LähiTapiola Vellamo: Wiitta Oy – vihreän tulevaisuuden kumppani
LähiTapiolan lahjoitus Keskuskauppakamarille mahdollistaa jopa 300 ilmastotyötään aloittelevalle pk-yritykselle maksuttoman osallistumisen Keskuskauppakamarin Ilmasto-ohjelmaan vuonna 2025. Haku ohjelmaan on käynnissä 30.9.2024 saakka. Heinolalainen Wiitta Oy on yksi tänä vuonna ohjelmaan osallistuneista yrityksistä.
Wiitta Oy on ollut muovialan edelläkävijä jo yli 50 vuotta. Wiitta valmistaa asiakkaidensa tarpeisiin erilaisia muovituotteita viemäriputkien liitoksista pulkkiin, ja on sitoutunut kestävään kehitykseen ja energiatehokkuuteen. Viime vuonna heinolalainen Wiitta haki mukaan myös Keskuskauppakamarin Ilmasto-ohjelmaan.
– Kuulimme ohjelmasta kauppakamarin viestinnän välityksellä. Ohjelma herätti kiinnostuksemme ja motivoi osallistumaan, kertoo Wiitan toimitusjohtaja Wille Viittanen.
Vaikka muovia ja sen tarpeellisuutta on viime vuosina kyseenalaistettu, muovia tarvitaan edelleen tietyissä sovellutuksissa, jotta voidaan esimerkiksi noudattaa tuotteiden hygienia- ja säilyvyysvaatimuksia. Kustannus- ja energiatehokkuus ovat Wiitalle tärkeitä, ja he pyrkivät käyttämään tuotannossa mahdollisimman vähän resursseja.
– Visiomme on olla vihreän tulevaisuuden kumppani, Viittanen linjaa.
Wiitan hiilijalanjälki on sama kuin kahdella keskivertosuomalaisella vuodessa
Wiitta on tehnyt useita arvoperusteisia ja vihreän siirtymän kannalta oleellisia ratkaisuja vuosien varrella. Yritys on investoinut energiatehokkaisiin koneisiin ja laitteisiin, sekä käyttänyt vihreää sähköä jo vuosia. Suunnitelmissa on siirtyä tuulisähköön ensi vuonna.
Ilmasto-ohjelman puitteissa Wiitta teki hiilijalanjälkilaskelman ja selvitti scope 1 (suorat kasvihuonepäästöt) ja scope 2 (energiankulutuksen epäsuorat kasvihuonepäästöt) -päästönsä. Vertailuvuosien lukuja ei tässä vaiheessa ollut saatavilla, mutta nyt tehty laskelma antaa lähtötason, johon verrata tulevaisuudessa.
– Lukema, jonka saimme, on todella alhainen. Se vastaa kahden suomalaisen keskimääräistä hiilijalanjälkeä. Siinä ei ole kovin paljon mahdollisuuksia enää alentaa päästöjä. Seuraavaan laskentakierrokseen haluamme kuitenkin lisätä myös scope 3 -päästöt, eli saada selville koko tuotteen arvoketjun epäsuorat päästöt, Viittanen avaa suunnitelmia ensi vuodelle.
Ei riitä, että tietää päästöt ja kompensoi ne
Osallistuminen Keskuskauppakamarin Ilmasto-ohjelmaan ja tuloksista viestiminen on auttanut Wiittaa muun muassa markkinoinnissa. Lisäksi asiakasrajapinnasta on kiirinyt palautetta, että asiakkaat ovat suhtautuneet erittäin positiivisesti saatuihin tuloksiin. Tehdystä laskelmasta on ollut apua myös raportoitaessa vaadittuja tietoja Wiitan tekemään EcoVadis-vastuullisuusselvitykseen.
– Olemme jo tehneet paljon isoja ja oikeita asioita omassa viitekehyksessämme, mutta ei riitä, että tietää päästöt ja kompensoi ne. Tulevaisuudessa pyrimme vähentämään energian käyttöä entisestään ja tekemään järkeviä investointeja jatkossakin, Viittanen summaa.
Lopuksi Viittanen lähettää terveisensä Ilmasto-ohjelmaan osallistumistaan harkitseville yrityksille:
– Suosittelen muitakin pk-yrityksiä lähtemään rohkeasti mukaan. Laskentataulukot ja muut materiaalit ovat olleet selkeitä, ja tarvittavat tiedot laskentaa varten löytyivät helposti. Itse halusin osallistua, sillä olen henkilökohtaisesti kiinnostunut näistä teemoista ja toivon, että ohjelmaan osallistuminen on lisännyt myös työntekijöidemme merkityksellisyyden tunnetta.