Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pääkaupunkiseutu14.12.2023

Lasten harrastusten tuelle huutava tarve – LähiTapiola Pääkaupunkiseutu tuplasi apunsa 100 000 euroon

LähiTapiola Pääkaupunkiseutu lahjoittaa yhteensä 100 000 euroa lasten ja nuorten harrastusryhmille Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa. ”Lähilahjoitushakemuksia tuli niin runsaasti, että päätimme tuplata avustussumman alkuperäisestä 50 000 eurosta”, liiketoimintajohtaja Jussi Rossi kertoo.

LähiTapiola Pääkaupunkiseutu lahjoittaa nyt ensi kertaa 1 000 euron lähilahjoituksia lasten ja nuorten harrastusryhmille Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa. Lähilahjoitusta haki 367 harrastusryhmää, ja tuen saajista päätettiin yleisöäänestyksellä, jossa ääniä annettiin yli 65 000.

Äänestyksen perusteella tukitonnin saa 40 helsinkiläistä, 30 vantaalaista sekä 30 Espoossa ja Kauniaisissa toimivaa harrastusryhmää.

”Alun perin tarkoituksenamme oli jakaa lähilahjoituksia yhteensä 50 000 euroa, mutta hakemusten suoranainen tulva sai meidät kaksinkertaistamaan lahjoitussumman. Tämän ansiosta lähes joka kolmas äänestyksessä mukana olleista lasten ja nuorten harrastusryhmistä saa tuhannen euron avustuksen”, LähiTapiola Pääkaupunkiseudun liiketoimintajohtaja Jussi Rossi sanoo.

LähiTapiolan tammikuussa 2023 tehdyn Arjen katsaus -tutkimuksen* mukaan yhden lapsen harrastaminen saisi maksaa pääkaupunkiseudulla enintään 128 euroa kuukaudessa. Neljäsosa pääkaupunkiseudun asukkaista on sitä mieltä, että lasten ja nuorten harrastukset ovat liian kalliita tai niihin ei ole lainkaan varaa. Lisäksi viidesosa pelkäsi, että harrastaminen kallistuu entisestään. Tuoreen Olympiakomitean tekemän kyselyn mukaan 63 prosenttia pääkaupunkiseudun urheiluseurojen seurajohtajista on huolissaan kustannusten noususta.

”Tukea haettiin niin harrastuskustannusten pitämiseen kohtuullisina kuin perustoiminnan pyörittämiseen ja kehittämiseenkin. Hakemukset ovat upea osoitus pääkaupunkiseudun aktiivisesta lasten ja nuorten harrastustoiminnasta. Samalla tukihakemusten iso määrä kertoo, että harrastusmahdollisuudet eivät ole itsestäänselvyys, ja raha voi nousta harrastamisen esteeksi. Toivomme, että lähilahjoituksemme ansiosta moni lapsi voi joko jatkaa harrastamistaan tai jopa pääsee uuden, itselleen mieluisan harrastuksen pariin.”

Näin lähilahjoituksia haettiin ja äänestettiin

Tukihakemuksista 93 prosenttia liittyi liikuntaharrastuksiin, reilu 3 prosenttia kulttuuriharrastuksiin ja loput muihin harrastuksiin. Eniten hakemuksia tuli Helsingistä.

Yhteensä 65 242 äänestä 45 prosenttia tuli Helsingistä, 31 prosenttia Vantaalta ja 24 prosenttia Espoosta sekä Kauniaisista.

Helsingissä eniten ääniä sai meripartiolippukunta Rastipartio ry, Vantaalla Sport Club Vantaan joukkuevoimistelun Kilpa Pre Jr -joukkue ja Espoossa sekä Kauniaisissa Olarin Voimistelijoiden Team Elektronit.

Kaikki Lähilahjoituksen saaneet harrastusryhmät kaupungeittain

Näin harrastusryhmät perustelivat lähilahjoitus-hakemuksiaan

”Lahjoituksella järjestettäisiin joukkueemme tytöille yhteinen kiva päivä tutustumiseen ja ryhmäytymiseen.”

”Tukitonnilla voisimme antaa kuorokerhon laulajille maksuhuojennuksia lukukausimaksuihin eli lisätä vapaaoppilaspaikkoja.”

”Tarjoamme vaikeavammaisten lasten perheille mahdollisuuden koko perheen ohjattuun uintiharrastukseen esteettömässä, lämmitetyssä altaassa. Lähilahjoitus auttaisi pitämään osallistumismaksun kohtuullisena.”

”Unelmoimme siitä, että jonakin päivänä laitamme maajoukkuepaidan päälle ja olemme mukana tuomassa Huuhkajat futiksen MM-kisoihin. Sitä ennen me 13-vuotiaat pojat tarvitsemme hieman lisää kokemusta pelimatkoista Suomessa.”

”Haemme tukitonnia ukrainalaisten, tilapäistä suojelua saaneiden lasten musiikkiteatteriesityksen valmisteluun. Teatteritoiminta on yhteisöllistä ja mielen hyvinvointia tukevaa.”

*Arjen katsaus -tutkimuksen toteutti Kantar Public LähiTapiolan toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 4.–30.1.2023 välisenä aikana pääkaupunkiseudulla yhteensä 927 täysi-ikäistä henkilöä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on +/-3,2 prosenttiyksikköä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Viestintä- ja sisältöpäällikkö Heli Karonen, 044 326 7092, heli.karonen@lahitapiola.fi