisuutta. Vastuullisuus on koko LähiTapiola Pohjoisen toimintaa ohjaava arvo. Lahjoitusten lisäksi vastuullisuustyötä toteutetaan mm. lasten ja nuorten harrastamiseen kohdennetulla Nuori Pohjoinen -tuella, vahingontorjuntatyöllä kuten sammutintarkastuksilla ja hätäensiapukoulutuksilla, henkilökunnan vapaaehtoistyöllä sekä oppilaitosyhteistyöllä.
Lisätietoja:
Veli Rajakangas, toimitusjohtaja, LähiTapiola Pohjoinen, 050 408 1406, veli.rajakangas@lahitapiola.fi
Liisa Humalamäki, markkinointi- ja viestintäjohtaja, LähiTapiola Pohjoinen, liisa.humalamaki@lahitapiola.fi, p. 040 742 4476