Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Pohjanmaa17.2.2025Mats Ingmanin vinkit turvalliseen lasketteluunTalvilomalla monet liikkuvat laskettelurinteissä. LähiTapiola Pohjanmaan johtaja Mats Ingman antaa vinkkejä siihen, miten voit edistää omaa ja lastesi turvallisuutta rinteessä. Tutustu matkavakuutukseen
Talviloma lähestyy, ja monet pohjalaiset viettävät enemmän aikaa ulkona talviurheilun parissa. Laskettelurinteet sekä Pohjanmaalla että muualla Suomessa ovat ahkerassa käytössä. Mats Ingman, joka työssään toimii johtajana LähiTapiola Pohjanmaassa, on lasketteluvalmentaja ja viettää itsekin usein aikaa rinteissä. Oma sekä lasten turvallisuus on aina Matsin prioriteetti.
-Usein näkee ihmisiä, jotka vuokraamossa sanovat lasketelleensa useita vuosia, mutta todellisuudessa he ovat ehkä lasketelleet yhden päivän vuodessa, joten kokonaiskokemus ei välttämättä ole niin suuri kuin voisi kuvitella, kertoo Mats.
Kypärä on yleisin ja helpoin suojavaruste laskettelurinteessä. Kypärän lisäksi selkäpanssari on hyvä olla. Sekä kypärän että selkäpanssarin voi ostaa käytettynä, kunhan varusteet eivät ole vahingoittuneet tai olleet mukana onnettomuudessa rinteessä. Varusteiden vuokraaminen virallisesta vuokraamosta rinteiden yhteydessä on myös hyvä vaihtoehto. Ota tavaksi tarkistaa suksien siteiden asetukset, jotta sukset irtoavat kaatuessa, mutta eivät irtoa normaalissa laskussa. Hyödynnä mahdollisuus lasketella heti aamusta Talvilomalla laskettelurinteet täyttyvät nopeasti innokkaista laskijoista. Mats vinkkaa, että kannattaa aina olla ajoissa liikkeellä, sekä laskupäivän aloittamiseksi että nauttiakseen parhaasta: aamulla laskettelemisesta.
- Aamulla lasketteleminen tarkoittaa, että olet ensimmäisenä rinteessä sen jälkeen, kun rinnekone on ajanut rinteen. Rinteessä olevat urat, juuri noussut aurinko ja muutama pakkasaste ovat paras laskettelu, jonka voit saada! sanoo Mats.
Jos laskettelurinteet eivät ole tuttuja sinulle, on hyvä tutustua rinteeseen rauhallisella laskulla ja tutkimalla rinnekarttoja rinteessä. Rinteet on merkitty eri väreillä vaikeusasteen mukaan, ja musta rinne on haastavin.
- Monet laskijat pelkäävät mustaa rinnettä, mutta sitä ei tarvitse pelätä. Jos päädyt vahingossa mustaan rinteeseen, älä ala auraamaan tai ota suksia pois ja kävele alas! Aseta sen sijaan sukset rinnakkain ja laske tiukkoja käännöksiä edestakaisin rinteessä. Auraaminen alas on raskasta, eikä itsessään turvallisempaa kuin rinteen laskeminen osissa, kertoo Mats.
Lapset voi jättää rinteeseen muutamilla vinkeillä Matsin omat lapset ovat jo pitkään lasketelleet yksin, ja vaikka he ovatkin kokeneita laskijoita, Matsilla on muutama vinkki vanhemmille.
- Laitan aina lasteni taskuun lapun, jossa on puhelinnumeroni. Vaikka heillä olisi oma puhelin, ei ole sanottua, että he tai henkilöt, jotka mahdollisesti auttavat lapsia löytävät puhelimen tai oikean numeron. Silloin on helppo ottaa lappu esiin, kertoo Mats.
Taskusta löytyvän puhelinnumeron lisäksi Mats vinkkaa myös lataamaan 112-sovelluksen lasten puhelimeen ja käymään läpi, miten ja milloin puhelinta saa käyttää laskettelurinteessä. Jos eksyy, on myös hyvä olla etukäteen sovittu paikka, johon aina mennään. Tämä voi olla esimerkiksi hissi, jonka sekä lapset että vanhemmat tunnistavat. Jos lapsi eksyy rinteessä, on tärkeää, ettei hän mene uudelleen hissillä ylös, vaan odottaa aikuista. Muista välipala! Lopuksi Mats muistuttaa oikeanlaisen syömisen tärkeydestä laskettelupäivän aikana.
- Minä ja perheeni syömme aina kunnon aamiaisen ennen päivää rinteessä, eikä siitä voi neuvotella. Energiaa tarvitaan rinteessä! sanoo Mats.
Päivän aikana on myös hyvä pitää säännöllisiä taukoja, syödä lounasta ja pitää kahvi- sekä pullatauko rinteessä. On myös hyvä ottaa välipala taskuun, jotta saat nopeasti jotain syötävää, jos energiataso laskee. Väsyessä virheiden riski kasvaa, ja erityisesti plussakelillä lumi voi helposti muuttua raskaaksi ja vaikeaksi laskea. Silloin tarvitaan oikeaa energiaa. Ja viimeisenä Mats muistuttaa: alkoholi ja laskettelu eivät sovi yhteen!
MatkavakuutusLaita matkavakuutus voimaan niin turvaat reissusi lähellä sekä kaukana.
Tutustu matkavakuutukseen
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Pohjoinen7.5.2025Täällä ovat Oulun riskialtteimmat kolaripaikat – ”Liikennesäännöt unohtuvat parkkipaikoilla” LähiTapiola Pohjoisen vahinkotietojen mukaan Oulussa eniten liikennevahinkoja syntyy parkkipaikoilla ja -halleissa sekä tiiviisti liikennöityjen risteysalueiden ja liittymien yhteydessä. Kyselyn mukaan parkkipaikoilla syntyy vaaratilanteita eritoten siksi, etteivät autoilijat ota kanssaihmisiä riittävän hyvin huomioon. LähiTapiola Loimi-Häme5.5.2025Kysely: Joka viides kokenut ”läheltä piti” -palovahinkotilanteen kotona tai mökillä – ”jokainen sekunti on arvokas”Paloturvallisuus on tärkeää kaikkialla, erityisesti kotona, mökillä ja veneessä. Toimiva sammutin voi olla ratkaiseva tekijä palon alkuvaiheessa, jolloin se voi estää tulipalon leviämisen ja pelastaa omaisuutta sekä ihmishenkiä.LähiTapiola Länsi-Suomi5.5.2025Mökillä on syytä käytellä moottorisahaa jo nyt – Kaatunut puu syypää joka toiseen myrskyvahinkoon Myrskyt ovat aiheuttaneet vahinkoja joka kolmannen länsisuomalaisen kodissa, selviää LähiTapiolan tuoreesta kyselystä. Joka toisen vahingon syynä on kaatunut puu. Mökkikauden alku on asiantuntijan mukaan paras aika riskipuiden ennakoivalle kaatamiselle, mutta myös vaaran paikka itse tekevälle.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetMats Ingmanin vinkit turvalliseen lasketteluunHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn