Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Pohjoinen13.3.2025”Iskä, miksi valot räpsii ja poksuu?” - Lukiolainen pelasti oululaisen perheen kodin tulipaloltaTiesitkö, että sähköpalot ovat yksi yleisin syy kotien tulipaloihin? Sähköpalo voi aiheutua sähkölaitteen viasta, asennusvirheestä, väärästä tai huolimattomasta käytöstä tai puutteista kunnossapidossa. Näin vähennät tulipalon riskiä ja tunnistat alkavan sähköpalon. Tutustu kotivakuutukseen
Yhtäkkiä lamput alkoivat välkkyä ja samaan aikaan kuului surinaa sekä poksuvaa ääntä. Sulakekaapissa oli tulipalo ja asiakas sai palon sammutettua itse. Se, että lukiolainen tuli sanomaan ”Iskä, miksi valot räpsii ja poksuu” pelasti omakotitalon tulipalolta, eikä tulipalo levinnyt sulakekaappia pidemmälle. Esimerkillinen torjuntatyö ehkäisi suuremmat vahingot ja korvaussumma jäi 800 euroon. Päivystävä sähkömies kävi korjaamassa sähkökaapin ja vain seitsemän vuotta vanha talo säästyi suuremmilta vahingoilta.
Tämä on oululaisen asiakkaamme tositarina, jossa lopputulos olisi voinut olla varsin tuhoisa ilman perheen lukioikäisen lapsen tarkkaavaisuutta. Tiesitkö, että sähköpalot ovat yksi yleisin syy kotien tulipaloihin? Sähköpalo voi aiheutua sähkölaitteen viasta, asennusvirheestä, väärästä tai huolimattomasta käytöstä tai puutteista kunnossapidossa. Ennakoiva vahingontorjunta – Pienennä tulipalon riskiäAina vahingon syntyyn ei voi itse vaikuttaa. Sähköpalon riskiä voi kuitenkin vähentää esimerkiksi seuraavilla ohjeilla:
  • Käytä vain ehjiä ja CE-merkittyjä sähkölaitteita. Tarkista, että jatkojohdot, johdot ja pistokkeet ovat kunnossa.
  • Tarkista, että palovaroitin toimii. Huolehdi myös, että palovaroittimia on riittävästi neliöihin nähden.
  • Varmista, että käsisammutin on säännöllisesti tarkastettu, ja että kaikki taloudessa osaavat käyttää sitä. Huolehdi myös, että sammutin ja sammutinpeite ovat helposti saatavilla.
  • Älä jätä kodinkoneita päälle valvomatta. Huomioi myös se, että laitteita ei tulisi jättää lataukseen yöksi tai ilman valvontaa. Huolehdi siitä, ettei sähköpyörän tai -skuutin latauspaikka ole poistumistien luona.
  • Sähkölaitteiden pöly ja lika voivat aiheuttaa oikosulun. Muista puhdistaa mm. jääkaapin takaosa säännöllisesti. Sähkölaitteiden päälle ei saa jättää palavaa materiaalia, eikä vaikkapa puhelinta kannata ladata sängyssä.
  • Vaihda vilkkuvat tai sammuneet loisteputket ja lamput nopeasti. Puhdista valaisimet säännöllisesti ja varmista, ettei niiden läheisyydessä ole herkästi syttyvää materiaalia.
Jos epäilet sähkövikaa, älä käytä laitetta. Näin tunnistat alkavan sähköpalon:
  • Jos pistoke, jatkojohto tai sähköjohto lämpenee tai on tummunut, voi se olla merkki rikkoutumisesta.
  • Laukeaako sulake tai vikavirtasuoja toistuvasti? Selvitä mistä vika johtuu.
  • Savun tai palaneen muovin haju tulee ottaa vakavasti. Palaneen haju voi kertoa siitä, että laite voi olla ylikuumentunut tai se voi jo palaa.
  • Jos sähkölaitteet vilkkuvat tai ääntelevät räpsähdellen, ne voivat olla vaurioituneita tai huonosti kytkettyjä.
Sähköpaloa ei saa sammuttaa vedellä, vaan oikea tapa on käyttää sammutuspeitettä tai jauhesammutinta. LähiTapiola Pohjoinen tarjoaa asiakkailleen sammutintarkastuksen veloituksetta. Voit ilmoittautua etäetuun tästä: Sammutintarkastus LähiTapiola Pohjoinen 2025. Voit myös osallistua keväällä 2025 järjestettävälle sammutintarkastuskiertueellemme, lisää tietoa sivuillamme.
LähiTapiolan kotivakuutusKoti on tärkein turvasi – varmista se oikealla vakuutuksella.
Tutustu kotivakuutukseen
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Pohjoinen7.5.2025Täällä ovat Oulun riskialtteimmat kolaripaikat – ”Liikennesäännöt unohtuvat parkkipaikoilla” LähiTapiola Pohjoisen vahinkotietojen mukaan Oulussa eniten liikennevahinkoja syntyy parkkipaikoilla ja -halleissa sekä tiiviisti liikennöityjen risteysalueiden ja liittymien yhteydessä. Kyselyn mukaan parkkipaikoilla syntyy vaaratilanteita eritoten siksi, etteivät autoilijat ota kanssaihmisiä riittävän hyvin huomioon. LähiTapiola Loimi-Häme5.5.2025Kysely: Joka viides kokenut ”läheltä piti” -palovahinkotilanteen kotona tai mökillä – ”jokainen sekunti on arvokas”Paloturvallisuus on tärkeää kaikkialla, erityisesti kotona, mökillä ja veneessä. Toimiva sammutin voi olla ratkaiseva tekijä palon alkuvaiheessa, jolloin se voi estää tulipalon leviämisen ja pelastaa omaisuutta sekä ihmishenkiä.LähiTapiola Länsi-Suomi5.5.2025Mökillä on syytä käytellä moottorisahaa jo nyt – Kaatunut puu syypää joka toiseen myrskyvahinkoon Myrskyt ovat aiheuttaneet vahinkoja joka kolmannen länsisuomalaisen kodissa, selviää LähiTapiolan tuoreesta kyselystä. Joka toisen vahingon syynä on kaatunut puu. Mökkikauden alku on asiantuntijan mukaan paras aika riskipuiden ennakoivalle kaatamiselle, mutta myös vaaran paikka itse tekevälle.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteet”Iskä, miksi valot räpsii ja poksuu?” - Lukiolainen pelasti oululaisen perheen kodin tulipaloltaHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn